Dreapta despre confiscarea extinsă a averilor demnitarilor corupți – conferință de presă

Posted by on

17.09.15

Dreapta consideră că cea mai gravă problemă internă a Republicii Moldova este marea corupție, fenomen endemic ce a pătruns în toate instituțiile statului, și mai ales, cu activa participare a partidelor politice. Businessul cu bugetul public este cea mai râvnită activitate a partidelor, prin această filieră sunt finanțate partidele politice, sunt rotunjite averile funcționarilor și demnitarilor. În numele îmbogățirii din banii cetățenilor sunt anulate și desfăcute licitații, contracte pentru a încheia altele în propriul beneficiu. Astfel, sunt periclitate prin amânare proiecte de infrastructură de importanță majoră, precum drumurile naționale, reparațiile spitalelor, alimentarea cu apă și construcția infrastructurii pentru canalizare și stații de epurare.

 

Contractele licitate de către firmele din proprietatea directă sau indirectă (prin rude de gradul 1,2) a miniștrilor, deputaților, șefilor de agenții au devenit o realitate atât de evidentă și banală, încât investigațiile jurnalistice nu mai pot sensibiliza instituțiile coercitive, și doar simplii cetățeni se indignează, ies în piață, solicită pedepsirea funcționarilor vinovați, dar nimic deosebit nu se întâmplă.

 

În aceste condiții Dreapta vine cu inițiativa introducerii practicii de confiscare extinsă a averilor funcționarilor și demnitarilor care se fac vinovați de acte de corupție. Dreapta face referință la Directiva Parlamentului European 2012/0036(COD)  din  03/04/2014 care prevede în mod expres introducerea confiscării extinse în codul penal pentru acte de corupție activă sau pasivă comise de funcționari sau demnitari. În Republica Moldova corupția poate fi combătută eficient nu doar prin voința instituțiilor coercitive, ci și printr-o legislație actualizată la imperativele timpului, deoarece  amploarea corupției în RM  atins proporții  astronomice.

 

Odată cu introducerea pedepsei de confiscare  extinsă pentru corupție activă și pasivă în codul penal, Republica Moldova va demonstra un adevărat angajament de a combate eficient și rapid acest flagel. Instituțiile statului ar demonstra cetățenilor că le protejează drepturile și interesele, ca statul nu bagă mâinile în buzunarele cetățenilor.

Dreapta se angajează să promoveze introducerea confiscării extinse a averilor demnitarilor și funcționarilor corupți în legislația penală   a Republicii Moldova în conformitate cu directiva Parlamentului European.