INTÂLNIRE CU MEMBRII COMUNITĂŢII MOLDOVENEŞTI DIN QUEBEC, MONTREAL, 30 MAI 2010

Posted by on

DSC07503 DSC07502

La 30 mai 2010 Comunitatea moldovenească din Quebec, Canada, a organizat lansarea primei broşuri a comunităţii care prezintă activităţile membrilor săi, acţiunile promovate de preşedinta comunităţii Doamna Ala Mindicanu şi membrii consiliului din care fac parte oameni de afaceri originari din Republica Moldova, printre care se numără şi Andrei Carandiuc, absolvent al filierei francofone Gestionarea Afacerilor de la ULIM.La doar 6 luni de existenţă comunitatea a reuşit să regrupeze în jurul său  cetăţeni din RM  şi din România.În alocuţiunea sa Doamna Ana Guţu, deputat PL, i-a îndemnat pe mebrii comunităţii să nu piardă legătura cu ţara de origine, să contribuie la procesul decizional la nivel politic şi economic, să-şi asume plenar identitatea civică a ţării care i-a acceptat ca imigranţi, dar să nu-şi uite originile etnice, chiar dacă au plecat departe în căutarea fericirii.

Comunitatea este foarte activă şi încearcă să fie utilă nu doar compatrioţilor noştri care au emigrat, ci şi pentru cei rămaşi acasă. la 13 iunie comunitatea va organiza un concert de binefacere şi colectare de fonduri pentru copiii din Coşniţa. La finele lunii iulie  preşedinta comunităţii Doamna Ala Minidcanu se va deplasa la Chişinău pentru a lansa această acţiune şi a aduce fondurile colectate copiilor din Coşniţa. Membrii comuniăţii încearcă deseori să recomnstituie atmosfera de acasă, se îngrijesc de păstrarea tradiţiilor culturale româneşti şi transmiterea lor copiilor din familiile tinere, copii care sunt născuţi în Canada şi, de fapt, sunt cetăţeni canadieni. Recent Mihai Ghimpu a înaintat o iniţiativă legislativă prin care cetăţenilor altor state li se  va oferi posibilitatea de a redobândi prin recunoaştere cetăţenia Republicii Moldova. Va fi şi cazul copiilor din Canada şi alte ţări de emigraţie a cetăţenilor RM, născuţi din părinţi originari din Republica Moldova.

Comments ( 2 )

  1. Ala Mindicanu
    A fost o onoare pentru noi vizita dmei Gutu la comunitate! Ne bucuram ca avem sprijinul deputatilor din parlamentul de la Chisinau. Noi activam cu multa dedicatie pentru a consolida diaspora basarabeana. Speram ca si alesii poporului se vor gandi la alegatorii lor aflati peste hotare si vor adopta modificari in Codul electoral care ne vor permite sa ne exercitam dreptul nostru la vot in toamna. Multa sanatate, dna Gutu, suntem mandri sa avem astfel de parlamentari.
  2. M.M.
    A fost cu adevarat o seara deosebit de frumoasa, plina de emotii. Ne-am bucurat cu totii sa va avem printre noi, si sa auzim pe cineva de-acasa! Cele bune, pana la noi intalniri !