CONDAMNAREA VIOLĂRII DREPTURILOR ELEVILOR DIN ȘCOLILE ROMÂNEȘTI DIN PARTEA STÂNGĂ A NISTRULUI – DECLARAȚIE SCRISĂ LA APCE –

Posted by on

În cadrul sesiunii APCE din lun aprilie Ana Guțu a inițiat semnarea unei declarații scrise în apărarea drepturilor liceenilor din școlile românești din raioanele din stânga Nistrului. Declarația a fost semnată de 28 de membri ai APCE din diferite delegații naționale și grupuri politice. Declarația scrisă conform Regulamentului APCE nu poate conține mai mult de 200 cuvinte și angajează responsabilitatea semnatarilor ei. Iată textul Declarației în limba română:

***

Declaraţie scrisă

Condamnarea încălcărilor drepturilor  elevilor de a învăţa în limba maternă română în zona separatistă a Transnistriei.

Situaţia elevilor şi profesorilor din cele 8 şcoli cu predare în limba română din zona separatistă a Transnistriei s-a agravat foarte mult în ultimul timp. Cele 8 şcoli, care se află sub jurisdicţia Republicii Moldova, sunt supuse în permanenţă unor presiuni inacceptabile din partea administraţiei autoproclamate, precum ar fi arestări de conturi, confiscare de bunuri, evacuarea în spaţii neadecvate procesului educaţional. Toate aceste presiuni contravin Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, deoarece acestea duc la încălcarea dreptului fundamental – dreptul la educaţie, şi anume, educaţia în limba maternă.

Această politică de epurare etnică rezultă din încurajarea, pe care autorităţile autoproclamate ale Transnistriei o primesc din partea Federaţiei Ruse, ţară condamnată la CEDO în dosarul şcolilor române împotriva Rusiei.

Noi condamnăm această politică a autorităţilor autoproclamate din zon  separatistă  Transnistria şi amintim despre necesitatea de a respecta drepturile copiilor, inclusiv dreptul la educaţie în limba lor maternă, care este un drept fundamental într-o societate democratică.

 

Vezi AICI link-ul spre pagina respectivă APCE (EN)