MĂMĂLIGA ACADEMICĂ SAU SENILIZAREA ”ELITELOR”

Posted by on

465x0_hjfj

Zilele acestea Academia de Științe a Moldovei și-a sărbătorit aniversarea a 70 de ani de la fondare. Organism desuet, cu pretenții de minister al cercetării, AȘM demult este în vizorul criticilor experților locali și europeni. Am scris de nenumărate ori despre necesitatea reformării acestei instituții, care, ar trebui cel puțin să imite (căci istorie nu are decât cea sovietică) marile tradiții europene în materie de prestație intelectuală.

Academia Franceză fondată în 1635 la inițiativa lui Richelieu și-a formulat drept sarcină primordială apărarea și dezvoltarea limbii franceze ca limbă a națiunii franceze. Academia noastră abia în 1994, cu 5 ani mai târziu de la revoluția lingvistică a poeților, s-a pronunțat asupra denumirii corecte a limbii vorbite în Republica Moldova. Iar sarcina de a spune adevăruri istorice a fost asumată de AȘM abia în 2010, când s-a schimbat puterea comunistă cu una zis pro-europeană – în acel an AȘM a îndrăznit să afirme că la 28 iunie 1940 a avut loc ocupația Basarabiei de către imperiul sovietic.

Conjuncturismul   politic al AȘM este încarnat perfect în eternul său președinte, fost nomenclaturist, Gheorghe Duca, ales prin fals pentru al treilea mandat la cârma academiei. Fără rezultate palpabile, demne de justificat cele 500 milioane de lei, pe care le papă AȘM anual din bugetul public, la cei 70 de ani ai săi ”scumpissima” noastră academie vine cu o realizarea fastuoasă: fiertul mămăligii din mălai de Porumbeni pe teritoriul complexului turistic ”Vatra”, loc pitoresc, dar și costisitor, din câte se știe, pentru organizarea a astfel de manifestări.

Savanții din Islanda au descoperit metoda de transformare a bioxidului de carbon în piatră, savanții din Italia au renunțat primii în lume la sacii de polietilenă, înlocuindu-i cu cei biodegradabili pe întreg teritoriu al țării, echipe internaționale de chimiști au îmbogățit tabelul lui Mendeleev cu încă patru elemente noi, echipe internaționale de fizicieni au descoperit undele gravitaționale ale lui Einstein, până și pentru virusul Zika i-a fost descoperit un antidot – țânțarii modificați genetic! Am enumerat aceste doar câteva descoperiri științifice ale anului 2016, pentru a demonstra, că a face cercetare în secolul XXI înseamnă a te coopera la nivel internațional, a colecta fonduri importante, a optimiza cheltuielile publice, a atrage mari companii transnaționale în rezolvarea problemelor de importanță globală pentru umanitate.

Cu ce se laudă Academia de Științe a Moldovei? Eeeeei, să vezi și să nu crezi!  De la ecranele scumpelor noastre canale de televiziune (și acestea neprihănite de atâta obiectivitate) ne-au salutat duminică, 12 iunie, ditamai elitele noastre – academice și politice împreună: adunate împrejurul unui ceaun imens în care fierbea mălaiul de Porumbeni! Iar președintele neschimbat al AȘM, eternul pupător de drapele, Gheorghe Duca, ajutat de președintele deja pe ducă al Republicii Moldova Nicolae Timofti – malaxau de zor în ceaun mămăliga – cea mai mare invenție a Academiei de Științe a Moldovei din ultimii 70 de ani. Alți oficiali îi flancau – mândri, cu ”pestelci” înflorate, și cu fețe luminate precum era și mămăliga de Porumbeni! Mai erau prezenți și alți președinți pe acolo, Snegur și Lucinschi (pe aia îi poți înțelege – sunt la pensie, și n-au ce face acasă, mai ies și ei prin lume, că de  – n-or mai lâncezi degeaba pe cuptor), cu fețele rumeoare după vreo câteva păhărele de vin, clefăind  și râgâind la cameră cu aerele lor de elită istovită.

Mă uitam la aceste reportaje și mă întrebam: e posibil oare să-l vedem pe Obama, lăudându-se cu cea mai mare realizare a științei americane – un hamburgher cât un ceaun de mare, sau, pe frau Merkel, cu un pocal de 10 kg de bere ”științifică” în mână, sau, pe Hollande cu un broscoi de specie nouă, gătit într-o tigaie de 5 metri diametrul….

În astfel de momente, eu, ca cetățean al acestui stat sunt pătrunsă de un profund sentiment de deznădejde și de rușine pentru inepția nu doar a Academiei de Științe și a conducătorilor săi, ci și a elitelor politice, care, din lipsă de dorință și voință, au tolerat și tolerează în continuare delapidarea nerușinată a banilor publici la AȘM, ei, probabil, fiind ocupați  de alte furturi, mai importante și mai ”grase” .

Vivat Academia, Vivat mămăliga de Porumbeni – inovația veacului sovietic în care a încremenit AȘM!