DREAPTA SOLICITĂ MĂSURI URGENTE PENTRU GARANTAREA SECURITĂȚII ENERGETICE A CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA

Posted by on

COMUNICAT DE PRESĂ

04 decembrie 2015

Republica Moldova  de un an de zile se află într-o criză politică   permanentă. În condițiile instabilității din regiune, a problemelor sociale și economice cauzate de furtul miliardului,  toți cetățenii s-au pomenit mai săraci peste noapte, cu bugetele familiale  ciopârțite din cauza prețurilor galopante la produse de larg consum și la utilități.

Semnalele alarmante continuă să parvină de la oficialii statului, care insinuează că cetățenii în această iarnă vor fi nevoiți să achite prețul gazelor consumate de zona separatistă din stânga Nistrului, unde firme interpuse vând cetățenilor din zonă gaze la preț redus, iar banii ajung în contur criminale.  Regulatorul pieței energetice din Republica Moldova ANRE a rămas fără conducere, nu înainte de a declanșa criza prețurilor la resursele energetice.

Demararea anchetei pe marginea crimelor economice săvârșite de Moldovagaz și conducătorii săi este salutabilă, dar insuficientă în plină iarnă, când consumatorii casnici trebuie să plătească pentru sursele energetice.

În situația de force majeure creată se impune stringent întreprinderea de măsuri adecvate.

Dreapta cheamă factorii de decizie din legislativul și guvernul Republicii Moldova să purceadă urgent la următoarele acțiuni, prin mobilizarea tuturor resurselor financiare, logistice, umane și de expertiză:

  1. Negocierea unui contract cu companiile furnizoare de gaze naturale din Ucraina, importatoare de gaze naturale din Uniunea Europeană, pentru a exclude monopolul Gazprom-ului ca unic furnizor de gaze naturale în Replica Moldova.
  2. Anularea deciziei guvernului Republicii Moldova din septembrie 2012 referitor la amânarea implementării Pachetului energetic III, care prevede ca furnizarea și distribuția resurselor energetice să fie efectuată de companii diferite.
  3. Naționalizarea și concesionarea ulterioară a rețelelor de distribuție a gazelor naturale de pe teritoriul Republicii Moldova către altă companie decât Gazprom, pentru a exclude monopolul acesteia la import și distribuție, în baza articolului 126 (2) din Constituție: Statul trebuie să asigure:  c) protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară şi valutară; și art. 127 (4): Bogățiile de orice natură ale subsolului, spațiul aerian, apele şi pădurile folosite în interes public, resursele naturale ale zonei economice și ale platoului continental, căile de comunicație, precum și alte bunuri stabilite de lege, fac obiectul exclusiv al proprietății publice.
  4. Purcederea imediată la construcția liniilor de înaltă tensiune care vor conecta Republica Moldova la resursele energetice din România Isaccea-Vulcănești, Suceava-Bălți și Iași – Ungheni.
  5. Construcția stației de comprimare a gazelor la Ungheni, la frontiera cu România și construcția conductei magistrale de gaze naturale Ungheni-Chișinău în termene accelerate.
  6. Demararea construcției depozitelor de stocare a gazelor lichefiate, cât și a terminalului pentru importul acestora prin portul Giurgiulești din țările Orientului Mijlociu. 

Grupul de inițiativă al partidului politic DREAPTA