Monthly Archives

3 Articles

ANA GUTU VS KONSTANTIN KOSATCHEV la APCE

Posted by on

Gutu

Miercuri, 28 aprilie, la sesiunea APCE a fost discutată problema comemorării victimelor Holodomorului – Marea Foamete, condamnată de Ukraina prin lege in 2006. Delegaţia RM la APCE la iniţiativa Doamnei Ana Guţu a înaintat 4 amendamente. Unul din acestea vizează utilizarea corectă a

a denumiri statului nostru – Republica Moldova. Delegaţia Federaţiei Ruse la APCE a votat împotriva amendamentelor înaintate de delegaţia RM. Şeful delegaţiei ruse la APCE Domnul Konstantin Kosatchev:  “Este absolut ilogic să fie utilizată denumirea actuală a statului Republica Moldova în textul rezoluţiei deoarece RM există ca stat independent din 1991.” În replică Doamna Ana Guţu i-a răspuns: “Ţin să amintesc Domnului Kosatchev şi distinşilor membri ai Comisiei pentru afaceri politice, oricum, ţine de culltură generală, că există şi în România regiune cu acelaşi nume – Moldova, care nu a suferit din cauza Foametei organizate”.

SESIUNEA APCE 26-29 aprilie 2010

Posted by on

foto APCE 27.04.2010 DSC06970 DSC06966

La actuala sesiune APCE  agenda prevede diverse chestiuni, printre ele cele mai importante sunt Rolul femeilor la participarea solutionarii diferendumurilor in zonele post-conflict, Criza economica si impactul ei asupra situatiei femeilor, familiei, Comemorarea victimelor Holodomorului – foametei organizate, Lobismul in societatile contemporane si reglementarea juridica a acestora, Biodiversitatea s.a. Ieri, 26 aprilie si azi 27 aprilie sefa delegatiei parlamentului RM a fost audiata in Comisia de monitorizare pe problema situatiei politice si rezultatul misiunii raportorilor APCE pentru RM. Ana Gutu, sefa delegatiei, a prezentat problemele existente la etapa actuala, inclusiv boicotarea de catre PCRM a sedintelor parlamentului si neparticiparea acestora la sedintele comisiilor permanente. In reuniunea de astazi, la insistenta grupului politic  Stanga Unita pentru Europa, la sedinta Comisiei de monitorizare a fost invitat si deputatul comunist Grigore Petrenco. Respectivul grup politic al APCE achita pentru a treia oara cheltuielile de calatorie Chisinau-Strasbourg pentru deputatul Petrenco. El a prezentat partial si inmod distorsionat pozitia PCRM, evitand sa mentioneze lipsa de responsabilitate a acestuia prin boicotarea de catre acesta a sedintelor parlamentului si nedorinta de a partcipa la lucrarile comisiei parlamentare pentru amendarea articolului 78 al constitutiei. Presedintele Comsiiei de monitorizare Domnul Dick Marty, ca si deputatul Adrian Nastase, au accentuat faptul ca recomandarile Comisiei de la Venetia sunt doar recomandari si ca decizia politica tine de vointa politica  a partidelor din RM. Totodata, Domnul Marty a sensibilizat reprezentantii RM despre necesitatea de a solutionaproblema componentei delegatiei RM la APCe pentru a nu fi contestate la sesiunea din iunie imputernicirile acesteia. Doamna Ana Gutu a motivat nesolutionarea problemei componentei delegatiei nationale la APCE prin boicotarea de catre PCRM a sedintelor parlamentului si lipsa de responsabilitate a deputatilor comunisti in raport cu votul pe care le-au delegat alegatorii.

Ordre du jour (fr)

Holodomor res. (fr)

Intervention HOLODOMOR GUTU (fr)

Proposition d’amendements HOLODOMOR Gutu (fr)

Rezolutia 1481.ro

ÎNTÂLNIRE CU RAPORTORII APCE PENTRU RM

Posted by on

Astăzi 6 aprile delegaţia parlamentului RM la APCE a avut întâlnire cu raportrorii pentru RM Doamna Josette Durrieu   Franţa)  şi Domnul Ejidijus Vareikis (Lituania).  Misiunea raportorilor este una de documentare pentru întocmirea raportului vizând funcţionarea instituţiilor democratice în RM care, cel mai probabil, va fi ascultat la sesiunea APCE din septembrie. Doamna Josette Durrieu a menţionat existenţa unei stabilităţi “interesante” în RM, care asigură funcţionalitatea guvernului, parlamentului şi altor instituţii ale statului. În acelaşi timp raportorii au reiterat importanţa deciziilor pentru cetăţenii RM, decizii pe care le vor lua liderii politici . J.Durrieu: “Comisia de la Veneţia nu trebuie sacralizată. Instituţiile europene recomandă, însă ţine de competenţa politicienilor moldoveni de a decide ce e mai bine pentru poporul RM”. Ejidijus Vareikis: “Eu sunt un politician visator. 20 de ani în urmă când am spus că Lituania visează să devină membru NATO, nimeni nu mă credea. Astăzi Lituania este membru NATO şi UE. Republica Moldova trebuie să ştie ce vrea pentru fericirea cetăţenilor său.”