DREAPTA COMEMOREAZĂ ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI DE AGRESIUNE AL FEDERAȚIEI RUSE ÎMPOTRIVA REPUBLICII MOLDOVA

Posted by on

12376301_977838995602896_3373733401732450941_n

DREAPTA COMEMOREAZĂ ÎNCEPUTUL RĂZBOIULUI DE AGRESIUNE AL FEDERAȚIEI RUSE ÎMPOTRIVA REPUBLICII MOLDOVA

Comunicat de presă

Pe 2 martie 1992, în ziua în care Republica Moldova a fost primită ca membru deplin în Organizația Națiunilor Unite, forțele separatiste din raioanele de est ale republicii înființate, înarmate și susținute integral de Federația Rusă prin intermediul Armatei a 14-a, au declanșat acțiuni militare violente împotriva reprezentanților autorităților de la Chișinău. În această zi s-a declanșat un război de agresiune în care trupele ruse s-au implicat în mod deschis în lupte arborând drapelul Federației Ruse și contribuind decisiv la permanentizarea secesiunii în raioanele de est și la obstrucționarea destinului istoric al poporului român din această zonă, dar și din întreaga republică.

Astăzi se împlinesc 24 de ani din tragica zi de 2 martie 1992. Partidul DREAPTA exprimă sentimentele sale de adâncă reverență în fața acelora dintre noi, români-moldoveni și cetățeni de alte origini etnice, care fiind puși în fața actului josnic de agresiune comis de Federația Rusă au apărat cu onoare, demnitate și curaj dreptul nostru de a viețui după propriile noastre principii, legi și valori naționale și general-umane, nu după cele pe care dușmanii libertății noastre doreau să ni le impună în continuare.

Sacrificiul suprem al sutelor de eroi care au protejat cu arma în mână viața, proprietatea și libertatea cetățenilor noștri expuși invaziei mișelești, este cea mai de seamă dovadă în fața Istoriei, a Posterității și în fața lui Dumnezeu că această palmă de pământ dispune de vitalitatea necesară pentru a-și putea revendica și proteja libertatea. Jertfindu-și viața și sănătatea în numele libertății și românismului, eroii de la Nistru au beneficiat de un tratament revoltător din partea tuturor guvernelor, care s-au succedat la putere din 1992 până astăzi, fiind lăsați adesea de izbeliște și chiar maltratați pentru faptul că îndrăzneau să-și revendice drepturile cuvenite prin statutul pe care și-l câștigaseră în luptă. Nepăsarea autorităților față de eroii de la Nistru este încă o dovadă, printre multe altele, a înstrăinării agendei clasei politice față de adevăratele probleme ale societății.

Partidul DREAPTA regretă că, la peste două decenii după consumarea sângerosului război de independență al Republicii Moldova față de Rusia, rolul acesteia din urmă de inițiator și artizan al agresiunii și parte în conflict nu este recunoscut ca atare și statuat corespunzător în nicio lege a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, Republica Moldova recunoaște Rusia ca ”garant” al rezolvării pașnice a diferendului transnistrean, conform armistițiului semnat pe 21 iulie 1992 de președinții Mircea Snegur și Boris Elțin. În aceste condiții, Rusia a obținut de la Republica Moldova o cedare substanțială de poziții la nivel politic, ceea ce îi permite să-și atingă de peste două decenii obiectivul geopolitic major: menținerea teritoriului dintre Prut și Nistru în zona gri a dependenței multilaterale față de Moscova și în afara spațiului politic al civilizației occidentale.

Partidul DREAPTA îndeamnă toți cetățenii Republicii Moldova, mai cu seamă pe cei, care în virtutea principiilor de reprezentare democratică exercită astăzi funcțiile de guvernare, adoptând decizii cu impact pentru societate, să conștientizeze importanța pe care rana deschisă de la Nistru o are de peste două decenii asupra viitorului liber al societății noastre și să solicite în mod activ ajutor din partea României, a SUA, NATO și UE pentru internaționalizarea acestui diferend și trecerea la un nivel superior de negociere cu Rusia ca parte în conflict.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA