ÎN VIITORUL PARLAMENT CRIZA INSTITUŢIONALĂ POATE FI REEDITATĂ

Posted by on

Din întrevederile cu oficialii Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, deputaţi APCE, transpare strategia PCRM în viitorul parlament. Din păcate PCRM îşi aduce aminte de instituţiile europene doar atunci când se pomeneşte în opoziţie.  Declaraţiile demagogice ale PCRM referitor la disponibilitatea acestuia de a iniţia un dialog cu forţele politice întru soluţionarea crizei instituţionale nu impresionează pe nimeni in instituţiile europene. Mai mult ca atât, este deja cunoscut comportamentul PCRM în viitorul parlament, inclusiv pentru oficialii europeni:

1. Comuniştii nu vor vota preşedintele RM în viitorul parlament în baza actualei constituţii.

2. Comuniştii vor insista asupra proiectului lor de amendare a constituţiei în vederea votării preşedintelui de către parlament în trei etape cu scăderea majorităţii calificate până la 51 de voturi.

3. Comuniştii vor condiţiona votarea acestui proiect prin înaintarea la preşedinţia RM a unui candidat independent.

4. Candidatul “independent al PCRM la preşedinţia RM este Zinaida Greceanâi, numărul doi pe lista PCRM a candidaţilor în deputaţi, Greceanâi nefiind  membru al PCRM.

În aceste condiţii devine evident faptul că viitorul parlament riscă să reediteze criza instituţională în RM.  Partidele AIE sunt pur şi simplu condamnate să fie împreună, să facă o campanie corectă, să nu să se agreseze reciproc în scopul acumulării unui scor electoral suficient pentru votarea preşedintelui RM, adică 61 de mandate. În caz contrar RM va intra din nou pe orbita vicioasă a crizei politice, fapt care nu-i va aduce plus de imagine în faţa instituţiilor europene.