ÎNCOTRO, ACADEMIA?

Posted by on

Am aflat de curând că vor avea loc alegerile noului președinte al Academiei de Științe din Republica Moldova. Data depunerii dosarelor pentru concurs expiră la 17 februarie. Am înțeles că au fost depuse doar două dosare a doi candidați – actualul președinte Gheorghe Duca și proaspătul academician de pe plaiuri basarabene, Valeriu Pasat. Stau și mă întreb, cum se face că întreaga comunitate academică, nu a generat și alți candidați notorii, personalități de vază, demne să ocupe fotoliul de președinte al Academiei de Științe? S-au epuizat resursele intelectuale ale acestei palme de pământ românesc? Chiar a ajuns Republica Moldova să înscăuneze în funcția de președinte al Academiei sale de Științe doar aceste două personaje ”academice”?

Astfel, academicienii vor avea de ales (în conformitate cu regulamentul AȘM), fie un etern nomenclaturist, Gheorghe Duca: a se citi –  oportunist politic, în trecut activist al CC al PCUS, în 1989 adept fervent al moldovenismului primitiv, mai recent –   admirator al lui Voronin, acordându-i acestuia în 2006 Doctor Honoris Causa, afișându-se nelipsit la monumentul lui Lenin între 2001-2009 cu ”krasnaya gvozdika” în piept, iar după 2009 – democrat cu acte în regulă, pro-român, patriot, cu taiere de panglică la bustul lui Păunescu pe Aleea Clasicilor, mare gospodar în risipirea patrimoniului statului, transmițând sute de hectare și imobile  din buzunarul AȘM în cel al Universității academice cu soția sa în frunte, speculant cu fonduri publice din care și-a tras o universitate și un liceu prin care să mai spele niște bani ”în familie”. Acesta, de fapt, este Gheorghe Duca. Toate controalele pe care le-a efectuat Curtea de Conturi, depistând mari nereguli în gestionarea banilor publici, nu au dat niciun rezultat, Duca asigurându-și un confort larg prin a-și vota Codul pentru Știință și Inovare, conform căruia a devenit membru etern al guvernului. Cad guverne, se schimbă regimuri politice – Gheorghe Duca tot amic al puterii este, oricare ar fi doctrina acesteia. După ce a epuizat două termene la cărma Academiei, s-a lansat în interpretări juridice, arogându-și (așa, de-a oarba) dreptul de a candida pentru un al treilea mandat! De ce nu? Dacă marele academician-ecologist Duca mai e și conducător de teze de doctorat în domeniul dreptului! În RM toți sunt juriști! Cum să nu fie și ecologistul Duca jurist și el?

Să vedem cum stăm la capitolul  ”cel de-al doilea candidat” la președinția Acadeniei de Științe – Valeriu Pasat. Nicio minte strălucită din Occident (căci acele valori dorim să le îmbrățișăm) nu s-ar încumeta să ridice la rang de academician un fost securist, condamnat pentru delapidarea averii statului (a se citi ”vânzarea ilicită sa Mig-urilor”), autor a unor pretinse ”monografii”, care, conform publicațiilor de investigație, reprezintă doar niște compilații de dosare, la care Pasat a avut acces fiind șef al SIS, iar la capitolul ”interpretare  istorică” Pasat scrie că în 1940  Basarbia a fost eliberată și nu ocupată de trupele sovietice! Domnilor academicieni, membri-corespondenți, veniți-vă în fire! Cum ați ajuns să-l votați pe Valeriu Pasat în fotoliul de academician?! Cum e posibil așa ceva?! Sau banii lui Pasat agonisiți din consilierea RAOES au cântrit greu la buzunarele dumneavoastră, golite de candidatul Duca de-a lungul anilor? De ce ați uitat că Valeriu Pasat a fost mesagerul Rusiei când a creat un partid îngemănat cu biserica ortodoxă din RM, dependentă de Rusia? Doar acest fapt ar fi suficient să nu se admită candidatura lui Pasat nu doar la președinția AȘM, ci și la fotoliul de academician!

Stimată comunitate academică,

Vă rog să nu admiteți petrecerea acestui concurs fraudulos, care se va rezuma doar la cele două candidaturi susmenționate, ambele nedemne pentru o instituție ce se vrea un epicentru al intelectualismului și integrității academice! De ce institutele de cercetare ale AȘM nu recomandă alte candidaturi? De exemplu, cele ale lui Svetoslav Groppa, Ion Tighineanu, Valeriu Canțer, Leonid Culiuc și mulți alți intelectuali merituoși, cu vastă experiență academică și prestație științifică impecabilă? Quo vadis, Academia?

Dacă  în fruntea AȘM va ajunge unul din cei doi candidați care au depus dosarele – Gheorghe Duca sau Valeriu Pasat, AȘM pur și simplu nu merită să existe pe harta instituțională a Republicii Modova, punctum.

 P.S. În 2011 subsemnata a depus o inițiativă legislativă, ce vizează reformarea în profunzime a AȘM, care prevedea trecerea institutelor de cercetări în componența universităților publice, transferul patrimoniului imobiliar excedentar în custodia ministerelor de resort, micșorarea fotoliilor de academicieni cu rentă viageră până la 40, după modelul Franței. Timp de câteva luni subsemnata a fost supusă unui linșaj mediatic de unii jurnaliști, plătiți din bani publici de AȘM, pentru a discredita această idee de reformă strict necesară. A venit timpul să ne pronunțăm tranșant nu doar asupra subiectului cine merită să fie președinte al AȘM, dar de ce fel de Academie de Ştiințe avem nevoie în Republica Moldova.