Monthly Archives

4 Articles

PREȘEDINȚIA DELEGAȚIEI PARLAMENTULUI RM LA APCE – SUBIECT DE DISCORDIE ÎNTRE PL ȘI PLDM

Posted by on

Gutu ANA GUȚU  SAU    LILIANA  PALIHOVICI? índice

Un subiect de disensiune în cadrul AIE este președinția delegației parlamentului RM la APCE. Componența delegației trebuie să fie votată prin hotărâre de parlament. Inițial la președinția delegației pretindea Mihai Godea. După ce a fost convins de alți colegi că fără cunoașterea limbilor de comunicare la Consiliul Europei e greu să-ți asumi o atare responsabilitate, PLDM insistă deja asupra candidaturii sale la președinția delegației – Liliana Palihovici, actuala vice-președinte a parlamentului.

Astfel, PLDM  încalcă  principiul continuității fixat în Acordul  AIE-2. Mihai Godea într-o discuție pe culuarele parlamentului i-a replicat Doamnei Ana Guțu că pe el nu-l interesează nici imaginea RM la APCE, nici raționamentul economic (în cazul deplasărilor a 2 persoane din delegație în loc de una – e vorba de faptul că Ana Guțu a fost aleasă vice-președinte APCE și membru al Biroului APCE și oricum se va deplasa la ședințele importante ale APCE în afara sesiunilor plenare care au loc de 4 ori pe an la Strsbourg).    Deputatul Godea a spus, citez literalmente: Nu avem nimic împotriva Anei Guțu ca și persoană, pe noi ne intereseaza doar faptul că avem 32 de mandate și noi ne dorim acest post.

Amintim că pe parcursul celor 5 sesiuni plenare APCE  la care a participat delegația condusă de Ana Guțu imaginea RM a avut de câștigat, delegația fiind activă în procesul de adoptare a rezoluțiilor și recomandărilor, în procesul de comunicare cu raportorii APCE pentru RM. Ultimele rezoluții pe marginea funcționării instituțiilor democratice din RM sunt foarte favoarbile, fiind create condiții favorabile pentru a realiza obiectivul principal în relațiile cu Consiliul Europei: trecerea RM la etapa post-monitorizare.

PLDM a demonstart încă odată că nu este un partener consecvent, că acționează doar din interese de partid, fără a ține cont de PRINCIPII și VALORI, deloc importante pentru liderii acestui partid.

Amintim că în parlamentul din legislatura trecută 7 deputați PLDM nu au votat propunerea PL ca și amendament la Codul electoral, prin care se cerea ca fiecare deputat în parlamentul RM să cunoască limba de stat (limba română).

INIȚIATIVA LEGISLATIVĂ REFERITOR LA MODIFICAREA ARTICOLULUI 68 DIN LEGEA ACTELOR STĂRII CIVILE NU A FOST SUSȚINUTĂ ÎN PARLAMENT

Posted by on

Astăzi, 25 februarie, la ședința în plen a parlamentului, inițiativa legislativă 1335 din 04.05.2010, înaintată de deputatul PL Ana Guțu, nu a fost votată în prima lectură. Inițiativa a fost criticată dur de deputații PCRM, care au învinuit autoarea de  intenția de a  impune obligațiunea unei identități naționale. Guvernul a prezentat un aviz negativ, în pofida faptului că RM a pierdut cazul Ciubotaru vs RM la CEDO, iar în jurisprudența Curții R.Moldova i se recomandă să ajusteze legislația națională în conformitate cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. Godea a propuspentru viitoarea inițiativă legislativă a guvernului  excluderea definitivă a naționalității în actele de stare civilă.  Deputatul Diacov a propus reșiterea inițiativei legislative înapoi în coșisiile parlașentare. În ajun toate avizele comisiilor și raportul guvernului au fost amplasate pe serverul FTP al parlamentului. În ziua ședinței pe server a rămas doar textul inițiativei legislative. Nu se știe la indicația cui documentele au fost sustrase de pe serverul parlamentului. Avizul Comisiei parlamentare Securitate națională și ordine publică a prezentat un aviz pozitiv la textul inițiativei 1335. La ședința AIE din 22 februarie niciun deputat PLDM sau PD nu s-a pronunțat  împotriva inițiativei 1335.

Initiativa legislativă 1335 a deputatului PL Ana Guțu din 04.05.2010

SEMINAR ȘTIINȚIFIC CONSACRAT LUI GRIGORE VIERU LA ULIM

Posted by on

P2111217 P2111270

La 11 februarie în Sala Senatului ULIM a avut loc un seminar științific consacrat creației poetice lui Grigore Vieru. La seminar au fost lansate două cărți noi, poemele lui Grigore Vieru, traduse în limba germană, traducere realizată de Ion Mărginenau, și cartea cu traduceri poetice ale lui Grigore Vieru în limba franceza, realizate de Ludmila Cebotarenco. În cadrul seminarului Ana Guțu a prezentat comunicarea  “Autotraducerea – act creator complex între echivalență și plus valoare”.

Vezi aici prezentarea in Power Point

EVALUATION INTERNATIONALE DE LA FILIERE FRANCOPHONE “GESTION ET ADMINISTRATION DES ENTREPRISES” DE L’ULIM

Posted by on

IMG_0986 IMG_1020 IMG_1009

Lundi, le 31 janvier, deux distingués membres du Conseil scientifique – M.Gérard CLIQUET (France) et M.Mohamed HADDAR (Tunisie) de l’AUF sont venus à l’ULIM pour évaluer la filière francophone « Gestion et administration des entreprises ». Le programme de l’évaluation  prévoyait des rencontres avec le recteur de l’ULIM, avec les professeurs de la filière, avec les étudiants, ainsi que la visite des locaux de l’université. Les évaluateurs ont pu prendre connaissance de la documentation académique et scientifique de la filière, ont échangé des points de vu et des opinions avec les professeurs et les étudiants, ont lancé des invitations et des idées pour des pre-projets didactiques et scientifiques. Le rapport visant l’évaluation de la filière francophone sera élaboré et mise à la disposition des responsables de l’ULIM après approbation par les instances de l’AUF. C’est déjà la deuxième évaluation internationale de la filière francophone de l’ULIM, la première ayant eu lieu en avril 2004.