Category: APCE (Page 1 of 13)

DOI ANI DE LA CONSTITUȚIONALIZAREA DECLARAȚIEI DE INDEPENDENȚĂ

l.romana 2

La 5 decembre s-au împlinit doi ani de la adoptarea de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova a Hotărârii privind constituționalizarea Declarației de independență din 1991. Această decizie a survenit în urma sesizării mele depuse la 26 martie 2013 (vez aici textul) și suplimentată 19 septembrie 2013 (nu mai dau detalii despre presiunea unui judecător de la CC ca sa retrag sesizarea…), prin care solicitam să fie interpretat articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prin prisma Declarației de independență și experiența Consiliului Constituțional al Franței, care a constituționalizat Declarația Universală a Drepturilor Omului și Cetățeanului din 1789 începând cu anul 1971.

Acum pot spune că CC s-a pronunțat abia în decembrie deoarece, după cum comentau în culise venerabilii judecători de la CC, se apropia summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, iar Republica Moldova trebuia să fie cuminte.   O primă ședință a fost fixata pentru 12 septembrie, dar a fost amânată, deoarece liberalii încă nu reușiseră să depună sesizarea lor, și dă mă rog, cum să rămână liberalii fără glorie! Că ei tot ce fac – e în numele gloriei, în rest – nu au nicio treabă cu ideile naționale, pe care le-au exploatat doar în folosul personal, meschin și strict pecuniar.

De altfel, în ziua de 5 decembrie la Curte s-a prezentat singuratic cel mai june pe atunci deputat liberal (restul sorbeau liniștiți cafeaua, important e că decorațiunile le-au ridicat vesel, zgomotos și colectiv) și a citit glorios de pe foaie textul argumentării sale, care nicidecum nu-i aparținea. A fost pus la dispoziție, cu siguranță, de fidelul coleg de partid ajuns pe banca onorabilă a CC.

Lăsând vânătorii de glorii mai la o parte, căci gloria o distribuie istoria și posteritatea, ne întrebăm azi care a fost efectul real al constituționalizării Declarației de independență?

Imediat după 5 decembrie 2013 toate tratatele internaționale, încheiate de Republica Moldova, în dispozițiile finale conțineau sintagma ”limba română”, adică, documentar, la nivel internațional, Republica Moldova s-a ”lepădat” de sintagma rușinoasă și mincinoasă ”limba moldovenească”. Despre aceasta m-a informat, la solicitarea mea, prim-ministrul și viceministrul de externe.

Din păcate, în proiectele de lege din parlament, deputații, chiar și cei care-și spun patrioți și pro-români, prezentau și continuă să prezintă suficiente proiecte de legi unde figurează dacă nu sintagma ”limba moldovenească”, apoi sintagma completamente eronată ”limba de stat”, o calchiere din limba rusă «государственный язык». Această calchiere, după cum s-a exprimat în parlament un fost și actual viceministru al justiției (mai bine zis, etern viceministru al justiției) ”este juridic suficientă și corectă”, No comment.

După hotărârea CC am redactat o scrisoare în adresa președintelui Nicolae Timofti – el  răspunde de politica externă a Republicii Moldova, în care am solicitat să expedieze tuturor organismelor internaționale o notă informativă conținând hotărârea CC. Prin aceasta s-ar fi realizat un gest extrem de important – comunitatea internațională ar fi fost pusă la curent, oficial, despre identitatea națională a populației din Republica Moldova și despre limba oficială a acestui stat. Din păcate, președinția a răspuns printr-un fel de ”nu e treaba mea”.

Eu, personal, am desfășurat pe cont propriu campanii de informare în exterior despre hotărârea CC: am informat plenul APCE și  alte structuri ale CoE despre aceasta, am publicat cărți, am făcut prezentări la foruri științifice internaționale etc.

O singură idee cu statut de concluzie: hotărârea CC din 5 decembrie 2013 va deveni caducă/nulă și va rămâne doar o simplă  filă din istorie în ziua când Republica Moldova se va uni cu România. Iar acest fapt este inevitabil.

 

PRIMĂRIA CHIȘINĂU COMITE CRIMĂ ÎMPOTRIVA COPIILOR MINORI ȘI ÎNCALCĂ DREPTUL LOR LA EDUCAȚIE

Un grup de părinți ai elevilor claselor primare de la liceul ”Miguel de Cervantes” m-au contactat pentru a se plânge de nedreptatea care e pe cale de a fi săvârșită împotriva a circa 500 copii din cele 16 clase primare, care studiază la liceul respectiv. Anul trecut Consiliul municipal Chișinău a vota o decizie prin care clasele primare de la liceul ”Cervantes” trebuie strămutate la liceul rus ”Kiril și Metodiu” cu scopul de a deschide o grădiniță de copii în corpusul claselor primare. Primăria nu a asigurat reparația infrastructurii respective la liceul ”Kiril și Metodiu”, dar acum, umblă eternissima șefă a direcției de învățământ a primăriei Chișinău  madam Nagnibeda și se ocupă cu demagogia, promițând părinților că primaria va aloca bani în cele 8 clase de la ”Kiril și Metodiu” pentru reparație etc.

Madam Nagnibeda! Dom Primar pro-român de Chișinău! Businessman-ilor din Consiliul municipal, părinți de copii pe care frecventează școli private! Să vă fie rușine pentru astfel de decizie! În calitate de membru onorific pe viață al APCE mă indignează orice încălcare a drepturilor omului aici în RM! Voi, acești vulturi avizi de bani și terenuri, voi care ați transformat Chișinăul într-o găinărie de gherete insalubre, cu trotuare scâlciate încă de pe timpul sovietic, voi,  ”aleși” ai poporului din administrația publică locală! Cum vi se ridică mâna să votați, mizerabililor, astfel de decizii! Părinții au investit în reparații și amenajări toți acești ani, mâinile grijulii ale profesoarelor au creat condiții armonioase de studii în spațiile elevilor din clasele primare! Acești copii sunt îndrăgostiți de limba spaniolă! Sunt copilași care se află abia la începuturile parcursului școlar! Unde mai pui că, de fapt, surse demne de încredere m-au informat că acest corpus al claselor primare va destinat unui proiect de școală privată, cu atât mai mult că în spatele corpusului se întinde și un teren de un hectar!!!!

ÎN PLINĂ CAMPANIE ELECTORALĂ PENTRU PRIMĂRIA CHIȘINĂU, DE FRICĂ SĂ NU MAI POATĂ HOȚI, ACTUALA COMPONENȚĂ A  PRIMĂRIEI VREA SĂ PUNĂ MÂNA PE UN HECTAR DE PĂMÂNT ȘI UN CORPUS DE STUDII A UNOR COPILAȘI NEVIONOVAȚI!!!!

Este un adevărat raider împotriva  a ceea ce avem mai scump – copiii noștri!

Cei care vor comite această crimă, nu sunt nici părinți, nici gospodari, nici foști elevi (au făcut școala prin coridoare și tufari), sunt niște hrăpăreți mizerabili, care din administrația locală au făcut surse inepuizabile pentru îmbogățirea personală!!!!

Fac apel către toate mediile de bună credință, către Ambasada Spaniei la București,  pentri a interveni și a nu permite această crimă împotriva dreptului la educație a copiilor din clasele primare de la Liceul ”Miguel de Cervantes” din Chișinău.

Luni, 11 mai, la ora 8, părinții elevilor nedreptățiți vor veni în fața primăriei pentru a apăra drepturile copiilor lor. Este ultima șansă de a opri debandada cu furturi de terenuri din municipiu, debandadă care acum se extinde asupra instituțiilor de învățământ.

 

Vai de capul administrației publice din Chișinău! Rușine!!!!!

ANA GUȚU – MEMBRU ONORIFIC AL APCE, DECORATĂ CU MEDALIA APCE

foto mica 1 DSC06970 foto separatism ALDE_oct2012 photo discurs foto image 12100014Ana Gutu 1 41335_21 dsc063861 Screenshot_2014-04-07-13-57-50

La 17 decembrie 2014 Ana Guțu a fost înștiințată printr-o scrisoare oficială din partea președinției APCE, că, în conformitate cu Regulamentul APCE, amendat la 18.01.1998,  va primi statutul de membru onorific asociat al APCE, înmânându-i-se  pe de o parte, cardul și diploma respectivă. De asemenea, Anei Guțu îi va fi înmânată  Medalia APCE, în conformitate cu Regulamentul APCE, amendat la 23 aprilie 1978.

Ceremonia de înmânare a diplomei de membru onorific al APCE și al Medaliei APCE va avea loc la 26 februarie, la Consiliul Europei, în cadrul sesiunii plenare  APCE, Strasbourg, Franța.

Amintim că Ana Guțu a fost șefa delegației Parlamentului RM la APCE din 2009 până în 2011, în 2011 a fost vice-președintă APCE, în 2014 a exercitat funcția de președintă a Comisiei pentru Cultură, Cercetare, Educație și Mass-Media, APCE din partea grupului politic Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE). 

Video – Ana Guțu: Republica Moldova, bine ai vent în spațiul european!

Discurs Ana Guțu: Despre semnarea Acordului de Asociere a RM la UE, seiunea APCE iunie 2014

Discurs Ana Guțu: Despre necesitatea introducerii a noi sancțiuni împotriva Rusiei, sesiunea APCE, aprilie 2014

Discurs Ana Guțu: Comemorarea victimelor Holodomorului și a foametei organizate din Basarabia, sesiunea APCE, aprilie 2010

Ana Guțu moderează una din ședințele plenare ale APCE

 

CONFERINȚĂ: LIBERTATEA MASS-MEDIA ȘI SECURITATEA JURNALIȘTILOR, SENATUL FRANȚEI, PARIS, 4 decembrie 2014

20141204_140305 20141204_090906 20141204_093107

La 4 decembrie în Senatul Franței, Paris,  a avut loc Conferința pe tema Libertății mass-media și securității jurnaliștilor. Conferința a fost organizată de Comisia Cultură, Știința, Educație și Mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pe care am avut onoarea să o conduc pe parcursul anului parlamentar 2014 în numele grupului politic Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) din cadrul APCE. Inițiativa pentru găzduirea conferinței a avut-o Senatul Franței, senatorul francez Jacques Legendre fiind la sursa evenimentului. Conferința a fost precedată de semnarea solemnă a Protocolului pentru crearea platformei on-line vizând fortificarea protecției jurnaliștilor. Protocolul a fost semnat de Torbjørn Jagland, Secretarul General al CoE și reprezentanții organizațiilor media internaționale. Conferința a fost inaugurată de Anne Brasseur, Președinta APCE (ALDE), Catherine Morin-Desailly, Președinta Comisiei cultură, educație și comunicare din Senatul Franței și subsemnata. La conferință au participat atât membrii Comisiei Cultură, Știința, Educație și Mass-media (APCE), cât și senatori francezi, dar și 15 președinți ai comisiilor de profil din parlamentele statelor membre ale CoE.

Conferința s-a desfășurat în jurul a trei ateliere. Atelierul 1 – Fortificarea protecției jurnaliștilor împotriva atacurilor fizice; Atelierul  2 – Salvgardarea libertății jurnaliștilor media împotriva utilizării deturnate a legislației; Atelierul 3 – Spre un mecanism de alertă precoce și de reacție rapidă a CoE întru protecția libertății mass-media și securității jurnaliștilor.

În cadrul conferinței, pe care am avut onoarea să o moderez, au luat cuvântul  Gerard Davet, jurnalist, Le Monde (Franța), Claudio Fava, Vice-președinte al Comisiei parlamentare pentru lupta împotriva mafiei, Camera Deputaților (Italia), Oksana Romaniuk, jurnalistă, Președinta Institutului Media (Ucraina), Andrey Lipsky, Editor adjunct la Novaya Gazeta (Rusia), Liliane Landor, British Broadcasting Corporation – BBC (Marea Britanie), Amberin Zaman, jurnalist, The Economist (Turcia), Jean-Paul Marthoz, jurnalist, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (Belgia), Ales Beliatski, laureatul Premiului drepturilor omului Vaclav Havel 2013 (Belarus), Gvozden Flego, raportor APCE pentru protecția și libertatea mass-media în Europa, Jerome Bouvier, Mediator Radio France, creatorul și organizatorul ”Assises du journalisme”, William Horsley, Reprezentantul libertății mass-media al Asociației Jurnaliștilor Europeni (Londra), Lucie Morillon, Director de programe, Reporteri fără frontiere (Paris).

Vorbitorii au menționat importanța lansării Platformei on-line vizând fortificarea protecției jurnaliștilor, dar și necesitatea ca această să nu fie transformată într-o banală bază de date statistice cu privire la numărul jurnaliștilor uciși, arestați și maltratați în lume. Toți vorbitorii au lansat un apel către legiuitorii prezenți la conferință de a contribui la ameliorarea legislațiilor naționale în materie de de-penalizare a defăimării, de asigurare a securității jurnaliștilor de investigație, a persoanelor-surse de informare. În 18 țări din cele 28 membre ale UE defăimarea este subiect al codului penal.

Claudio Fava a menționat precaritatea materială a unor jurnaliști italieni, care din necesități materiale, sunt fie convinși să înceteze investigația, fie să publice materiale manipulatoare etc. Un caz îngrijorător reprezintă situația jurnaliștilor din Ucraina, unde circa 300 jurnaliști au fost bătuți și torturați. O problemă gravă constituie impunitatea personalelor implicate în cazurile de omor, tortură și maltratare a jurnaliștilor. Chiar dacă anchetele sunt uneori duse la bun sfârșit, sunt pedepsiți doar executorii crimelor, dar nu și comanditarii. Așa este cazul jurnalistei Ana Politkovskaya, a fost identificat ucigașul, nu și comanditarul. În unele cazuri jurnaliștii sunt arestați, dar motivele invocate nu sunt legate de exercițiul profesional, ci de alte cauze intentate, pentru a camufla de fapt pedepsirea acestora pentru libertatea de exprimare.

Pe parcursul anului 2014 101 jurnaliști au murit, 31 strict în legătură cu exercițiul profesional, zeci de percheziții au loc la redacțiile media din diferite țări, jurnaliștii sunt implicați în altercații cu organele de drept.

La inițiativa deputatei APCE din Serbia Vesna Marianovic,  participanții au căzut de acord să inițieze în parlamentele lor naționale dezbateri anuale pe problema libertății mass-media și protecției jurnaliștilor cu participarea reprezentanților instituțiilor media. Gvozden Flego (Croația), deputat APCE, profesor universitar, a afirmat că poate uneori este cazul ca gândirea politică să se adapteze la gândirea mass-media.

Conferința a fost de real folos pentru legiuitorii prezenți la ea, rămâne de responsabilitatea parlamentelor naționale să ducă la bun sfârșit inițiativele jurnaliștilor internaționali pentru a ameliora situația la capitolul libertății de exprimare și securității jurnaliștilor.

Discurs de inaugurare a Conferinței, Ana Guțu  (FR)

Programul Conferinței (FR)

***

20141205_090835 20141205_092652 20141205_113712

La 5 decembrie, în localurile CoE, Paris,  a avut loc ședința de lucru a Comisiei Cultură, Știința, Educație și Mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Comisia a examinat proiectele rapoartelor pe tema Libertății media în Europa, Patrimoniului cultural în situații de criză, Bibliotecile și muzeele în condițiile lumii care se schimbă, Mobilitatea studenților, Augmentarea transparenței proprietarilor media, Strategii coordonate pentru o bună guvernanță a internetului, Democrație și cultură. Audierile reuniunii Comisiei din 5 decembrie au fost organizate pe marginea raportului Reforma guvernanței fotbalului. La audieri au participat experții Gilbert Houngbo, Director general adjunct al Organizației Internaționale a Muncii, Steven Murphy, Secretar General al sindicatului britanic al muncitorilor din construcție, Walter de Gregorio, Director pentru comunicare și afaceri publice (FIFA) și Alasdair Bell, Directorul serviciului  juridic (UEFA). Discuțiile au fost purtate în contradictoriu cu preponderență în jurul subiectului dacă FIFA este responsabilă de soarta muncitorilor, care muncesc în condiții precare în Quatar la construcția stadioanelor pentru campionatul mondial de fotbal din 2022. În cadrul reuniunii Comisia Cultură, Știința, Educație și Mass-media a votat în unanimitate candidatura Muzeului Civilizațiilor Mediteraneene și Europene (MUCEM), Marsilia, Franța, la Premiul Muzeului Consiliului Europei 2015.

 

 

SESIUNEA APCE: 29.09 – 03.10.2014, STRASBOURG, FRANȚA

panorama APCE

  Interviu cu Ana Guțu la Consiliul Europei.

Sesiunea APCE are loc între 29 septembrie – 3 octombrie 2014. La 28 septembrie am avut ședința cu președinta APCE Anne Brasseur și alți președinți ai comisiilor permanente. Seara am participat la reuniunea Biroului ALDE, care a decis activitățile grupului politic pe durata întregii sesiuni. Pe agenda sesiunii sunt incluse diverse chestiuni, inclusiv Criza din Ucraina, Crimele Statului Islamic împotriva umanității. La ședința Biroului APCE din 29 septembrie s-a discutat inclusiv reluarea dialogului cu delegația rusă. Deputatul britanic Bob Walter, dar și eu, am avut opinii separate: APCE nu trebuie să-i fie rușine pentru suspendarea dreptului de vot al delegației ruse. Rusia a ocupat teritorii străine, Rusia a violat dreptul internațional, deci APCE trebuie să fie consecventa și să păstreze sancțiunea atâta timp cat Crimeea nu a revenit înapoi în Ucraina, cât războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina constituie un pericol de escaladare, inclusiv prin declanșarea unei noi conflagrații mondiale.

comisiile birou APCE

La ședința grupului politic ALDE Președintele Internaționalei Liberale Juli Minoves a vorbit  despre necesitatea ca liberalismul să facă față noilor provocări precum fundamentalismul religios, majoritarismul, care sub masca democrației uita ce înseamnă stat de drept, primordialitatea legii și democrația. Juli Minoves a atenționat colegii liberali despre reculul pe care îl cunoaște astăzi liberalismul european,  făcând referință la experiența Germaniei, în special, liberalii nu au intrat în parlament după alegerile din parlamentare din anul trecut.

juli ALDE

În cadrul dezbaterii libere Josette Durrieu a cerut parlamentelor tarilor UE sa ratifice cât mai curând Acordul de Asociere încheiat intre RM și UE, senatoarea franceză a făcut referință la recenta vizită în RM. A atenționat APCE despre pericolul escaladării conflictului militar din Ucraina prin zona separatistă Transnistria, referindu-se la proiectul Novarosia. Pe mine, din păcate, de data aceasta nu ma ajunge rândul sa vorbesc în dezbaterea liberă, poate voi avea mai mult noroc birocratic pe marginea altor rapoarte.

durrieu

La 30 septembrie am ținut un discurs în plenara pe marginea raportului “A face baraj manifestărilor neo-fasciste”, am atenționat membrii APCE referitor la posibilitatea deturnării și manipulării textului rezoluției, termenul de “neo-nazism” fiind pe larg utilizat de propaganda rusă la subiectul războiului din Ucraina. Am pomenit și de “Antifa” , care de fapt, este ea însăși o organizație neo-nazista. Citește   AICI discursul anti-neonazism FR/RO

La 30 septembrie Comisia Cultură, Știință, Educatie si Mass-media APCE, pe care am onoarea s-o conduc, a organizat audieri pe marginea raportului ”Dreptul la religie și practici religioase”. Alături de raportorul Huseinov, rabinul Moche Lewin si experta Elisabeta Kitanovic, după discuțiile în Comisia Cultură, Știință, Educație și Mass-media APCE pe marginea raportului “Libertatea religiilor și practicile religioase”, CoE, APCE, Strasbourg, Franța, 30 septembrie, 2014. Tot la 30 septembrie Comisia a propus pentru  ședința plenara APCE  doua rapoarte – ” Buna guvernanta și calitatea învățământului” și ” Ameliorarea statutului învățământului profesional”. Rezoluțiile și recomandările sunt utile pentru parlamentele naționale, pentru comunitățile de profesori din RM, în sensul ameliorării sistemului nostru educational, pentru modelarea mentalităților sociale.

comisia rabin comisie raport

La 1 octombrie în cadrul Comisiei Cultură, Știință, Educație și Mass-media APCE, am audiat expertul Peggy Valcke, profesor la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, pe marginea raportului ”Transparența proprietarilor media”. Expertul a menționat necesitatea transparentizării proprietarilor instituțiilor media, după exemplul Norvegiei, atât a instituțiilor TV, Radio, cât și a portalurilor de știri.

media owners

La 1 octombrie am ținut un discurs pe marginea dezbaterii ”Criza din Ucraina”, în care am argumentat necesitatea prevenirii și combaterii separatismului de obediență post-sovietică, după modelul celui din Crimeea, unde o minoritate rusă a găsit pretext pentru intervenția Rusiei, conflictul degenerând ulterior într-o profundă criză umanitară și politică.

Vezi AICI discursul pe marginea crizei din Ucraina FR/RO

foto separatism

Am ținut discurs la 2 octombrie în ședința plenară în numele grupului politic ALDE APCE pe marginea raportului “Evoluția procedurii de monitorizare”, am vorbit despre necesitatea reformulării procedurii de monitorizare prin monitorizare pe subiecte separate – de exemplu, libertatea de exprimare, stat de drept, drepturile omului. Amintesc ca RM se afla în procedura de monitorizare de 17 ani, în octombrie 2013 după dezbaterea pe marginea monitorizării RM rezoluția votata prevede ca RM să rămână în proces de monitorizare. Raportorii pentru RM sunt polonezul Piotr Wach și norvegiana Liz Cristoffersen. Vezi AICI discursul pe marginea raportului de evoluție a procedurii de monitorizare FR/RO

discurs suivi

La 2 octombrie am prezidat împreuna cu Valeriu Ghilețchi cea de a 20 -ea reuniune a rețelei parlamentarilor de referință APCE ce combat violenta sexuala împotriva copiilor, reuniune comună și a celor doua comisii APCE, conduse de doi parlamentari din RM – Comisia Cultură, Știință, Educație și Mass-media și Comisia Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă. Experții Lucy Emmerson (Marea Britanie) și Nadine Schirtz (Luxemburg) au prezentat principalele provocări, legate de amendarea legislațiilor naționale, modernizarea curiculei școlare, penalizarea crimelor legate de violentarea sexuala a copiilor. Dezbaterea a relevat mai multe controverse în problema hipersexualizarii copiilor: lipsa voinței politice, nivelul precar al educației în familie, insuficiența activismului societății civile. În după amiaza zilei la ședința Comisiei Cultura, Știință, Educație și Mass-media APCE am discutat rapoartele cu privire la Patrimoniul cultural al regiunilor post-conflict, Diplomația orașelor, Educația pentru democrație, drepturile omului și dialog intercultural, Comunitățile educaționale și culturale din diasporă. Următoarea reuniune a Comisiei Cultura, Știință, Educație și Mass-media APCE va avea loc la 4-5 decembrie, în Senatul Franței, Paris, la acea reuniune vor fi organizate audieri pe tema libertății presei și protecției jurnaliștilor. Reuniunea va fi salutată de Laurent Fabius, ministrul de externe al Franței.

comisia exerti 3 1381833_10203968838193949_7416089912844863214_n 1012388_10203968838793964_4709020679501157403_n

La 3 octombrie a avut loc ședința Biroului APCE, la care s-a decis agenda pentru sesiunea APCE din ianuarie, agenda pentru reuniunile Comisiei permanente. În ședința plenară am luat cuvântul în numele grupului politic ALDE pe marginea raportului ”Optimizarea asigurării de către stat a tratamentului pentru cancer la sân în Europa”. Citește AICI discursul cu privire la necesitatea asigurării de către stat a tratamentului pentru cancer la sân FR/RO

SENATORUL FRANCEZ JOSETTE DURRIEU: DUPĂ VICTORIA COALIȚIEI PROEUROPENE ÎN ALEGERILE DIN NOIEMBRIE VOI FI PRIMA CARE VA PLEDA LA APCE PENTRU SCOATEREA RM DE SUB MONITORIZARE

La 17 septembrie Ana Guțu, președinta Comisiei pentru politică externă și integrare europeană, deputat liberal reformator,  a avut o întrevedere cu trei  senatori francezi, Jean-Claude Frécon (UMP), Patrice  Gélard  (Soc)și  Josette Durrieu (Soc), membru al APCE, raportoare timp de 14 ani a Comisiei monitorizare APCE pentru funcționarea democratică a instituțiilor în RM. Senatorii francezi se află în vizită oficială  pentru fortificarea cooperării interparlamentare între Franța și Republica Moldova.

20140917_125035 20140917_125153

Ana Guțu le-a mulțumit senatorilor francezi pentru interesul manifestat față de Republica Moldova într-un context regional complicat și a exprimat speranța că Senatul și Adunarea Națională a Franței vor ratifica cât mai curând Acordul de Asociere a RM la UE. Ana Guțu a descris situația politică din RM, a exprimat necesitatea nu doar a păstrării vectorului european după alegerile parlamentare din noiembrie, ci și intensificarea procesului de reforme structurale în domeniul justiției, combaterii corupției, și a procesului de modernizare în profunzime a RM.

Josette Durrieu a exprimat atașamentul său față de Republica Moldova, deoarece a devenit o adevărată prietenă a tânărului nostru stat. De asemenea, Josette Durrieu a felicitat reprezentanții coaliției pro-europene cu faptul că au dat dovadă de maturitate politică, și pe lângă numeroasele crize politice din ultimii ani, au atins scopul major și RM a devenit stat asociat la UE. Senatoarea franceză a exprimat încrederea că această maturitate politică va fi demonstrată solidar și în timpul campaniei electorale, când în prim plan va fi pus dezideratul integrării europene. Josette Durrieu a menționat colaborarea cu Ana Guțu în cadrul APCE și a promis că după alegerile parlamentare din noiembrie, care vor asigura revenirea coaliției pro-europene la guvernare,  va fi prima care va pleda pentru scoaterea RM de sub monitorizarea APCE. Amintim că RM este membru al CoE din 1995 și e sub monitorizarea APCE până în prezent.

La finele întrevederii Ana Guțu le-a înmânat ultimele sale două apariții științifice în limba franceză – cărțile Confusio identitarum, Le pouvoir judiciaire de la langue française.

Page 1 of 13

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén