REPUBLICA MOLDOVA A FOST AUDIATĂ ÎN COMISIA DE MONITORIZARE APCE

Posted by on

DSC06948

La 14 aprilie Comisia de Monitorizare APCE a audiat nota co-raportorilor APCE pentru RM Piotr Wach şi Lise Christoffersen; Ana Guţu a avut posibilitatea să se pronunţe asupra notei informative şi obligaţiunilor pe care RM trebuie să le îndeplionească  vizavi de Consiliul Europei, menţionând cea mai mare restanţă – reforma în justiţie. În conţinutul notei informative co-raportorii au rezumat toate informaţiile referitor la întrevederile cu oficialii şi ONG-urile din RM în timpul vizitei de documentare din luna martie 2011.

Deputatul Grigore Petrenco a acuzat din nou AIE de intimidarea libertăţii de exprimare (cazul NIT şi Moldova Suverana) şi s-a plând de încălcarea drepturilor minorităţilor naţionale de a avea răspuns la petiţii în limba rusă şi nu doar în limba română.

Co-raportorii planifică elaborarea unui raport pe marginea funcţionării instituţiilor democratice în RM pentru sesiunea din iunie 2012, dată la care ne putem aştepta la trecerea RM la etapa post-monitorizare.

Delegaţia Parlamentului RM a avut întrevedere cu Comisarul  pentru drepturile omului Domnul Thomas Hammarberg. În cadrul întrevederii membrii delegaţiei au avut un schimb de păreri pe marginea situaţiei din Transnistria, adoptrăii legii anti-discriminare. Thomas Hammarberg intenţionează să viziteze Republica Moldova în toamna acestui an.

Vezi video pe marginea sesiunii APCE din apriolie 2011

Comunicat de presă pe marginea sesiunii APCE din 11-15 aprilie 2011