Category: Partidul Liberal (Page 1 of 10)

MINTEA LUI GHIMPU CEA DE PE URMĂ SAU CUM PL SCOATE DE LA NAFTALINĂ IDEILE RESPINSE ANTERIOR

Aseară la emisiunea Fabrika de la Publika TV subiectul pus în discuție suna așa ”PL propune profesionalizarea armatei”. Wow!!! Genial!!!  Fabulos!!! Câtă originalitate și inovație! A dat Domnul și PL s-a trezit din somn, Ghimpu amintindu-și, probabil dintr-o dată, că da, parcă insista cândva fostul ministru Vitalie Marinuță la una din ședințele biroului PL, asupra necesității profesionalizării armatei naționale. …Țin minte perfect acea ședință.  Ministrul apărării de atunci Vitalie Marinuță îi explica, mai ales liderului ”în fum” – urat al PL (ceilalți colegi nu aveau niciun dubiu referitor la necesitatea profesionalizării armatei naționale) cu lux de amănunte, care ar trebui să fie strategia dezvoltării armatei în sensul profesionalizării  ei pe etape, astfel încât procesul să fie finalizat către 2017. La toate argumentele prezentate de Marinuță, Ghimpu arunca replici tăioase, neacceptând ideea, invocând contextul preelectoral, lipsa banilor și faptul că profesionalizarea armatei  nu va găsi sprijin popular(!).

Uite că după autocatapultarea în opoziție, liderul PL este vizitat de muza pe nume ”mintea moldovanului cea de pe urmă”. ”Genialitatea” flerului politic al lui Ghimpu s-a dovedit a fi o iluzie. Dorindu-și cu tot dinadinsul alegeri anticipate în mai anul trecut, ”prezicând profetic” revenirea comuniștilor la guvernare pentru 8 ani de zile, după 31 mai 2013 liderul patriotard, s-a pomenit la  covata spartă a partidului său.  Disperat, Ghimpu scotocește prin ideile lansate cândva de foștii colegi, și mai lansează câte una în spațiul public, prezentând-o drept super-hiper-mega-originală, dar de fapt, aceste idei fiind niște cópii palide ale inițiativelor asupra cărora au insistat cândva cei ce s-au lepădat de el.

Îmi amintesc de zicerea lui Valeriu Munteanu (fost coleg ”de bancă” în parlament) în ajunul votării guvernului pro-european din 31 mai 2013: ”Dacă azi se votează guvernul Leancă și vor fi evitate alegerile parlamentare anticipate, înseamnă  că eu trebuie să dau foc la toate cărțile de politologie pe care le-am citit”. Nu știu dacă Valeriu Munteanu s-a ținut de cuvânt și a dat foc cărților sale de politologie, din care s-a inspirat făcând politică, dar, un lucru este cert: ideile scoase de la naftalină prin copiere sau plagiat și prezentate publicului larg drept niște genialități ale PL,  nu merită dezbătute ca idei originale. Sfatul pentru organizațiile media este:  orice idee care va veni de la PL, trebuie supusă testului antiplagiat și e nevoie de mers la sursă… Vezi cazul Sesizării la CC pe marginea art.13 din Constituție, Sesizării CC în problema constituționalității Concepției politicii naționale, ș.a.

 

 

SESIZAREA PRIVIND CONCEPȚIA POLITICII NATIONALE, RESPINSĂ DE CURTEA CONSTITUȚONALĂ LA 23 IULIE 2013

PATRIOTARD RIMEAZĂ CU RETARD

La 4 iulie 2013 deputații liberal reformatori au depus la Curtea Constituțional a RM o sesizare cu privire la controlul constituționalității Legii privind aprobarea concepției politicii naționale 546-XV din 19.12. 2003. La 23 iulie Curtea Constituțională a respins sesizarea, vezi decizia Curții. După ce au rămas în criză de imagine, după ce au plagiat și au furat documente de la CC (vezi AICI cazul sesizării cu privire la interpretarea art.13 din Constituție), iată că cei  din PL, după multe luni, au avut o sclipire de creativitate legislativă. Sunt extrem de curioasă, care va fi decizia Curții Constituționale pe marginea sesizării înaintate de liberali. Sper să nu se confunde în duble standarde.

În aceeași zi de 4 iulie liberal reformatorii au depus și un  proiect de lege pentru abrogarea Legii privind aprobarea concepției politicii naționale 546-XV din 19.12. 2003.

UN PATRIOTARD LA COTROCENI SAU GHIMPU – ORATORUL

Am decis să fac publice inele informații referitor la ceremonia de decorare a unui grup de deputați din parlamentul RM cu Ordinul ”Steaua României”, căci privesc.eu a difuzat doar ceremonia oficială și lumea a fost lipsită de posibilitatea de a se minuna de incultura și bădărănismul celui mai mare liberal al românității Mihai Ghimpu…

Ghimpu a transformat ceremonia de decorare într-o campanie dezgustătoare de PR pentru un partid, care se agață de firele de paie ce-i vin în cale, pentru a ieși din cloaca în care s-a autocatapultat. PL-ul a venit, cum s-ar zice pe aici, ”cu droaia” la Cotroceni:  și ministrul-hoțoman de drumuri și trenuri eurofurate Șalaru, și primarul scâncitor Chirtoacă, și liderul nedecorat de data asta Ghimpu, și niște secretare de pe la partid ca să facă figurație, stil vorbelor lui Banciu,  că, mă rog  –  ditamai grup de deputați-plagiatori și profitori au fost băgați în seama de președintele Băsescu!

…Înainte de ceremonia propriu zisă  doamna de la protocol a anunțat unde trebuie să stăm, cum trebuie să mergem, și, la un moment dat, a spus că pentru luări de cuvânt sunt invitați ”președintele” Ghimpu și cineva din partea grupului de decorați. Am intervenit și am precizat, din moment ce vorbește Ghimpu, ar fi corect să vorbesc și eu în numele comunității profesorilor de limbă română.  ”Președintele” Ghimpu s-a dezlănțuit: ”Cum cineva din partea grupului de decorați? Parcă v-am spus în coridor, ce – n-ați înțeles? Vorbesc eu și Corina Fusu! Eu v-am spus că nu vreau să aud de trădători! N-au ce vorbi trădătorii pe aici! Eu i-am făcut deputați! Sun decorați datorită mie, că eu am pus-o pe listă!”  Speriată de reacția dezechilibrată a lui Ghimpu, doamna de la protocol s-a retras din bibliotecă și  a spus că revine cu o decizie. A revenit, a spus că decizia este următoarea: va vorbi doar Ghimpu. S-a speriat sărmana, că l-a mai apuca damblaua pe așa-zisul ”dl președinte Ghimpu” și vor mai trebui să-și asume consecințele, tot mai bine e să se trateze acasă la el….

Acum nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar  i-am răspuns doamnei de la protocol că pe mine Ghimpu nu mă reprezintă, și că dacă aș fi cunoscut scenariul acestei ceremonii, mai ales prezența în forță, absolut ridicolă a PL-iștilor, nu aș fi  venit. Finalmente, ceremonia a avut loc, Președintele Băsescu și-a cerut el scuze de la mine pentru ”divergențele din grupul nostru”.  I-am răspuns că el nu trebuie să se simtă vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Și de fapt, nu mai suntem demult un grup. Am fost. Cândva.  Regret și acum că m-am sacrificat pentru ca cineva să ajungă deputat, președinte interimar (absolut accidental), primar etc… I-am mai spus încă ceva Președintelui Băsescu – românismul trebuie să fie în afara oricărei doctrine politice, românismul e un cadru existențial în care te naști, ești educat, și apoi îl promovezi prin acțiuni și fapte concrete.

…Veni și momentul fotografiatului de protocol. PL-iștii se înghesuiau să încapă toți în poză cu Președintele Băsescu. Nu doream să particip la poza de grup cu toți PL-iștii, veniți acolo cu treabă și fără treabă, însă, Președintele Băsescu m-a rugat frumos să mă alătur dumnealui. Asta am și făcut. După care, Ghimpu a început a urla ca un zălud ”Acum fără dânsa, pleacă de aici, pleacă, needucata ce este! Trădătoare! Pleacă de aici! Etc.etc.” – și toate acestea în prezența consilierilor, protocolului, ce rușine, Doamne! Îmi era rușine mie pentru aceste escapade verbale ale unui dement, ajuns pe post de ”președinte”, care a fost podidit de onoruri nemeritate!  Un ”patriotard” fricos, dar țipălău, care speculează cu memoria fratelui său, Gheorghe,  pe care niciodată nu l-a agreat pe timp de viață, nu a acceptat să fie în același partid cu el! Cine e adevăratul trădător?! Ghimpu și-a trădat propriul frate, Ghimpu a trădat oamenii din Partidul Liberal, a trădat parcursul european al RM, dacă ne luam cu toții după mintea lui – în toamna anului trecut RM ar fi cunoscut, cu certitudine, scenariul ucrainean. Ghimpu a trădat ideea românismului, fiindcă, din interiorul PL, mi-am dat seamă, că românismul pentru el este o paradă, o mască, pe care o afișează ocazional, atunci când vrea bani, decorații, onoruri și, uneori, voturi. De fapt, Ghimpu este un statalist ordinar, care ne învăța pe noi, ”proștii” din PL: ”Politica este și ea un fel de business, dar trebuie să ai cap ca să faci un așa business”. Așa că ”politicianul” și ”businessmanul” Ghimpu să mai amăgească pe cei zombați, căci oamenii informați nu se vor mai lăsa mințiți de un rătăcit în tenebrele politicii moldovenești.

… Fiul meu m-a însoțit la acea ceremonie, care mi-a lăsat un gust amar. A rămas stupefiat de exploziile lui Ghimpu. Am râs apoi împreună pe marginea comportamentului gălăgios al liberalilor, care afișau o falsă dezinvoltură, cu țigările aprinse prin sala delegațiilor, unde, de fapt, nu se fumează, am criticat discursul lui Ghimpu, din care reieșea că el este patriotul Nr1 din Basarabia, cel mai mare unionist, cel mai mare român, cel mai mare președinte, cel mai mare….de fapt, a demonstrat că e cel mai mare bâlbâit, cel mai mare bădăran, un om necărturar și lipsit de discernământ, un orfan de fler politic, pentru care mintea vizionară este un lux imposibil de atins!

 

 

 

CONSILIUL DE REFORMARE PL A CONVOCAT REUNIUNEA GENERALĂ A REPREZENTANȚILOR FILIALELOR TERITORIALE ȘI ALEȘILOR LOCALI, 21 iulie 2013

Gutu CRPL Saharneanu CRPL

Duminică, 21 iulie 2013, a a vut loc Adunarea Generală a Consiliului de Reformare a Partidului Liberal. La întrunire au participat membrii Consiliului de Reformare a Partidului Liberal, liderii a peste 20 de organizaţii teritoriale PL,  primari şi consilierii raionali PL şi reprezentanţii altor autorităţi locale, membrii PL în număr total de 250 persoane, din 30 de filiale teritoriale a Partidului Liberal.   Reformatorii s-au adunat să discute despre perspectiva politică a Consiliului de Reformare în condiţiile când conducerea Partidului Liberal manifestă totală reticenţă faţă de revendicările legate de reformarea şi modernizarea partidului, recurgând la acte de voluntarism cras atât faţă de iniţiativa reformatorilor, cât şi faţă de organizaţiile teritoriale care susţin ideea modernizării partidului. În urma a două ore de discuţii şi dezbateri, toţi cei prezenţi au convenit asupra faptului că din cauza poziţiei neconstructive şi subversive a Preşedintelui partidului, toate posibilităţile de a negocia şi a ajunge la soluţii ameabile au fost epuizate.

Prin urmare, a fost unanim adoptată decizia de constituire unei noi formaţiuni politice pe eşichierul politic de dreapta, având la bază doctrina liberală şi viziunile proeuropene şi proromâneşti, drept soluţie optimă pentru situaţia creată. ”În tot acest timp am căutat soluţii pentru situaţia creată în PL. Am lăsat porţile deschise ca să mergem pe varianta anunţată la 12 aprilie. Acum, in imposibilitatea acestui lucru, nu ne rămiine decit să ne organizăm ca o formatiune distinctă, ca să realizăm schimbarea promisă alegătorilor în campaniile electorale.” a declarat Ion Hadîrcă, preşedintele fracţunii PL în Parlament. În acest sens, toţi participanţii la adunare au semnat o Declaraţie în care a fost constatată imposibilitatea realizării obiectivului propus în aprilie – convocarea Congresului extraordinar PL, din cauza Preşedintelui partidului care a purces la recrearea organizaţiilor teritoriale ale PL, substituind abuziv conducerea  acestora şi excluzând  antistatutar toţi susţinătorii mişcării de reformare din partid. ”Conducerea acestui partid nu ne mai reprezintă. Nu putem lăsa totul de izbeliste şi trebuie sa mergem inainte.

Ana Guțu a menționat necesitatea ancorării viitoarei formațiuni politice pe o doctrină liberală, de dreapta, ceea ce în condițiile RM înseamnă vocație europeană și pro-românească.

Grupul reformatorilor din Soroca sunt oameni care au o experienta politica foarte mare şi noi am decis sa nu pierdem timpul si sa formam un nou partid. Grupul reformator trebuie sa construiască un partid european, cu adevărat bazat pe principii liberale şi democratice.” a fost de părere Ana Bejan, fost Prefect al judeţului Soroca. ”Această reformă în PL cred că înseamnă o reformare a întregii clase politice moldovenesti.  Dacă domnul Ghimpu ţine la ştampilă mai mult decît la oameni, atunci sa ramînă cu ea. Noi mergem inainte, să realizăm schimbarea promisă alegatorilor în toate campaniile electorale. Trebuie sa construim un partid liberal european, care sa reprezinte interesele celor cu viziuni europene, democratice şi proromâneşti.” a declarat Petru Gandrabur, primarul satului Ţiganca, raionul Cantemir. ”Trebuie sa decrispăm faţa liberalismului moldovenesc.Soluţia cea mai bună ar fi desprinderea de gaşca lui Ghimpu, construirea unui partid liberal autentic, cu o bază politică şi umană serioasă care să aibă capacitatea şi dorinţa de a realiza promisiunile electorale şi aspiraţiile simpatizanţilor.” a adăugat deputatul PL Valeriu Saharneanu.

Întrunirea s-a finalizat cu semnarea Declaraţiei care va consitui documentul de bază pentru demararea  acţiunilor necesare  pentru a înregistra noua formaţiune politică liberală.

Vezi AICI Declarația Reuniunii generale a Consiliului de Reformare a PL, 21 iulie 2013

DISCURSUL ANEI GUȚU PE MARGINEA MOȚIUNII SIMPLE DE DEMITERE A MINISTRULUI EDUCAȚIEI, PARLAMENTUL RM, 10 IULIE 2013

La 10 iulie în cadrul ședinței plenare a parlamentului RM a fost examinată moțiunea simplă de demitere a ministrului educației Maia Sandu. Moțiunea a fost depusă de deputații fracțiunii PCRM. Cele două motive de bază ale moțiunii simple au constituit instalarea camerelor video la examenele de bacalaureat și optimizarea instituțiilor de învățământ preuniversitar.

Deputatul PL Ana Guțu a ținut un discurs pe marginea acestei moțiuni simple, criticând atitudinea comuniștilor față de inițiativele ministerului de a combate corupția și de a privilegia meritocrația.

Vezi video

„E nevoie să se revadă radical numărul instituţiilor de învăţământ superior publice”

foto gutu europa lobera 2013

Europa Liberă: Ne cerem scuze ca va întrerupem vacanţa abia începută. Dar săptămâna trecuta i-aţi adresat cuvinte de lauda ministrului educaţiei, in Parlament, când s-a discutat despre bacalaureat. Aţi sugerat ca e primul ministru care a dat dovada de un curaj inegalabil in lupta cu copiatul la bac. Daca ar fi sa-i daţi acum doamnei Maia Sandu şi echipei de la minister un sfat-doua despre cum sa organizeze mai bine admiterea în universităţi şi, în general, ce paşi să întreprindă pentru a interveni şi în această ramură de învăţământ, ce aţi indemna-o sa întreprindă în primul rând?

Ana Guţu: „Desigur,  faptul că mai mulţi candidaţi pentru BAC au ratat cel puţin un examen i-a pus în gardă, în primul rând, pe rectorii universităţilor publice, fiindcă, începând cu acest an trec la autonomia financiară şi, din punctul meu de vedere, situaţia de criză – fiindcă suntem într-o criză în domeniul învăţământului, se datorează pe de o parte gropii demografice în care a căzut Republica Moldova şi a fost diminuat drastic numărul tinerilor care învaţă în şcolile şi liceele din republică. Pe de altă parte, asistăm la creşterea numărului de universităţi sau de instituţii de învăţământ superior şi insuficienţa acută a mijloacelor băneşti, adică circa 75% din tinerii care învaţă în instituţiile publice îşi plătesc studiile, prin urmare, doar 20-25% sunt cei care beneficiază de bursă de stat.

Ascultă sau citește integral  AICI  interviul Anei Guțu, deputat, profesor universitar, la Radio Europa Liberă din 15 iulie 2013.

Page 1 of 10

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén