REPUBLICA MOLDOVA AUDIATĂ LA COMISIA DE MONITORIZARE APCE, PARIS, 19 MAI 2010

Posted by on

DSC07454 DSC07459

Astăzi la Paris a avut loc reuniunea Comisiei de Monitorizare a APCE. În agenda a fost inclusă şi chestiunea vizând situaţia politică din Republica Moldova. Raportul elaborat de raportorii Josette Durrieu şi Ejidijus Vareikis a fost prezentat membrilor Comisiei. Doamna Josette Durrieu a a repetat de trei ori cuvântul „merit” la adresa coaliţiei de guvernare a AIE, care asigură totuşi, în condiţiile unui blocaj instituţional, o bună guvernare,  cu demararea unor reforme necesare şi asumate, pe calea progresului spre binele ţării. După o scurtă prezentare cuvântul li s-a oferit delegaţilor  RM la APCE Doamnei Ana Guţu, PL şi Domnului Grigore Petrenco, PCRM. Ana Guţu a prezentat opţiunea majorităţii parlamentare referitor la amendarea articolului 78 din constituţie, şi anume, în sensul alegerii preşedintelui prin sufragiu universal şi direct. Ana Guţu a atenţionat de asemenea Comisia de monitorizare asupra boicotării  în continuare de către fracţiunea PCRM a şedinţelor plenare ale parlamentului, despre soarta posibilă a celor două iniţiative care eventual ar putea fi supuse votului în parlament în luna noiembrie. Deputatul Grigore Petrenco a expus viziunea PCRM în materie de reformă constituţională, inclusiv posibilitatea amendării Constituţiei de către viitorul parlament şi nu de actuala legislatură. Dânsul s-a plâns de asemenea de soarta ziarelor Moldova Suverană,  Nezavisimaia Moldova şi a companiei NIT, care, în viziunea PCRM, sunt strâmtorate de actuala guvernare.  Doamna Ana Guţu a lansat ideea acceptată de AIE referitor la posibilitatea organizării unui referendum constituţional în caz dacă partidele politice nu vor ajunge la un consens pentru modificarea art.78 din constituţie. Reprezentantul Stângii Unite pentru Europa deputatul APCE Domnul Laakso i-a mulţumit personal Doamnei Guţu pentru votarea celor doi candidaţi ai PCRM în componenţa delegaţiei RM şi a constatat că acest fapt este un progres notoriu pe calea unui dialog între forţele politice.

Deputatul APCE Michael Hancock din marea Britanie s-a arătat surprins de faptul că opoziţia parlamentară din RM vine în instituţiile internaţionale (în exteriorul ţării) ca să spună ce se petrece în RM şi nu onorează obligaţiunile constituţionale care i-au fost delegate de alegători, adică nu participă la şedinţele parlamentului  moldovenesc. El a numit un astfel de comportament „bizar”, inacceptabil pentru oricare stat democratic,  şi a pus la îndoială  încrederea poporului din RM în PCRM din moment ce reprezentanţii acestui partid au un comportament iresponsabil (citat din spusele Domnului Hancock).

După audieri,  Doamna Josette Durrieu a avut discuţii cu delegaţii din RM şi a refuzat categoric eventualitatea unei misiuni a raportorilor în RM până la 16 iunie (deputatul G.Petrenco a insistat asupra unei atare misiuni). Josette Durrieu s-a arătat convinsă că actuala majoritate care se află la guvernare poate să gestioneze singură situaţia politică din ţară. Ea a invocat şi faptul că la dispoziţia membrilor Comisiei de la Veneţia au fost puse versiunile TRUNCHIATE în engleză şi franceză ale Constituţiei RM. Josette Durrieu urmează să vorbească imediat cu preşedintele Comisiei de la Veneţia Domnul Gianni Buquicchio pe marginea acestui caz scandalos de manipulare evidentă, deoarece interpretarea articolelor din constituţia RM a fost făcuta anume în baza versiunilor trunchiate ale constituţiei RM. Urmează să se afle cine a fost la originea acestui act fără precedent şi care a fost scopul unui atare incident cu urmări grave pentru credibilitatea instituţiilor europene.  Raportul pe marginea funcţionării instituţiilor democratice în RM cel mai probabil că va fi audiat la sesiunea APCE din luna septembrie a acestui an.