ANA GUȚU DECORATĂ CU ORDINUL ”LEGIUNEA DE ONOARE” ÎN GRAD DE CAVALER (FRANȚA)

Posted by on

drapeau Fr

Azi, 14 iulie, de Ziua Națională a Franței, Ambasadorul Franței în RM Excelența Sa Domnul Gérard Guillonneau, mi-a comunicat o veste surprinzătoare și foarte plăcută – Președintele Franței François Hollande a semnat decretul cu privire la decorarea a 560  personalități notorii din viața publică a Franței și de peste hotare cu Ordinul Național ”Legion d’Honneur” – Legiunea de Onoare. Printre aceste personalități mă  aflu și eu, Ana Guțu,  cetățeancă a RM și României, profesor universitar, actualmente deputat în Parlamentul RM, președintă a Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană.

Ordinul ”Legion d’Honneur” a fost instituit de Napoleon în 1802 și reprezintă o recompensă pentru merite militare sau civile în fața națiunii. Ordinul ”Legion d’Honneur” este atribuit în rang de Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer și Mare Cruce.

Legion d Honneur

Aujourd’hui, le 14 juillet, Fête Nationale de la France, l’Ambassadeur de la France en République de Moldavie m’a donné une très heureuse et surprenante nouvelle: le Président de la France M. François Hollande a signé le décret visant les  560 nominations au rang  de la Légion d’Honneur . Parmi les décorés figure aussi Mme Ana Gutu – professeur universitaire de l’ULIM, actuellement député au parlement moldave, présidente de la Commission politique extérieure et intégration européenne. Ana Gutu a été nommée au range de Chevalier de la Légion d’Honneur.

Merci à la France pour avoir apprécié mes modestes projets éducationnels et scientifiques à la gloire de la langue française et de la francophonie!

Vive la France! Vive la Langue Française! Vive le 14 juillet!