”Inferioritatea glotică” nu generează like-uri
“Inferioritatea glotica” ma urmareste peste tot, chiar si dupa ce am cucerit zidurile unor limbi straine. De aceea, tratarea initiativelor de rectificare a “moldovenismului” ca pe un argument populist, vecin cu nationalismul, ma lasa cu gura cascata. Populism: pardon? Cantus firmus ”populism” in dictionar!
Nu sunt de acord cu opinia exprimata in articolul Lasati limba romana in pace, asa cum nu sunt de acord nici cu faptul ca trebuie sa acceptam in continuare versiunea “moldoveneasca” a rapoartelor ONU, care invoca art.13 ca baza juridica, si nici cu traducatorii care, pentru a-si face loc pe piata europeana, intemeiaza rubrica “limba moldoveneasca”, ca ceva special si de o mare raritate.
Ideea deputatei Ana Gutu mi se pare inteligenta, pentru ca evita un obstacol major, cel a modificarii Constitutiei per se. Este o maniera de a evita abordarea frontala a problematicii si vrea abolirea “inferioritatii glotice”, concept mentionat de cercetatoarea Tamara Caraus in “Capcanele identitatii” (Cartier 2008). Ca e o initiativa politica, sigur, ca decizia Curtii Constitutionale va fi una politica, oricare ar fi ea, cert. Dar si denumirea idiomului nostru este politica, totul e politica, adica e subiectiv, doar nivelul limbii romane in Basarabia este unul obiectiv: avem o romana infirma, care se sprijina pe bastonul limbii ruse, iar denumirea limbii este primul element al handicapului, al carui ideal este limbajul limitat si fara tentinde elitiste.
Cat despre acuzatiile de populism, acestea isi pot avea locul atunci cand se vizeaza flatarea maselor, or eu nu am vazut prea mult entuziasm, din pacate, in sanul populatiei, care, dupa cum este just mentionat in articolul din “Adevarul”, este mai mult interesata de “reforme”, de nivelul de trai, de problemele stringente, altfel spus. Intrebarea putea fi pusa altfel: de ce vine Dna Gutu tocmai acum cu aceasta propunere? Care sunt motivatiile reale? Promovarea Partidului Liberal Reformator? Era oare acum 6 luni, cand a depus demersul, de actualitate subiectul, necesar sau ba? Astea sunt reflectiile necesare si, cu siguranta, utile, si poate chiar, generatoare de “like”-uri si de comentarii.
Nu o cunoesc personal pe deputata Ana Gutu, ci doar de pe “Tabla de onoare” a scolii no.2 din Cahul. Mama acesteia insa mi-a fost profesoara de romana timp de 5 ani. Cu ea am invatat grafia latina si regulile de gramatica si ortografie in 1989. Cu ea am prezentat primul examen in romana – “dictarea” – cu grafia latina, desi nu era inca obligatorie. O profesoara stricta si de o calitate rara, cum le-as dori multora, care nu au avut aceasta sansa. Tot ea ne-a transmis dragostea fata de limba in care nu indrazneam pe atunci sa spunem “salut”, utilizand “privet”, si ne-a dat increderea de a folosi “chifla” in loc de “bulocika”, la Cahul, un oras din cele mai rusificate din Moldova. De aceea, eu vad initiativa respectiva ca pe o chestiune de filiatiune de idei, de mentalitate, si nu una de oportunism, pur si simplu. De altfel, subiectul limbii romane nu este in topul generatoarelor de like-uri.
Ludmila Bulgar,
articol preluat de pe