COLOCVIUL ”LA FRANCOPOLYPHONIE” , A 11-ea EDIȚIE, ULIM, 25-26 MARTIE 2016
Facultatea de Litere ULIM găzduiește ediția a XI-a a Colocviului internațional La Francopolyphonie: Multilinguisme, contrastivité et communication interculturelle (Francopolifonia: Multilingvism, contrastivitate și comunicare interculturală).
La eveniment participă cercetători și profesori din România, Franța, Bulgaria, Spania, Brazilia, Turcia, Ucraina, Coasta de Fildeş, Maroc, ș.a. state, inclusiv din 12 universități din România și 6 din Republica Moldova, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea științei filologice prin comunicări variate şi originale.
Colocviul a fost inaugurat de Prim-Vicerectorul Ana Guțu, care a vorbit despre puterea cuvintelor și valorile francofoniei – libertatea, egalitatea, solidaritatea, diversitatea, universalitatea, referindu-se totodată și la importanța implementării unor politici lingvistice corecte în societățile multietnice, dar în spiritul salvgardării unității naționale.
În ședința plenară, au conferenţiat distinși invitați ca Anne-Marie Houdebine-Gravaud, profesor emerit de lingvistică și semiologie, Universitatea Paris-Sorbonne, Franța; Roumiana Stantcheva, prof. univ. dr., Bulgaria; Eugenia Bojoga, dr., Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, România; și Oana Boc, dr., Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, România
La deschidere vor participat cu alocuțiuni Dl Jérémie Petit, Primul Consilier al Ambasadei Franţei în RM și Dna Claudia Vișan, Reprezentanta Antenei Chişinău a AUF.
ULIM este reprezentată de prof. univ. dr. Ana Guțu, prof. univ. dr. hab. Angela Savin, conf. univ. dr. Victor Untilă, prof. univ. dr. hab. Ion Manoli, drd. Ghenadie Râbacov ș.a.
Atât în plenul colocviului și în ateliere participanții au dezbătut probleme legate de pluralitatea limbilor, lingvistica integrală, literatură comparată, teoria și practica traducerii ș.a.
Colocviul este organizat de Institutul de Cercetări Filologice în parteneriat cu Universitățile „Spiru Haret” și „Dunărea de Jos” din România, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei, a Ambasadei Franţei şi Alianței Franceze din Moldova.
În Atelierul științific ”Multilingvism, contrastivitate și comunicare interculturală prin prisma lingvisticii” Ana Guțu a prezentat comunicarea ”PLURILINGUISME ET POLITIQUES LINGUISTIQUES ” (Vezi prezentarea în Power Point a comunicării FR)
Vezi AICI video cu discursul inaugural al Anei Guțu (FR)
Citește AICI discursul inaugural al Anei Guțu la ediția a 11 a colocviului Francopolifonia (FR)
Citește AICI programul colocviului (Programme_Francopolyphonie_2016)