PARTICIPAREA DELEGAŢIEI REPUBLICII MOLDOVA LA SESIUNEA DE TOAMNĂ APCE

Posted by on

IMG_0589

La 4 octombrie a început sesiunea de toamnă APCE. La Strasbourg s-a deplasat delegaţia oficială în funte cu Doamna Ana Guţu. La sesiune participă şi liderul PCRM Vladimir Voronin. Voronin a refuzat deplasarea regulamentară la Strasbourg şi a folosit serviciile unui zbor charter, luându-i împreună cu el şi pe deputatul G.Petrenco, membru supleant al delegaţiei, dar şi pe Marc Tcaciuc, care nu este membru al delegaţiei precum au titrat unele mass-media.

În dimineaţa zilei de 4 octombrie în şedinţa plenară a sesiunii a fost pusă în discuţie problema monitorizării referendumului constituţional organizat la 5 septembrie 2010 în RM.

Din partea delegaţiei au luat cuvântul deputaţii Ana Guţu, Valeriu Ghileţchi şi Vladimir Voronin. Deputaţii AIE au mulţumit Secretarului General al Consiliului Europei, Preşedintelui APCE pentru implicarea personală în medierea blocajului constituţional creat pe parcursul anului 2009+2010şi au asigurat APCE despre consecvenţa şi punctualitatea agendei politice a RM.. Deputatul din partea Franţei Doamna Josette Durrieu a punctat importanţa exerciţiului democratic care a fost referendumul constituţional şi a exprimat încrederea în Alianţa pentru Integrare Europeană, menţionând reformele şi schimbările pozitive care au avut loc în societate doar pe parcursul a 9 luni.

Deputatul Voronin s-a plâns pe strâmtorarea drepturilor opoziţiei, pe modificările operate la Codul Electoral, pe încălcarea drepturilor omului odată cu venirea la putere a AIE. Nici un alt deputat APCE nu a susţinut poziţia deputatului PCRM.

Mâine delegaţia oficială a RM la APCE va avea întâlnire cu Domnul G.Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Discurs Ana GUTU (FR)

Discurs Ana GUTU (RO)

Agenda sesiunii (fr)

Toate informatiile suplimentare si documentele sesiunii APCE din 4-8 octombrie pot fi consultate aici.


Comment ( 1 )

  1. ana
    Draga dna Gutu, Sunt si eu in Strasbourg, stagiara. Am asistat la sesiunea Asambleii si ieri si azi, dar cind am citi post-ul Dvoastra mi-a parut foarte rau ca nu am fost acolo anume ieri dimineata sa ascult interventia voastra live si sa ascult interventiile d-lui Voronin. In schimb am citit acum discursul (mersi ca l-ati postat) si imi pare foarte profesional si obiectiv! As incuraja deputatii moldoveni sa fie mai activi in dezbaterile asambleii si in adresarea intrebarilor. Si vreau sa ii spun bravo deputatului Corlatean pentru intrebarea de ieri d-lui Ministru de externe German, referitoare la Transnistria. Avem nevoie de cit mai multe interventii de acest gen. Cele bune si o saptamina placuta in Strasbourg!