PREȘEDINȚIA DELEGAȚIEI PARLAMENTULUI RM LA APCE – SUBIECT DE DISCORDIE ÎNTRE PL ȘI PLDM

Posted by on

Gutu ANA GUȚU  SAU    LILIANA  PALIHOVICI? índice

Un subiect de disensiune în cadrul AIE este președinția delegației parlamentului RM la APCE. Componența delegației trebuie să fie votată prin hotărâre de parlament. Inițial la președinția delegației pretindea Mihai Godea. După ce a fost convins de alți colegi că fără cunoașterea limbilor de comunicare la Consiliul Europei e greu să-ți asumi o atare responsabilitate, PLDM insistă deja asupra candidaturii sale la președinția delegației – Liliana Palihovici, actuala vice-președinte a parlamentului.

Astfel, PLDM  încalcă  principiul continuității fixat în Acordul  AIE-2. Mihai Godea într-o discuție pe culuarele parlamentului i-a replicat Doamnei Ana Guțu că pe el nu-l interesează nici imaginea RM la APCE, nici raționamentul economic (în cazul deplasărilor a 2 persoane din delegație în loc de una – e vorba de faptul că Ana Guțu a fost aleasă vice-președinte APCE și membru al Biroului APCE și oricum se va deplasa la ședințele importante ale APCE în afara sesiunilor plenare care au loc de 4 ori pe an la Strsbourg).    Deputatul Godea a spus, citez literalmente: Nu avem nimic împotriva Anei Guțu ca și persoană, pe noi ne intereseaza doar faptul că avem 32 de mandate și noi ne dorim acest post.

Amintim că pe parcursul celor 5 sesiuni plenare APCE  la care a participat delegația condusă de Ana Guțu imaginea RM a avut de câștigat, delegația fiind activă în procesul de adoptare a rezoluțiilor și recomandărilor, în procesul de comunicare cu raportorii APCE pentru RM. Ultimele rezoluții pe marginea funcționării instituțiilor democratice din RM sunt foarte favoarbile, fiind create condiții favorabile pentru a realiza obiectivul principal în relațiile cu Consiliul Europei: trecerea RM la etapa post-monitorizare.

PLDM a demonstart încă odată că nu este un partener consecvent, că acționează doar din interese de partid, fără a ține cont de PRINCIPII și VALORI, deloc importante pentru liderii acestui partid.

Amintim că în parlamentul din legislatura trecută 7 deputați PLDM nu au votat propunerea PL ca și amendament la Codul electoral, prin care se cerea ca fiecare deputat în parlamentul RM să cunoască limba de stat (limba română).