DREAPTA DESPRE SITUAȚIA CREATĂ LA BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI. COMUNICAT DE PRESĂ

Posted by on

Situația economică din Republica Moldova legată de furtul miliardului a scos la iveală mari carențe în gestionarea sistemului financiar-bancar. Dreapta consideră că furtul miliardului a fost posibil de prevenit, deoarece legislația din domeniu a Republicii Moldova este suficientă în acest sens, iar marea lovitură nu a fost dată doar în câteva zile în ajunul alegerilor din noiembrie 2014, ci a fost planificată și realizată cu mult timp înainte. Conducerea BNM în persoana guvernatorului și vice-guvernatorilor au avut acces în timp real la toate tranzacțiile bancare din sistem și era de datoria lor să se adreseze Procuraturii Generale, CNA, MAI atunci când au observat mișcări dubioase de capital. Acest lucru nu s-a făcut și situația a deraiat până a adus Republica Moldova în pragul colapsului economic total.

Dreapta consideră că demisia guvernatorului BNM survine prea târziu, aceasta a trebuit să se producă cel puțin cu un an în urmă, când au fost date publicității informațiile cu privire la operațiunile de spălare masivă de bani din Rusia prin băncile comerciale din Republica Moldova.

Lipsa unui acord al RM cu FMI, instabilitatea politică prelungită, iresponsabilitatea liderilor partinici în realizarea rapidă și eficientă a Planului de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pune sub semnul întrebării capacitatea actualei guvernări, în special, a actualei majorități parlamentare, de a numi în funcția de guvernator al BNM o persoană cu expertiză în domeniu, absolut independentă de factorul partinic.

Dreapta consideră că situația creată este una de forță majoră, iar în astfel de crize sunt necesare măsuri adecvate situaților de criză.

Dreapta solicită reiterat parlamentului să decidă remorcarea Băncii Naționale a Moldovei prin votarea în fruntea sa a unui Consiliu de experți în domeniul financiar-bancar, invitați din SUA și UE, inclusiv din România, pentru a gestiona criza din sistemul financiar-bancar și pentru a căpăta credibilitate în fața organismelor finanțatoare internaționale – FMI, Banca Mondială, BERD ș.a..

Consiliul de Experți care va prelua administrarea BNM va gestiona  procesul de lichidare a celor trei bănci falimentare – BEM, Banca Socială și Unibank și va stabiliza politicile financiar-bancare din RM prin elaborarea și  adoptarea urgentă în parlament a unui pachet de legi pentru dezoffshorizarea totală, transparentizarea acționariatului băncilor comerciale și scoaterea conducerii BNM de sub influență politică, așa precum este recomandat în directivele europene.

Dreapta insistă asupra demarării unui proces judiciar public pentru elucidarea și pedepsirea penală a vinovaților în cazul furtului miliardului și a conducerii BNM, care a permis  degradarea sistemului financiar-bancar și pauperizarea cetățenilor Republicii Moldova.