LA 30 NOIEMBRIE VOTEAZĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ LA FEMININ!

Posted by on

liberte delacroix

Duminică va avea loc un nou scrutin parlamentar, care va trasa direcția și strategia de dezvoltare a Republici Moldova pentru următorii patru ani. Se presupune că votul de duminică va, fi de fapt, hârtia de turnesol pentru a testa gradul de maturitate a votantului din RM, capacitatea lui de a se informa și de a analiza la rece. Desigur, RM este o democrație emergentă, cu probleme serioase ce țin de asigurarea independenței instituțiilor statului în raport cu factorul politic, funcționarea sistemului judiciar, combaterea corupției, implantate adânc în toate sferele socio-economice etc.

Totuși, nici așteptările cetățenilor nu ar trebui să fie exagerat de mari. Mentalitățile sociale din RM sunt tributare trecutului sovietic, cetățeanul mai visează la un stat asistențial, se lasă pradă reveriilor, conform cărora ar cădea ”para mălăiață” fără nici un efort din partea solicitantului, cetățeanul mai ezită să declare veniturile, preferă salariul în plic, antreprenorul nu plătește impozite conform legislației fiscale, unii preferă să-și soluționeze problema în justiție dând mită etc.

Marea întrebare trebuie formulată de cetățeanul care va veni la vot duminică: dacă se dorește o schimbare în bine în RM, el, cetățeanul, este gata să accepte noile reguli de joc? Să participe, să contribuie, că creeze, să respecte legile, să se angajeze, să se responsabilizeze… Și dacă da, atunci vom găsi solidaritatea socială pentru un proiect de succes al RM, ancorat univoc și exclusiv pe ideea integrării europene.

Votul de duminică trebuie să fie unul solidar, un vot pentru  schimbarea la față a Republici Moldova, un vot util, DOAR pentru partidele pro-europene cu șanse de a accede în parlament.

După câțiva ani tumultuoși petrecuți în politica moldovenească, am tras unele concluzii. Anume, femeile implicate în procesul politic din RM sunt foarte responsabile, sensibile la problemele cetățenilor, incoruptibile, capabile de a detașa un consens judicios în situați de criză. Prin urmare, celor care încă mai ezită cum să voteze duminică, le sugerez să voteze LA FEMININ. Examinați cu atenție listele a trei partide pro-europene, care vor forma o coaliție pro-europeană după alegeri: PLDM, PD și PL. Votați pentru femeile incluse pe listele acestor partide, cu siguranță, în toate aceste trei liste veți găsi nume de doamne, care merită respectul nostru și care doamne  s-au remarcat prin fermitatea discursului politic, prin acțiuni concrete, prin curaj și perseverență. Printre aceste doamne sunt miniștri, primari, deputați actuali, profesori, medici. Important este că ele vor mereu capabile de sacrificii, deoarece au experiența maternă, unică și inalienabilă, experiență ce va conta mult în asigurarea unui proces decizional în beneficiul cetățenilor.

La 30 noiembrie votați pentru Integrarea Europeană la feminin, deoarece ”Europa” este un nume propriu de gen FEMININ!