Monthly Archives

3 Articles

Audieri parlamentare: implementarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare

Posted by on

La 24 februarie în sala de conferinţe a Ministerului agriculturii (actualul sediu al parlamentarilor) au avut loc audieri parlamentare publice în problema implementării Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, organizate de Comisia pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. La audieri au participat reprezentanţi ai AŞM, uiversităţilor, societăţii civile, savanţi, funcţionari publici. La finele şedinţei Comisia a venit cu decizia de a forma un grup de lucru care se va ocupa de elaborarea unui nou cadru legislativ ce va reglementa activitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acest cadru  fiind  armonizat cu normele europene în domeniul organizării şi gestionării eficiente a cercetării ştiinţifice.

Susţinători AŞM au pledat pentru păstrarea status quo-ului Codului ştiinţei şi inovării, au venit cu discursuri laudative în adresa AŞM şi a preşedintelui său. Au răsunat şi opinii reformatoare, parvenite atât din partea repreyentan’ilor comunităţii universitare, cât şi din partea politicienilor.

Ana Guţu a venit cu o prezentare la tema academiilor de ştiinţe  în ţările europene.

Academiile în ţările europene

DEZMINŢIRE

Posted by on

În unele  surse de informare în masă, printre care şi ziarul Flux, au apărut informaţii eronate  referitor la votarea de către mine la sesiunea din ianuarie a APCE a unei PRESUPUSE rezoluţii care” legalizează avorturile”. Aş vrea să le reproşez ziariştilor care nu cunosc măcar o brumă de limbi străine pentru a citi rezoluţiile APCE  înainte de a (dez)informa publicul cititor,  să fie mai atenţi dacă se vor profesionişti. De fapt, este vorba de o RECOMANDARE a APCE cu titlul: “15 ani după aprobarea programului de acţiuni al Conferinţei internaţionale cu privire la dezvoltare şi populaţie”.  Ziariştilor  isterici care au handicapul necunoaşterii limbilor de circulaţie europeană le recomand să angajeze un traducător şi să ÎNŢELEAGĂ conţinutul Recomandării 1903 a APCE adoptată în unanimitate de deputaţii APCE în şedinţa plenară de vineri, 29 ianuarie 2010.  Am subliniat în mod expres cele 3 alineate în care se conţine cuvântul “avort”. Aş fi şi eu curioasă să -mi tălmăcească autorul articolului UNDE a văzut el (sau poate altcineva) sintagma “legalizarea avorturilor”. Sireaca minte bolnavă! Presa din RM este atât de liberă, încât uită că LIBERTATE înseamnă în primul rând RESPONSABILITATE. Mai e mult pînă la asumarea de către mass-media a unei responsabilităţi  civice faţă de cetăţean, pentru unii din reprezentanţii presei slugărnicia faţă de cel care-i plătesc şi demagogia sunt arma predilectă pentru a le asigura sătulia burţii…. Plasez mai jos  şi varianta în limba română a acestei recomandări. Pentru a-i scuti pe ziariştii “calfe” de cheltuieli suplimentare pe la birourile de traducere.

Recomm.1903 (fr)

Recomandarea APCE 1903 (ro)

FDOC11992 rap. (fr)

REMISE DES DIPLOMES DE L’UNIVERSITE D’ORLEANS

Posted by on

collectf IMG_1203

Le 05 février dans la Maison des Savoirs de l’ASEM les promus du projet Licence délocalisée (année 2009) ont reçu les diplômes de l’Université d’Orléans. Le projet est à sa troisième promotion, il se déroule avec l’appui de l’Agence Universitaire de la Francophonie dans un partenariat avec l’ULIM, l’ASEM et l’Université d’Orléans. Cette année les animateurs du projet, parmi lesquels le professeur M.Jean-Pierre Matière, sont convenus de donner une suite favorable au projet et de le reconduire vers un master en double diplomation, le programme portera le titre “Langues et Commerce International” et sera ouvert aux étudiants de l’ULIM et de l’ASEM, d’après l’architecture de la licence délocalisée: enseignement dispensé dans les établissements moldaves avec la participation des professeurs moldaves et de ceux de l’Université d’Orléans.

Reportaj la tema Europa Libera