Care este adevărata identitate a acestor oameni, cetățeni ucraineni, care flutură drapelul Rusiei? Discurs în plenul APCE, 9 aprilie 2014

Posted by on

Screenshot_2014-04-07-13-57-50 Screenshot_2014-04-07-17-19-44

La 9 aprilie, în cadrul dezbaterii pe tema Necesitatea garantării dreptului la naționalitate, Ana Guțu a vorbit în numele grupului politic ALDE. În discursul său deputatul liberal reformator a menționat printre altele:  ”...după anexarea Crimeii, pe lângă marea schimbare care a survenit în tot ce înseamnă drept internațional,va exista o schimbare ce va ține de redefinirea  noțiunii de  identitate civică, național-culturală. Deoarece Rusia a intervenit în Crimeea pentru ”a apăra drepturile minorității ruse”, care drepturi nu erau violate. Ne întrebăm astfel, care este adevărata identitate a acestor oameni, cetățeni ucraineni, care flutură drapelul Rusiei? Cu siguranță ei sunt cetățeni ucraineni, au pașapoarte ucrainene, dar apără interesele  și reclamă cetățenia unui alt stat. În RM situația este similară pentru locuitorii din regiunea secesionistă Transnistria, dar și cei din sudul RM, unde locuiește o minoritate turcoidă cristianizată.”

Vezi AICI discursul cu privire la dreptul la naționalitate în ROMÂNĂ, 9 aprilie 2014

Voir   ICI le Discours visant l’accès à la nationalité en FRançais; le 9 avril 2014

Screenshot_2014-04-09-20-31-52

În cadrul dezbaterii din 8 aprilie, sesiunea plenar[ APCE,  pe marginea raportului ”Situația și drepturile  minorităților naționale tradiționale în Europa”, Ana Guțu, deputat liberal reformatpr, membru al delegației permanente la APCE, președinta Comisiei Cuktură, Știință, Educație și Media APCE, a prezentat un discurs, prin care a exemplificat problematica minorităților naționale din Republica Moldova.

 

Voir ICI la contribution sur les minorités nationales en République de Moldavie, le 8 avril 2014 (Français)

Vezi AICI contribuția Anei Guțu pe marginea acestui subiect RO