PROIECT DE LEGE: PREȘEDINTELE ACADEMIEI – DOAR DOUĂ MANDATE ȘI FĂRĂ FUNCȚIE ÎN GUVERN

Posted by on

Toată agitația creată în jurul concursului la președinția Academiei de Științe a Moldovei a scos la iveală poftele balcanice ale unor personaje încremenite în proiectul gândirii sovietice, conform căreia  ”șefia” este un elixir al bunăstării materiale și morale, în afara ei inexistând viață sau activitate, ce ți-ar asigura notorietate.

Faimosul Cod pentru Știință și inovare a fost adoptat cu mare fast de parlamentul majoritar comunist, iar cei peste 70 de deputați comuniști (mulți, vorba lui Lăpușneanu) nici că s-au încumetat să ia la bani mărunți textul legii, fariseul Duca împingând în Cod unele prevederi care-i asigurau vecia unui mandat de președinte. Naveta scrisorilor între academicieni, juriști cu semnături valabile aidoma  celor făcute cu furca pe apă, mai multe scrisori anonime, venite pe numele meu, de parcă aș fi marele luptător pentru adevărul academicienilor, m-au inspirat la un proiect de lege, depus vineri,  21 martie  la parlament. Esența proiectului constă în primul rând, în eliminarea prevederii conform căreia președintele AȘM este membru din oficiu al guvernului (sic!), legea cu privire la guvern neavând nicio referință în acest sens, și în al doilea rând, excluderea alineatelor (2) și (3) din art.164 al Codului pentru Știință și Inovare, conform cărora consecutivitatea celor două mandate de președinție AȘM se numără în condițiile art.82 și 84 al respectivului Cod. O șmecherie pe care cei mulți peste 70 deputați comuniști în 2004 nu au depistat-o, nu le stătea atunci gândul la academie și academicieni, ei abia de învățau a citi și a scrie.

Apare întrebarea sacramentală, din trista experiență de deputat în coaliție, va avea sprijin politic această inițiativă pentru a stăvili poftele mereu crescânde ale unor personaje cu faimos trecut nomenclaturist? Speranța moare ultima. Regret că cele două comisii parlamentare  Cultură, educație, știință, tineret, sport și mass-media și Comisia Juridică au dat avize pozitive pentru al treilea mandat la care pretinde eternul președinte al AȘM Gheorghe Duca. Am ajuns în situația când chichițele juridice sunt mai presus de moralitatea intelectuală a pretinsei elite academice, când rectorii sunt aleși pe viață, președintele academiei spune că de fapt nu-s trei mandate, ci două etc.

Unde vă sunt, domnilor,valorile europene, spre care tindeți? E timpul să asigurați transferul de competențe între generații, ați îmbătrânit la cârma instituțiilor, creând adevărate rețele corupționale, care se extind inclusiv în mediul studențesc, unde cu ochiul liber poți distinge clanuri familiale, ce s-au înrădăcinat la catedre, facultăți – adevărate dinastii pseudoelitiste, impregnate de apucături vicioase bazate pe favoritism – do ut des… Unde sunt valorile? Unde sunt profesorii? Ubi sunt ?

Vezi AICI proiectul de lege cu privire la amendarea Codului pentru știință și Inovare