TANDEMUL LIMBĂ ȘI PUTERE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Video: Discursul Doamnei deputat Ana Guțu la 31 august de Ziua Limbii Române, Chișinău, Republica Moldova
« …Limba este un bun politic. Orice politic ă a limbii face jocul puterii consolidând-o prin unul dintre cei mai fideli piloni ai săi.” (Claude Hagège).
În calitate de fenomen universal ce defineşte umanitatea în esenţa sa primordială – limba, purtătoare de raţiune, va face şi-n continuare să curgă multă cerneală înainte de a-şi divulga secretele cele mai ascunse şi cele mai evidente, dintre care originea originară, mai mult decât funcţionalitatea, structurile şi raporturile, a fost, este şi va fi piatra filozofală a gândirii lingvistice. Sacră, căci mai întâi a fost cuvântul, blestemată, căci o mulţime de literaţi au murit pe eşafod pentru că au practicat-o în toate varietăţile sale, preafericită, căci rugăciunile îl glorifică pe Dumnezeu şi împărăţia sa, ucigaşă, căci războaiele şi revoluţiile au cerut sânge, paradiziacă, deoarece cele mai frumoase poeme cânt ă dragostea, atotputernic ă deoarece puterea aparţine celor care o stăpânesc fără a ezita – Majestatea Sa Limba ne fascinează şi ne ţine captivi de-a lungul secolelor .
Înainte de a deveni favorita lingviştilor cercetători, limba şi-a exersat din plin puterile, imediat după confusio linguarum din Babel. De altfel, înainte de Babel, limba se identifica cu puterea, în special cu cea a armoniei edenice, unde toate fiinţele umane, oh, miracol! comunicau fără obstacole, limba fiind o adevărată binecuvântare a Domnului. Insă, această binecuvântare s-a transformat repede în blestem în ziua când îndrăzneala oamenilor a fost pedepsită de Dumnezeu. De atunci peripeţia limbilor nu face decât să se complice, limba ea însăşi jucând rolul de persona in fabula, râvnită, adorat ă, batjocorită, cântată de nobili şi servitori, filozofi şi profani, tirani şi proletari….
…..Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice şi să instituie politici lingvistice corecte. Lingviştii sunt cei care ar trebui să-şi aducă aportul la soluţionarea acestei sarcini, şi nu doar politicienii. Acţiunea lingviştilor trebuie să fie organizată, fundamentată ştiinţific şi orientată în mod pragmatic spre viaţa reală. Lingviştii trebuie să-şi părăsească birourile şi sălile de bibliotecă pentru a anunţa politicienilor că ei există, sunt mulţi şi decişi să schimbe lucrurile, şi că e de datoria lor să pună punctul final pe “I” în problema limbii române în RM, care trebuie să fie independentă de orice putere politică, pentru a exclude pe viitor orice tentativă de exploatare a limbii în favoarea intereselor politice.
Citește AICI articolul integral