PLR TREBUIE SĂ SE RETRAGĂ DIN CURSA PENTRU PARLAMENTARELE 2014 – COMUNICAT DE PRESĂ

Posted by on

VOTUL  PRO-EUROPEAN  TREBUIE  CONSOLIDAT

 COMUNICAT  DE  PRESĂ

Partidul Liberal Reformator (PLR) a fost fondat în 2013 la 15 decembrie cu scopul bine definit de a reforma clasa politică din Republica Moldova și de a iniția și promova cele mai necesare reforme în domeniile prioritare pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. PLR a fost format în baza unei echipe, care și-a asumat responsabilitatea pentru continuitatea parcursului european al Republicii Moldova. Prin votarea guvernului pro-european în 2013 PLR a menținut cursul european al Republica Moldova, grație acestui gest a fost posibilă parafarea și semnarea/ratificarea ulterioară a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În perioada 2013-2014 a avut loc procesul de constituire și de consolidare a echipelor teritoriale ale partidului, perioadă ce s-a dovedit a fi, pe de o parte, benefică pentru atragerea noilor membri și susținători, dar insuficientă  pentru a reuși o creștere și o poziționare adecvată a PLR pe piața politică din RM. Astfel, PLR astăzi se află la limita de jos în sondaje, cu aproximativ 1% intenție de vot. Menționăm, că suntem în plin proces de campanie electorală, iar  până la data alegerilor din 30 noiembrie avem prea puțin timp pentru a redresa aceasta situație. Prin prezența slabă în actualele alegeri PLR nu va face altceva decât să deschidă oportunități electorale pentru actorii politici de stânga, anti-europeni și antinaționali.

Erorile de strategie și lipsa de viziune a actualei echipe de conducere a PLR a demonstrat incapacitatea de creare a unei mișcări de demnitate națională de promovare a liberalismului și a reformelor reale, mai ales de fortificare a dreptei politice ca  alternativă fiabilă pentru viitorul Republicii Moldova. Ineficiența regretabilă, admisă la nivel de strategii și tactici pre-electorale ale PLR, este cauza principală a intențiilor insuficiente de vot pentru acest partid. De aceea, un eventual eșec la alegerile din 30 noiembrie poate fi un fiasco pentru partid și poate duce la dispersarea susținătorilor, echipelor din teritoriu, cât și la o dezamăgire pentru votanții pro-europeni. În condițiile polarizării societății din Republica Moldova și intensificării activismului forțelor politice, care doresc deturnarea parcursului european al RM și reorientarea Republicii Moldova spre spațiul estic, forțele politice de centru-dreapta și de dreapta, spre regret, divizate.  În acest context, noi, membrii activi ai PLR, trebuie să dăm dovadă de rațiune și gândire politică pe termen lung, așa cum am procedat atunci, în 2013, când viitorul european al Republicii Moldova era în pericol. Pragul electoral pentru accesul în parlament fiind de 6%, devine clară posibilitatea pierderii voturilor pro-europene de centru-dreapta și dreapta și scăderea șanselor formării unei majorități pro-europene în viitorul parlament.

Subsemnații, o parte reprezentativă  a  echipei PLR, susținuți de o mare parte din organizațiile teritoriale, după ce nu am reușit să convingem actuala conducere PLR să continue negocierile în vederea constituirii unui eventual bloc electoral cu forțele politice proeuropene, care ar face posibilă accederea în viitorul parlament și  refacerea actualei coaliții pro-europene de guvernare, formulăm acest apel către președintele PLR Ion Hadârcă, către colegii noștri, către echipele teritoriale, privind retragerea din campania electorală a Partidului Liberal Reformator pentru parlamentarele 2014 în favoarea partidelor proeuropene cu șanse reale. Aceasta ar permite să evităm risipirea voturilor pro-europene și să profităm de o perioada propice pentru pregătirea, consolidarea și relansarea partidului în alegerile locale din 2015.

Acest apel este motivat de profunda îngrijorare a echipelor teritoriale  PLR și de apelurile societății civile în acest sens, și  se ghidează de un raționament bazat pe analiză și gândire critică. Republica Moldova are nevoie de oameni politici maturi și vizionari, capabili de a face compromisul necesar în favoarea viitorului copiilor noștri, și nu se lasă copleșiți de interese înguste și ambiții necontrolate.

Subsemnații pledează pentru consolidarea și unificarea forțelor politice de dreapta și centru-dreapta în vederea  asigurării ireversibilității parcursului european al Republicii Moldova și vor întreprinde acțiuni concrete în vederea realizării acestui deziderat. Îndemnăm alegătorii pro-europeni să dea dovadă de maximă responsabilitate și să nu-și irosească votul pentru partidele populiste, fără șanse reale de a accede în parlament. Astfel, alegătorii vor asigura continuitatea vectorului european al Republicii Moldova și vor demonstra coeziune și responsabilitate civică.

Ana Guțu, deputat, co-președinte PLR

Anatol Arhire, deputat, președintele organizației teritoriale PLR Ungheni

Dorin Dușciac, viceministrul mediului, vicepreședinte PLR

Gheorghe Șalaru, vicepreședinte PLR

Vasile Grama, vicepreședinte PLR

Sergiu Stanciu, viceministrul tineretului și sportului

Sergiu Ghețiu, viceministrul agriculturii și industrii alimentare

Tudor Ulianovschi, viceministrul afacerilor externe și integrării europene

Maxim Guțu, președintele organizației de tineret PLR

001 002