NU EXISTĂ NEUTRALITATE. LIPSA DE OPINIE NU ESTE OPINIE. (DISCURS)

Posted by on

parlament

DISCURS PE MARGINEA  MOȚIUNII DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI LEANCĂ, 3 aprilie 2014.

Domnule președinte, doamnelor și domnilor deputați,

Nebănuite sunt căile Domnului, dar nu putem spune același lucru despre căile PCRM, care sunt previzibile, chiar dacă reprezintă niște rătăciri iremediabile, în dorința disperată  de a  destabiliza situația politică din RM. Acesta de fapt este scopul real al neobositei opoziții comuniste, acum, când RM se află în pragul unor evenimente cruciale, istorice pentru destinul cetățenilor: semnarea Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize.

Subiectul moțiunii de cenzură este unul cel puțin bizar, judecând după maniera  fracțiunii PCRM de a vedea paiul din ochiul altuia și nu a remarca bârna din propriul său ochi. Invocarea motivului de aderare a RM la sancțiunile UE  vizavi de unii foști reprezentanți ai puterii din  Ucraina, în condițiile situației geopolitice din regiune, și anume, sfidarea de către Rusia a normelor de drept internațional prin anexarea Crimeii e pe dea dreptul fariseic. PCRM a uitat că după evenimentele din 7 aprilie 2009, fără să consulte constituția RM, la care autorii moțiunii fac referință cu atâta pietate, fără să consulte acordurile bilaterale încheiate și angajamentele asumate în planul de acțiuni RM-UE, a introdus unilateral, de o manieră brutală, vize pentru cetățenii români, a expulzat ambasadorul României, și atunci PCRM nu și-a bătut deloc capul de relațiile de buna vecinătate cu România. De fapt, relații mai mult decât de vecinătate. De ce nu ați consultat atunci, tovarăși comuniști,  opinia experților și a societății civile, pe care o invocați cu atâta evlavie fariseică în textul moțiunii?! Ați mers nu doar împotriva bunului simț, ci ați ridicat la rang de politică de stat xenofobia și ura rasială.

V-ați transformat peste noapte în chițibușari constituționali, v-ați amintit brusc de dreptul constituțional la informație, art.34 din constituție, dar nu oare PCRM timp de 8 ani de zile a a persecutat orice liberate de exprimare, a privatizat posturi TV și Radio, vezi cazul Euro Tv și Antena C, a închis gura publicațiilor anticomuniste,   a percheziționat și  arestat redacții și sedii ale televiziunilor și ziarelor incomode guvernării de clan, nu mai spun de memorandumuri odioase prin care se negocia suveranitatea și integritatea teritorială a RM. Cât de scurtă este memoria unui comunist! Scurtă și neîncăpăptoare, dificitare fiind circumvoluțiunile și conexiunile neuronale responsabile de gândirea de stat.

Exagerarea exaltată a statutului neutralității RM în textul moțiunii pare să demonstreze că PCRM a încremenit în naivitatea  sa de a crede că la începutul secolului XXI mai poți fi neutru! Lipsa de opinie nu este opinie, stimați comuniști! Lipsa de opinie este doar o opțiune, dar care nu face față niciunui  om de stat. A sta de o parte, ca simplu spectator, atunci când o țară precum Rusia sfidează însuși noțiunea de drept internațional, invadând nerușinat o altă țară, anexând  o parte din teritoriul acesteia, înseamnă a aproba tacit astfel de acțiuni. Și atunci, mă întreb și vă întreb, tovarăși comuniști, autori ai moțiunii de astăzi, nici nu mai știu a câta la număr, să înțelegem că secesionismul încurajat de Rusia în raionale din stânga Nistrului (unde autoproclamatele autorități nu sunt decât niște marionete de trei parale la cheremul intereselor imperiale ale Rusiei)  și din autonimia Gagauz Yeri –  tot îl acceptați, sub pretextul neutralității  de atitudini?

Avem o armată străină pe teritoriul RM, riscul de a ne pomeni cu apărătorii cetățenilor ruși din RM în Piața Marii Adunări Naționale este unul eminent. Propuneți să nu reacționăm? Anume acum RM trebuie să reacționeze, să fie fermă în decizia sa de a adera la spațiul valoric european, care înseamnă securitate economică, dar  și asumarea unei poziții clare vizavi de tot ceea ce se întâmplă în complicata noastră regiune.

Vă înțeleg că aveți nostalgii incurabile, că doriți să le alimentați  cu puținele speranțe care vă mai rămân. Chiar devin tot mai puține aceste speranțe. V-a părăsit fruntașa ideoloagă comsomolistă. Condoleanțe. Tot mai multă lume înelege, că doriți să ne mențineți într-o zonă gri, unde șantajul și prepotența proprietarului robinetului de gaze naturale e mai presus decât demnitatea umană.

Nu există neutralitate, domnilor comuniști, atitudinea face diferența. Atitudinea înseamnă și sancțiuni, care, în opinia noastră, poate nici nu sunt atât de drastice în raport cu marea daună ce a cauzat-o Rusia Ucrainei.  Am asisitat cu toții la evenimente istorice regretabile, – o schimbare de discurs între două popoare slave, aceasta, de fapt, este tragedia cea mai mare. Iar RM nu poate rămâne neutră într-o astfel de criză geopolitică, având un conflict înghețat pe teritoriul său.  RM are nevoie de susținerea solidară a adevăraților săi parteneri strategici, și nu a celor declarați, care sunt gata să o constrângă din toate părțile, numai de ar orpi-o din parcursul său european. De aceea trebuie să manifeste hotărâre și determinare în cazul exceselor de orice gen.  Anume așa a procedat premierul Leancă și guvernul pe care îl conduce.

În final, chiar dacă pun la îndoială apartenența dumneavoastră, stimați tovarăși comuniști, la cultul religios creștin, pentru a încuraja lepădarea dumneavoastră de neutralitate,  care e interpretată deseori ca  lașitate și lipsă de voință, îl voi cita pe marele  Dante Alighieri, el scrie în ”Comedia divină”, cartea ”Purgatoriul”: ”Locurile cele mai fierbinți în iad sunt rezervate celor care pe timpuri de mari crize umane și morale au luat o poziție de neutralitate”.

Vă mulțumesc pentru atenție!