DELEGAŢIA PARLAMENTULUI RM LA SESIUNEA DE IARNA APCE

DSC06775 DSC06790

Delegaţia paramentului RM s-a deplasat la Strasbourg, Franţa, pentru a participa la seisunea APCE din 25-29 ianuarie 2010. Pe ordinea de zi a sesiunii sunt incluse mai multe chestiuni, şi anume: monitorizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina, Biodiversitatea şi încălzirea globală, problema minorităţilor religioase în Grecia, funcţionarea instituţiilor democratice în Albania şi Bosnia-Hertyegovina, problema minorităţilor sexuale, violenţa domestică în adresa femeilor şi copiilor, dreptul la creativitate a autorilor de portaluri internet, libertatea presei, pragurile electorale în legislaţia ţărilor membre ale Consiliului Europei ş.a. Misiunea de bază a delegaţiei parlamentului RM constă în relansarea imaginii RM la APCE şi la Consiliul Europei prin obţinerea statutului de post-monitorizare, prin promovarea intensă a reformelor pe interior ce ţin de respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea independenţei justiţiei, libertăţii presei.

Membrii delegaţiei parlamentului RM la această sesiune sunt: Ana Guţu- PL, preşedinte, Vitalie Nagacevschi- PLDM, Stela Jantuan-PD, Valeriu Ghileţchi – PLDM.

La 25 ianuarie, împuternicirile delegaţiei parlamentului RM au fost validate în şedinţa plenară  APCE.

A fost ales Preşedintele APCE,  Domnul Mevlut Cavusoglu, preşedintele delegaţiei naţionale a Turciei la APCE. De asemenea, au fost aleşi şi noii preşedinţi şi vice-preşedinţi ai grupurilor parlamentar cât şi preşedinţii şi vice-preşedinţii comisiilor APCE.

La  26 ianuarie, delegaţia RM nu a fost audiată la Comisia pentru monitorizare, audierea fiind amânată pentru  sesiunea APCE din aprilie.

La 26 ianuarie  delegaţia RM a avut o întrevedere cu preşedintele Comsiei de la Veneţia Domnul Gianni Buquicchio şi Secretarul adjunct Domnul Thomas Markert. În cadrul întrevederii delegaţia a solicitat asistenţa Comisiei de la Veneţia pentru depăşirea blocajului constituţional. La 24 februarie Domnul Buquicchio va veni la Chişinău şi va participa la aniversarea a 15 ani ai Curţii Constituţionale din RM. Preşe3dintele Buquicchio  va avea întrevederi cu toate fracţiunile politice, cu membrii Comisiei pentru reforma constituţională, cu scopul de a facilita găsirea unei soluţii optime şi legale în realizarea reformei constituţionale.

DSC06794

Pe parcursul sesiunii delegaţia RM are  mai multe  întâlniri cu membrii altor delegaţii naţionale la APCE: România,  Ucraina, Franţa, Lituania, Spania, Belgia, Luxemburg, Irlanda, Marea Britanie.

La 27 ianuarie, delegaţia RM la APCE a avut  întrevedere cu preşedintele nou ales al APCE Domnul Mevlut Cavusoglu. Domnia sa a manifestat interesul de a vizita Republica Moldova în timpul apropiat ca răspuns la invitaţia preşedintelui parlamentului RM Domnul Mihai Ghimpu.  Preşedintele APCE a facut referinţă la pasivitatea delegaţiei RM la APCE  în trecut şi a exprimat încrederea că actualii membri ai delegaţiei vor  fi mai activi în cadrul sesiunilor plenare ala APCE.

DSC06803

La 28 ianuarie preşedintele delegaţiei a avut întrevedere cu şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice  a Consiliului Europei Domnul Jean-Louis Lorens, care va efectua o vizită  la Chişinău în luna martie pentru lansarea programului de asistenţă Pachetul democratic în sprijinul reformelor în domeniul democraţiei şi soluţionării problemei transnistrene.

Ordre du jour

Site APCE fr.

Published

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *