REUNIFICAREA REPUBLICII MODLIVA CU ROMÂNIA – LECȚIE PUBLICĂ, PARIS, LA MAISON ROUMAINE, 15 mai 2015

Posted by on

 

20150514_182622 paris 4 paris 10 paris 14 paris 17

La 15 mai 2015 la Paris, am ținut o lecție publică pe tema reunificării Republicii Moldova cu România, în cadrul inițiativei ”Diplomația Unirii”, lansată de Primul Congres al Diasporei Unioniste (3-5 aprilie 20015, București), organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012. De data aceasta inițiativa a fost susținută de Asociația diasporei românești ”La Maison Roumaine”, al cărei președinte este profesorul universitar, ex-ministrul integrării europene al României, Domnul Alexandru Herlea. Dorin Dușciac, președintele Clubului Liberal Franța, membru activ al diasporei unioniste și al Platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”, a anunțat publicul prezent la conferință despre manifestări similare care vor avea loc în alte capitale europene și nord-americane. Diplomația Unirii va contribui la promovarea ideii reunificării Republicii Moldova în plan internațional în cercurile influente și decidente ale instituțiilor europene și nord-americane. Reușita inițiativei va fi determinată de gradul de mobilizare a diasporei unioniste și intensitatea activităților desfășurate la acest subiect.

În prezent mișcarea unionistă ia amploare în Republica Moldova, iar garantul succesului realizării politice a idealului unității naționale românești îl constituie tinerii. Concertarea energiilor unioniste de pe ambele maluri ale Prutului va permite înrădăcinarea ideii reunirii RM cu România în cele mai retrograde minți ale unor cetățeni din RM. Unirea e mai aproape ca oricând, deoarece RM ca entitate statală ineficientă a demonstrat că este incapabilă să aibă grijă de cetățenii săi, liderii politici și SRL-urile pe care le conduc afișând mai mult decât deschis poftele disproporționate pentru averea din bugetul statului. Lipsa oricărei voințe politice de a soluționa de o manieră simplă și rațională mai multe probleme acumulate, ignorarea crasă  a noțiunii de responsabilitate morală față de cetățean – invalidează orice discurs politic din RM cu excepția celui unionist.

În 1991 am așteptat cu sufletul la gură reunificarea RM cu România. Dar, mulțimea din stradă de atunci a greșit amarnic: i-a adus la conducere pe foștii nomenclaturiști, KGB-iști, și alți –iști, care, de-a lungul celor 24 ani de independență au îndepărtat RM de România. Astăzi, după expulzarea lui George Simion, după furtul miliardului, după lașitatea demonstrată de instituțiile securitare și coercitive, cetățeanul RM s-a pomenit într-un vid de securitate economică, socială și geopolitică. Statul care nu este în stare să-și protejeze cetățenii, să-i oprească din exodul spre alte mări și țări, pur și simplu nu există de facto. Iar existența sa pe hârtie nu aduce plus valoare cetățeanului, ci doar profitorilor din arcul puterii, care, în RM raportat la numărul populației, pare a fi o armată de mâncăi cu funcții, posturi, mașini de serviciu, secretare și alte facilități ce sărăcesc bugetul public. Structura teritorial administrativă a sărăcit cetățenii, prin urmare, la 14 iunie, alegerile locale nu vor alt ceva decât un mare furt din buzunarele lor. Circa 900 localități, unele din ele absolut insolvabile, 32 de raioane, cu președinți, vice de la toate partidele posibile și imposibile – iată marea impostură și marea hoție pentru care partidele politice vor intra în casele noastre pentru a cerși susținere.

Unirea va aduce optimizarea și calitatea vieții: trei județe maximum pe teritoriul actualei RM, un grup de lucru pentru aplicarea legislației românești în RM, unificarea armatelor (cea din RM quasi inexistentă…), unificarea sistemului diplomatic, un guvernator provizoriu în fruntea celor trei județe cu un consiliul regional extins până la armonizarea aparatului funcționăresc. Punct. Aceasta înseamnă UNIREA Republicii Moldova cu România. Și cât mai repede se va întâmpla, cu atât mai ieftin ne va costa mult promisa schimbare, europenizare etc.

Vezi AICI Prezentarea PP la tema ”Reunificarea Republicii Moldova cu România” (FR)