DELEGAŢIA PARLAMENTULUI RM LA SESIUNEA DE IARNA APCE

Posted by on

DSC06775 DSC06790

Delegaţia paramentului RM s-a deplasat la Strasbourg, Franţa, pentru a participa la seisunea APCE din 25-29 ianuarie 2010. Pe ordinea de zi a sesiunii sunt incluse mai multe chestiuni, şi anume: monitorizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina, Biodiversitatea şi încălzirea globală, problema minorităţilor religioase în Grecia, funcţionarea instituţiilor democratice în Albania şi Bosnia-Hertyegovina, problema minorităţilor sexuale, violenţa domestică în adresa femeilor şi copiilor, dreptul la creativitate a autorilor de portaluri internet, libertatea presei, pragurile electorale în legislaţia ţărilor membre ale Consiliului Europei ş.a. Misiunea de bază a delegaţiei parlamentului RM constă în relansarea imaginii RM la APCE şi la Consiliul Europei prin obţinerea statutului de post-monitorizare, prin promovarea intensă a reformelor pe interior ce ţin de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea independenţei justiţiei, libertăţii presei.

Membrii delegaţiei parlamentului RM la această sesiune sunt: Ana Guţu- PL, preşedinte, Vitalie Nagacevschi- PLDM, Stela Jantuan-PD, Valeriu Ghileţchi – PLDM.

La 25 ianuarie, împuternicirile delegaţiei parlamentului RM au fost validate în şedinţa plenară  APCE.

A fost ales Preşedintele APCE,  Domnul Mevlut Cavusoglu, preşedintele delegaţiei naţionale a Turciei la APCE. De asemenea, au fost aleşi şi noii preşedinţi şi vice-preşedinţi ai grupurilor parlamentar cât şi preşedinţii şi vice-preşedinţii comisiilor APCE.

La  26 ianuarie, delegaţia RM nu a fost audiată la Comisia pentru monitorizare, audierea fiind amânată pentru  sesiunea APCE din aprilie.

La 26 ianuarie  delegaţia RM a avut o întrevedere cu preşedintele Comsiei de la Veneţia Domnul Gianni Buquicchio şi Secretarul adjunct Domnul Thomas Markert. În cadrul întrevederii delegaţia a solicitat asistenţa Comisiei de la Veneţia pentru depăşirea blocajului constituţional. La 24 februarie Domnul Buquicchio va veni la Chişinău şi va participa la aniversarea a 15 ani ai Curţii Constituţionale din RM. Preşe3dintele Buquicchio  va avea întrevederi cu toate fracţiunile politice, cu membrii Comisiei pentru reforma constituţională, cu scopul de a facilita găsirea unei soluţii optime şi legale în realizarea reformei constituţionale.

DSC06794

Pe parcursul sesiunii delegaţia RM are  mai multe  întâlniri cu membrii altor delegaţii naţionale la APCE: România,  Ucraina, Franţa, Lituania, Spania, Belgia, Luxemburg, Irlanda, Marea Britanie.

La 27 ianuarie, delegaţia RM la APCE a avut  întrevedere cu preşedintele nou ales al APCE Domnul Mevlut Cavusoglu. Domnia sa a manifestat interesul de a vizita Republica Moldova în timpul apropiat ca răspuns la invitaţia preşedintelui parlamentului RM Domnul Mihai Ghimpu.  Preşedintele APCE a facut referinţă la pasivitatea delegaţiei RM la APCE  în trecut şi a exprimat încrederea că actualii membri ai delegaţiei vor  fi mai activi în cadrul sesiunilor plenare ala APCE.

DSC06803

La 28 ianuarie preşedintele delegaţiei a avut întrevedere cu şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice  a Consiliului Europei Domnul Jean-Louis Lorens, care va efectua o vizită  la Chişinău în luna martie pentru lansarea programului de asistenţă Pachetul democratic în sprijinul reformelor în domeniul democraţiei şi soluţionării problemei transnistrene.

Ordre du jour

Site APCE fr.