DREAPTA CERE PARLAMENTULUI DREPTURI ELECTORALE PENTRU CETĂȚENII DIN DIASPORĂ

Posted by on


La 22 aprilie partidul unionist Dreapta a organizat o conferință de presă și a adresat deputaților din parlamentul Republicii Moldova un apel, prin care a cerut amendarea legislației electorale prin introducerea votului prin corespondență, votului electronic și votului prin procură.

APEL PUBLIC

către deputații din Parlamentul Republicii Moldova

 Stimați deputați,

În calitatea dumneavoastră de aleși ai poporului cunoașteți situația demografică din Republica Moldova și sunteți conștienți de faptul că circa 700 000 de cetățeni ai Republicii Moldova (conform altor surse cifra ar fi de 1,5 mln) s-au stabilit cu traiul peste hotarele acestui stat, în căutare de loc de muncă plătit decent. Aceste cifre reprezintă o pătrime din populația Republicii Moldova.

Pe parcursul ultimilor ani economia Republicii Moldova a supraviețuit grație remitențelor trimise de cetățenii noștri din diasporă familiilor rămase acasă. Cota parte a acestor remitențe a atins cifra îngrijorătoare de 30% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Totodată, cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare, fiind contribuabili reali la supraviețuirea economică a statului, nu au acces la procesul de luare a deciziilor şi sunt marginalizați în scrutinele electorale prin posibilitatea restrictivă de a vota prin prezenţa lor obligatorie la ambasadele și consulatele Republicii Moldova, doar pe parcursul unei zile.

Experiența nefastă a scrutinelor electorale precedente a arătat că mulți concetățeni de-ai noștri nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza procedurilor restrictive.

Partidul DREAPTA face apel către toți deputații din parlament să deblocheze procesul democratic electoral prin amendarea legislației electorale: introducerea votului prin corespondență, a votului electronic (prin internet) și a votului prin procură,  și extinderea perioadei de votare la scrutine în birourile electorale de peste hotare de la o zi la două.

Dacă nu vor fi introduse toate posibilitățile de vot enumerate mai sus, rezultatul scrutinului electoral din 30 octombrie va pune la îndoială legitimitatea  mandatului viitorului președinte al Republicii Moldova ales prin vot direct.