ANA GUŢU A FOST ALEASĂ ÎN CALITATE DE VICE-PREŞEDINTE APCE ŞI MEMBRU AL BIROULUI APCE PENTRU ANUL 2011

Posted by on

IMG_0961 IMG_0947

PARTICIPAREA DELEGAŢIEI REPUBLICII MOLDOVA LA SESIUNEA APCE

Delegaţia Parlamentului RM condusă de Ana Guţu participă la sesiunea APCE din 24-28 ianuarie 2011. Agenda sesiunii prevede diverse chestiuni, printre care patrtu dezbateri de urgenţă propuse de grupurile parlamentare, şi anume: situaţia în Tunisia, crimele împotriva creştinilor în Orientul Mijlociu, situaţia postelectorală în Belorusia, funcţionarea democraţiei în Ungaria. Luni, 24 ianuarie în prima jumătate a zilei a fost audiat raportul Biroului APCE,  care a cuprins şi referinţe la observarea alegerilor parlamentare anticipate din RM din 28 noiembrie 2010. Concluziile raportorului Indrek Saar (SOC) sunt destul de pozitive, alegerile au fost considerate libere şi corecte, satisfăcând majoritatea exigenţelor şi standardelor internaţionale. Observaţiile formulate ţin de amendarea Codului electoral cu 4 luni până la alegeri, şi anume, referinţa la formula de redistribuire a mandatelor partidelor ce nu au trecut pragul electoral. Oratorii APCE Ejidijus Vareikis şi Titus Corlătean au ţinut să menţioneze progresul notoriu atestat de actuala coaliţie de guvernare în organizarea procesului electoral, dar şi faptul că imperfecţiunile procesului electoral sunt de obedienţă tehnică. Deputatul PCRM Grigore Petrenco a vorbit în numele Stângii Unite pentru Europa, dar discursul său a fost unul ostil, explicit din partea PCRM, fapt pentru care a fost dur criticat de raportorul Indrek Saar. Din partea Delegaţiei RM s-au înscris pentru  luări de cuvânt Ana Guţu şi Valeriu Ghileţchi. Din cauza agendei foarte încărcate a reuşit să ia cuvântul doar Valeriu Ghileţchi. Discursul Anei Guţu a fost depus la secretariat pentru actele scrise ale APCE. Pe parcursul sesiunii din ianuarie Republica Moldova nu va fi audiată la Comisia de monitorizare.

Ana Guţu a fost recomandată de către grupul politic ALDE în calitate de membru al Comisiei pentru Regulament, Imunităţi şi Afaceri instituţionale, iar de către Biroul APCE – în calitate de Vice-Preşedinte APCE.

La şedinţa Comisiei pentru Regulament, Imunităţi şi Afaceri instituţionale au fost contestate din motive formale împuternicirile delegaţiilor Serbiei, San-Marino şi Montenegro pentru absenţa femeilor în componenţa titularilor delegaţiilor naţionale.

La sesiunea actuală s-a deplasat delegaţia păarlamentului RM  în componenţa veche din motiv că noua componenţă a delegaţiei parlamentului RM nu a fost votată, iar Regulamentul APCE permitea participarea vechii delegaţii la sesiunile APCE timp de 6 luni.

Miercuri şefa delegaţiei Ana Guţu va avea o întrevedere cu preşedintele APCE Domnul Mevlut Cavusoglu.

Ordre du jour 24-28.01.11

Discurs Ana GUTU  ian.2011 (FR)

Discurs Ana GUTU (RO) 24.01.11