INTERVIU (VIDEO): SESIUNEA APCE, 23-27 iunie, STRASBOURG, FRANȚA.

Posted by on

votarea

La 24 iunie se desfășoară procedura de vot la funcția de Secretar General al Consiliului Europei. Amintim că grupul politic ALDE a decis să susțină candidatura Doamnei Sabine Letheusser-Schnarrenberger. La ședința Comisiei Cultură, Știință, Educație și Mass-media din 24 iunie au fost discutate și adoptate amendamentele la raportul Violența vehiculată de prin media, raport ce va fi dezbătut la 24 iunie în ședința plenară. În  cadrul dezbaterilor preliminare pe marginea raportului Protecția libertății media în Europa, membrii comisiei au făcut un schimb de păreri cu expertul  în domeniu William Horsley, membru al Asociației jurnaliștilor europeni. Doamna Gabriela Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al CoE a venit cu o contribuție referitor la  elaborarea unei platforme web a CoE în materie de monitorizare a situației vizând securitatea jurnaliștilor în Europa. Raportul respectiv va fi dezbătut în ședință plenară APCE în luna octombrie.


Interviu cu Ana Guțu, realizat de Gheorghe Bobeică, jurnalist acreditat la CoE, 23 iunie 2014

La  23 iunie a avut loc reuniunea Biroului APCE în cadrul căruia a fost adoptată  agenda sesiunii, au fost votate chestiunile legate de raportul Biroului,  Președintei APCE și a Secretarului General al CoE. La ora 9.30 a avut loc reuniunea grupului politic ALDE în cadrul căreia politicienii au decis să susțină în unanimitate candidatura Doamnei Sabine Leutheusseur-Schnarrenberger la funcția de Secretar General al Consiliului Europei. Votul va avea loc la 24 iunie, rezultatele votului vor fi anunțate  spre seara zilei de 24 iunie, ora 18.00.

La reuniunea ședinței Comisiei Cultură, Știință, Educație și mass-media, condusă de Ana Guțu, au fost discutate chestiunile legate de raportul  pe tema Necesității elaborării cadrului european de competențe pentru cetățenie democratică, drepturile omului și dialog intercultural. La schimbul de păreri și dezbaterea la acest subiect a participat Domnul Sjur Bergan Șeful Serviciului Educație  al CoE, expert în reforma învățământului superior.

Sur Bergen 2

Ana Guțu, deputat liberal reformator, a adresat o întrebare în numele grupului ALDE Președintelui actual al Comitetului de Miniștri al CoE  Ministrul de externe al Azerbaidjanului  Elmar Mammadyarov, întrebarea a vizat acțiunile președinției azerbaidjene în chestiunea conflictelor înghețate din RM, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina. La orele 17.00 în cadrul dezbaterii pe teme libere, Ana Guțu a vorbit  în numele grupului politic ALDE (Vezi aici textul discursului FR/RO )  despre evenimentul din 27 iunie, semnarea Acordurilor de Asociere dintre UE și trei state membre ale Parteneriatului Estic – Ucraina, Republica Moldova și Georgia.


Discurs (video) la tema semnării Acordului de Asociere la UE de către Republica Moldova, Ucraina și Georgia

20140623_112117 20140623_114315 discurs foto

 

La 23-27 iunie la Strasbourg, CoE, își va ține lucrările cea de-a treia sesiune APCE  din acest an. Evenimentul-cheie al acestei sesiuni va fi alegerea Secretarului General al Consiliului Europei. Doi candidați își vor disputa această funcție – actualul Secretar General al CoE Domnul Thorbjorn Jagland și Doamna Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, fosta ministru al justiției din Germania. Cel de-al treilea candidat, Jean-Claude Mignon, ex-președinte APCE, nu a găsit sprijinul Comitetului de Miniștri al CoE  și a fost eliminat din cursă.

Agenda sesiunii APCE din iunie include mai multe chestiuni pe  ordinea de zi  (FR): Violența vehiculată în și prin intermediul media, Evaluarea reformei APCE, Spre o mai bună democrație europeană versus schimbările unei Europe federale, Identități și diversități în societățile multiculturale, Fortificarea independenței CEDO, Pentru 0 justiție penală a minorilor adaptată copiilor – de la retorică la realitate ș.a. Comisia pentru Cultură, Știință, Educație și Media, condusă de Ana Guțu, deputat liberal-reformator,  se va întruni pe parcursul săptămânii și va avea de prezentat în ședința plenară două rapoarte – Violența vehiculată în și prin intermediul media și  Identități și diversități în societățile multiculturale. La 22 iunie, duminică, Ana Guțu va participa la reuniunea comună a președinților grupurilor politice și președinților comisiilor permanente APCE cu președinta APCE Doamna Anne Brasseur. Tot la 22 iunie Ana Guțu va participa la reuniunea Biroului politic al grupului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Vezi AICI componența delegației Parlamentului RM la APCE