Category: Comunicat de presă (Page 1 of 3)

DREAPTA DESPRE CEL DE-AL DOILEA TUR DE SCRUTIN PREZIDENȚIAL

Comunicat de presă

Peste câteva zile, pe data de 13 noiembrie 2016, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la cel de-al doilea Tur al alegerilor prezidențiale. Partidul unionist DREAPTA consideră, că o veritabilă legitimitate a viitorului Președinte al Republicii Moldova poate rezulta doar dintr-o participare numeroasă, cu mult peste 50%, a alegătorilor la scrutin. În ultima perioadă, se face tot mai vizibilă o mobilizare fără precedent a alegătorilor, mai ales prin intermediul noilor tehnologii și a rețelelor de socializare virtuale. În privința participării la Turul 2 al alegerilor prezidențiale, este atestat un activism extrem de sporit, mai ales printre reprezentanții Diasporei – a cetățenilor stabiliți temporar sau permanent în afara Republicii Moldova. Astfel, putem anticipa o participare a unui număr foarte important de cetățeni din Diaspora la scrutinul din 13 noiembrie 2016.

În acest context, Partidul unionist DREAPTA își exprimă profundul regret vizavi de o serie de decizii recente ale Comisiei Electorale Centrale, care au limitat implicarea Diasporei în alegerile prezidențiale. Printre cele mai contestabile decizii de acest fel, amintim aici : excluderea Diasporei din procesul de colectare de semnături în favoarea candidaților, refuzul CEC de a solicita Guvernului deschidere de secții de vot suplimentare în Diaspora (în pofida mai multor petiții semnate de mii de cetățeni, în diferite locații de pe mapamond), refuzul CEC de a solicita Guvernului și Parlamentului modificarea ad-hoc a Codului Electoral, pentru a permite votarea în Diaspora în bază buletinului de identitate.

Amintim, totodată, că pe parcursul ultimilor ani, mai mulți exponenți ai Partidului unionist DREAPTA, au pledat în mod activ în spațiul public, pentru introducerea mai multor elemente noi în Codul Electoral, care ar permite tuturor cetățenilor din Diaspora să-și exercite dreptul constituțional de participare la scrutinele naționale. Printre cele mai importante propuneri formulate, amintim aici :

  • Introducerea modalităților de vot la distanță: prin corespondență, prin procură și prin Internet ;
  • Deschiderea secțiilor de vot din străinătate pe parcursul a două zile consecutive, pentru a permite dublarea numărului de votanți potențiali ;
  • Suplimentarea numărului de birouri de vot în afara Republicii Moldova ;
  • Posibilitatea de a vota în afara Republicii Moldova inclusiv în baza buletinului de identitate.

Partidul unionist DREAPTA invită autoritățile Republicii Moldova să inițieze un dialog durabil și eficient cu reprezentanții Diasporei, în vederea perfecționării legislației electorale.

Alegerile prezidențiale au demonstrat odată în plus că lupta politică în Republica Moldova se dă pentru vectorul geopolitic. Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, fapt care a permis ancorarea statului într-un cadru legislativ și economic european.

Cedarea unei ramuri a puterii executive precum e președinția în mâniile unui lider pro-moscovit  ar însemna destabilizarea situației interne, inclusiv pericolul unui ”maidan” moldovenesc. În aceste condiții, rămânând ferm și fidel dezideratului Unirii Republcii Moldova cu România, partidul unionist DREAPTA cheamă toți alegătorii unioniști să voteze împotriva candidatului pro-rus Igor Dodon, acordând o șansă Maiei Sandu.

Creditul de încredere, pe care îl acordăm Maiei Sandu este în exclusivitate motivat de viziunile sale pro-occidentale și promisiunea că prima vizită după investirea sa în funcție va fi efectuată de președinta Maia Sandu la București. Chișinău și București sunt două inimi românești. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA

PARTIDUL UNIONIST DREAPTA ȘI-A DESEMNAT CANDIDATUL PENTRU SCRUTINUL PREZIDENȚIAL DIN 30 OCTOMBRIE

Comunicat de presă

Dreapta a fost primul partid politic care a propus în primăvara acestui an negocieri pentru identificarea unui candidat unionist la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Mai târziu discuțiile au intrat în impas din mai multe cauze: nu toate partidele cu aspirații unioniste au răspuns la invitație, nu s-a reușit în termen organizarea competiției de tip ”primaries”, chiar dacă Dreapta a fost unicul partid care a lansat și salutat această idee.

În luna iulie Partidul Național Liberal (PNL) a dat start unei noi runde de negocieri, cu participarea unui spectru mai larg de partide – Partidul Liberal Reformator (PLR), Partidul Popular (PP), Partidul Acțiunea Democratică (PAD), Partidul Verde  Ecologist, Partidul Democrația Acasă (DA), Partidul pentru Neam și Țară. Partidul unionist Dreapta de la bun început a formulat condiția ca viitorul prezidențiabil să aibă un program electoral centrat pe ideea unirii Republicii Moldova cu România. Pe parcursul discuțiilor au apărut mai multe condiționări și propuneri de colaborare, însă,  propunerea celorlalte partide, inclusiv PNL, ca programul electoral al viitorului candidat comun la prezidențiale nu neapărat să fie unionist a făcut ca Dreapta să se retragă din acest format de discuții, fără a exclude o posibilă colaborare în următorul scrutinul parlamentar pe o platformă unionistă.   Dreapta a decis să meargă independent la alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

 La 31 august partidul unionist Dreapta și-a întrunit Consiliul Republican în ședință ordinară. Una din întrebările discutate a fost participarea partidului unionist Dreapta în scrutinul prezidențial din 30 octombrie 2016. În pofida carențelor legislației electorale, legate de scrutinul prezidențial din toamnă – supraîncărcarea registrului votanților, lipsirea cetățenilor din diasporă de dreptul la vot electronic, prin corespondență și procură, restricțiile legate de colectarea obligatorie și exclusivă  a semnăturilor pentru înregistrarea candidaților, membrii Consiliului Republican al Dreptei au susținut ideea participării în scrutinul prezidențial. Membrii Consiliului Republican au menționat că pentru partidul unionist Dreapta, scrutinul prezidențial din 30 octombrie va fi un prim exercițiu electoral pentru partid.

Doamna Ana Guțu, profesor universitar și președinte al partidului, a fost propusă în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Propunerea a fost sprijinită prin vot unanim de membrii Consiliului Republican. Ana Guțu a mulțumit colegilor pentru încredere și a solicitat sprijinul tuturor membrilor de partid și simpatizanților pentru organizarea unei campanii electorale corecte, în strictă conformitate cu dezideratul principal al partidului – unirea Republicii Moldova cu România.

Candidatul partidului Dreapta va avea un program electoral unionist, care va exprima esența programului politic al partidului. În zilele următoare Dreapta va depune la CEC documentele necesare pentru demararea procesului de colectare a semnăturilor. Totodată, membrii Consiliului Republican au delegat prin vot împuterniciri Biroului Politic al Dreptei să ia decizii referitor la acțiunile partidului în scrutinul prezidențial în funcție de schimbarea conjuncturii electorale.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 01.09.2016

IMG-20160901-WA0002 IMG-20160901-WA0001 received_329201714081165

DREAPTA SALUTA IDEEA DE PRIMARIES ÎNTRE CANDIDATII UNIONISTI PENTRU PREZIDENTIALELE DIN TOAMNA IN REPUBLICA MOLDOVA

Comunicat de presă

Partidul Unionist DREAPTA salută apelul formulat recent de către societatea civilă unionistă, privind organizarea alegerilor de tip “primaries”, pentru identificarea unui singur candidat unionist pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova (30 octombrie 2016). Partidul DREAPTA a formulat o propunere în acest sens încă în luna aprilie a anului în curs, și consideră binevenită preluarea acestei inițiative de către un grup de ONG-uri, capabile să asigure organizarea unui scrutin corect, echidistant și legitim.

Partidul DREAPTA este atașat valorilor unei competiții democratice, transparente și corecte, și are deplină încredere în societatea civilă unionistă, reprezentată preponderent de tînăra generație, în privința organizătii unui scrutin bazat pe aceste valori. În competiția primaries trebuie să fie admise doar persoane care corespund unui set de criterii fundamentale, printre care cele mai importante: să treacă testul lustrației, să nu fi fost implicat în afaceri cu statul, să nu favorizeze acțiuni ostile românilor, să nu fi fost implicat în scandaluri de corupție, să aibă un capital important de notorietate și o reputație impecabilă. Doar un Președinte al Unirii care va corespunde acestor condiții va putea cîștiga alegerile din 30 octombrie 2016, și va fi în măsură să pună în practică dezideratul re-Unificării în 2018.

Partidul Unionist DREAPTA cheamă toate formațiunile unioniste să dea curs invitației și să participe în alegerile “primaries”, organizate de societatea civilă.

 

 

Serviciul de presă DREAPTA

 

16.08.2016

DREAPTA CHEAMĂ DEPUTAȚII SĂ NU ADOPTE LEGEA 257 DIN 08.06.2016 CARE PUNE PE UMERII CETĂȚENILOR FURTUL MILIARDULUI

Comunicat de presă

Partidul unionist Dreapta este îngrijorat de intenția actualei guvernări de a adopta proiectul de lege cu numărul 257 înregistrat în parlament la 8 iunie 2016 Pentru aprobarea proiectului de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de  stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015.

Conform proiectului de lege, parlamentul trebuie să voteze  o  emisiune a obligaţiunilor de stat pentru a rambursa timp de 25 de ani suma de 13,5 miliarde de lei, achitată de guvern din rezerva BNM în noiembrie 2014 și aprilie 2015, ca garanție a depunerilor în bănci ale clienților Băncii de Economii, Unibank şi ai Băncii Sociale. Proiectul de lege prevede, în mod absolut inexplicabil și scandalos, majorarea  dobânzii anuale – aceasta ajungând la de 5%, pe când, potrivit contractelor de acordare a creditului, încheiate între Banca Națională a Moldovei și cele 3 bănci comerciale, mărimea ratei dobânzii era de 0,1%.

Astfel, actuala guvernare intenționează să legalizeze punerea pe umerii cetățenilor pe o durată de 25 de ani schema întoarcerii miliardelor spălate prin băncile moldovenești cu sprijinul instanțelor judiciare corupte.

Dreapta cheamă toți deputații din parlamentul Republicii Moldova să nu voteze proiectul de lege numărul 257 din 08.06.2016, ci să-și exercite atribuțiile de control guvernamental pentru a impulsiona investigațiile, inclusiv pe dimensiunea internațională, ce țin de dispariția miliardului din băncile comerciale din Republica Moldova.

Dreapta cere să fie cât mai urgent judecate și condamnate persoanele vinovate de furtul miliardului în cadrul unui proces public, care să fie urmărit în timp real de toți cetățenii Republicii Moldova. Dreapta cere aplicarea articolelor din Codul penal cu privire la confiscarea extinsă a averilor celor ce se fac vinovați de furtul miliardului.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 19.07.2016

13501689_10208534241726184_3139444687175503603_n

DREAPTA CONSIDERĂ CĂ BREXIT-UL ESTE UN ARGUMENT IMBATABIL ÎN FAVOAREA UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA

Comunicat de presă

Partidul unionist DREAPTA a aflat cu îngrijorare despre votul cetățenilor britanici în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest vot va declanșa consecințe drastice pentru tot ceea ce a însemnat construcția europeană de la 9 mai 1950, așa cum a fost concepută de Jean Monnet, Robert Shuman și Konrad Adenauer.

Brexit-ul este considerat de experți un veritabil cutremur de nivel mondial. Uniunea Europeană va trece printr-o criză inevitabilă ce ține de identitatea instituțională europeană, politicile economice și securitare. Ideea Uniunii Europene cu două viteze va reveni pe masa de negocieri a țărilor fondatoare ale UE. Brexit-ul deja a declanșat euforia susținătorilor partidelor populiste și extremiste din țările UE, care vor insista pe referendumuri similare în țările lor.  În plus, economia UE va fi perturbată de criza pe piețele  bursiere europene, dar și mondiale.

În aceste condiții cetățenii Republicii Moldova devin și mai vulnerabili  în tot ceea ce înseamnă calitatea vieții și speranța lor de a beneficia de susținerea instituțiilor europene pentru modernizarea statului. Pentru o perioadă nedefinită Uniunea Europeană va uita de preocupările sale în regiunea frontierelor sale de est. În același timp, propaganda rusească anti-europeană se va declanșa cu o forță zdrobitoare, pentru a manipula opțiunile electorale ale cetățenilor, inclusiv pe perioada scrutinului prezidențial din 30 octombrie.

Partidul unionist DREAPTA atenționează cetățenii Republicii Moldova, dar și actuala guvernare, care conduce Republica Moldova, că discursul pro-european în aceste condiții trebuie reconsiderat, și abordat dintr-o nouă perspectivă. DREAPTA consideră că unica posibilitate de a oferi o reală stabilitate și prosperitate economică pentru toți cetățenii Republicii Moldova și de a contracara tendințele populiste din țările Uniunii Europene, dar și din Republica Moldova, este elaborarea și lansarea strategiei geo-politice de Unire a Republicii Moldova cu România.

Brexit-ul care s-a produs reprezintă un argument în plus, absolut imbatabil pentru reunificarea națiunii române prin unirea, ca prim pas, a Republicii Moldova cu România. Fără declanșarea unui proces imediat al reunificării cu România, riscul reorientării Republicii Moldova către spațul estic devine unul real.

Serviciul de presă

Partidul unionist DREAPTA

               

DREAPTA ATENȚIONEAZĂ GUVERNAREA ASUPRA PERICOLULUI CEDĂRILOR EXCESIVE ÎN FAȚA REGIMULUI SEPARATIST DIN STÂNGA NISTRULUI

Comunicat de presă

Partidul unionist Dreapta este îngrijorat de modul în care autoritățile Republicii Moldova poartă negocierile în formatul 5+2, care au redemarat la Berlin în iunie 2016 după doi ani de blocaj. Conform textului protocolului semnat de  Republica Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE și autoproclamata administrație de la Tiraspol, Republica Moldova urmează să facă o serie de cedări importante, precum recunoașterea titlurilor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din stânga Nistrului și permisiunea de a circula în spațiul UE a autovehiculelor cu plăci de înregistrare din raioanele separatiste.

Dreapta atenționează actuala guvernare a Republicii Moldova despre inadmisibilitatea unor astfel de cedări, fără a obține la rându-i cedări din partea administrației separatiste. Amintim, că libera circulație în zona de securitate sporită a cetățenilor Republicii Moldova continuă să fie obstrucționată, limitată, cu grave încălcări ale drepturilor constituționale ale cetățenilor noștri. Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în zona de securitate sporită, se confruntă  zilnic cu problemele legate de libera circulație, nu au posibilitate să-și vândă mica producție agricolă în piețele din orașele apropiate din stânga Nistrului, le este confiscată producția agricolă și alte obiecte personale de larg consum, pe care le transportă prin frontierele improvizate de regimul separatist de la Tiraspol.

În aceste condiții, Dreapta consideră că orice cedare din partea actualei guvernări în fața regimului separatist din stânga Nistrului reprezintă încă un pas periculos spre transnistrizarea Republicii Moldova și spre o viitoare federalizare a Republicii Moldova, care se va produce  inevitabil, dacă nu se va insista pe schimbarea urgentă a formatului de negocieri cu includerea României ca parte decidentă în format, și transformarea forțelor așa zis ”pacificatoare” rusești într-o misiune cu adevărat internațională, civilă,  sub egida ONU.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 11.06.2016

Page 1 of 3

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén