SISTEMUL JUDICIAR DIN REPUBLICA MOLDOVA A COLAPSAT

Posted by on

SISTEMUL JUDICIAR DIN REPUBLICA MOLDOVA A COLAPSAT

26.06.2018

Recunosc – nu am avut de afacere cu justiția din RM. Nu cunosc la modul practic care este calitatea prestației unui judecător sau a unui avocat într-un proces judiciar. Nu pentru că nu aș fi avut motive să mă adresez în instanțe. Dar, de fiecare dată când aveam această pornire – mă opream din cauza neîncrederii în sistemul judiciar de la noi. Neîncrederea mi-a fost mereu alimentată de multiplele cazuri pe tema dării și luării de mită în căutarea dreptății.

 

În același timp, am fost mereu pasionată de istoria gândirii juridice, am şi publicat un eseu în 2013 despre puterea judiciară a limbii. Eseul ştiințific este inspirat din cele mai răsunătoare procese şi pledoarii din istoria Franței. Principiile sistemelor de drept contemporan s-au cristalizat de-a lungul timpului. Au devenit faimoase procesele judiciare din care au decurs dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la proprietatea privată, dreptul la confesiunea religioasă, excluderea pedepsei cu moartea etc. Istoria gândirii judiciare a înregistrat decizii ale magistraților, care şi azi sunt sinonime cu eroare judiciară – de exemplu, procesul lui Jean Calas, 1762, Franța.

 

Toate valorile în jurisprudența modernă s-au construit în timp. Pentru ele au militat acuzatori publici, avocați, scriitori, filosofi. Justiția într-un stat democratic este o putere independentă, nu doar de aceia ca Montesquieu a spus-o, ci pentru că afară e secolul XXI. Din păcate, Republica Moldova s-a transformat într-un țarc incapabil barem să consume valori, principii pentru care alții au luptat şi au murit. În Republica Moldova sistemul judiciar este cel care a colapsat anume la 25 iunie 2018 – când instanța supremă – Curtea Supremă de Justiție (CSJ ) – a călcat în picioare suveranitatea votului popular, invalidând alegerile locale anticipate din 3 iunie la Chișinău.

 

Faima caricaturală a RM de acum înainte încape într-o motivație judecătorească scrisă cu furca pe apa unui live de FB (anume live-urile de pe Facebook au constituit  ”argumentul ”primei instanțe judecătorești, atunci când a invalidat scrutinul).

 

Mai mare ruşine pentru un pretins sistem judecătoresc nici că se va mai afla. De acum încolo justiție moldovenească s-a scufundat într-o noapte letargică, din care pare să nu se mai trezească niciodată.

 

Justiția din Republica Moldova rămâne profund coruptă. Palatele și averile de milioane ale judecătorilor scrise pe persoane terțe sunt o realitate pe cât de evidentă, pe atât de obraznică, și, protejată de impunitate.

 

Nu știu pe cât de utilă este digresiunea mea de intelectual revoltat, căci oricum va rămâne fără sorți de izbândă.  Totuși, voi cita cu sens moralizator o filosofemă  din Plângerea adresată regelui Franței Charles VI în favoarea gloriei regatului Franței și împotriva delapidărilor făcute de consilierii regelui Franței Charles VI , plângere care a fost scrisă în  1405       de Jean Charlier de Gerson, teologul  Sorbonei. În numele Sorbonei clericilor el încearcă să prevină războiul civil și să întoarcă monarhiei litera nobleței. Filosoful  se revoltă împotriva abuzurilor de orice gen, care făceau lege în acea epocă: ”Și cine mă rog sunteți, voi? răspunde adevărul: tu ești o simplă creatură aservită de orice frică și tribulație, de frig, de căldură, de durere, de boli și necesitatea inevitabilă a morții…: oricare ți-ar fi hainele pe care le ai, aurul sau argintul, sau pietrele prețioase, sau familia pompoasă alături de tine…ce mai contează toate acestea dacă trupu-ți oricum va sfârși în calitate de pradă a mormântului?”

 

Iar noi, unioniștii, din ce în ce mai ferm și tare ne pronunțăm în favoarea unicii soluții pentru toate necazurile din Republica Moldova – Unirea cât mai grabnică a Republicii Moldova cu România. Împreună vom fi mai puternici și vom reuși în toate bătăliile noastre!