AMERICANII, SONDAJELE ȘI MINTEA MOLDOVENILOR CEA DE DUPĂ PAȘTE

Posted by on

Că spațiul pruto-nistrean e bântuit de năluca schizofreniei mentalităților sociale – nu mai e un secret pentru experții în psihologie socială. Sindromul Stockholm alias adularea călăului de către victimă, reprezintă rezultatul sintetic al politicii de deznaționalizare, perpetuate de-a lungul secolelor de imperiul rus și de cel sovietic.

Dezrădăcinarea națională este cauza principală a schismei identitare din Republica Moldova – avem două limbi, două istorii, două biserici, două Crăciunuri, două zile de 9 mai, două direcții de integrare. Și în general, moldovenii preferă să aibă toate celea câte două bucăți – pentru orice eventualitate, dacă pierzi una, rămâi cu a doua…

În preajma sărbătorilor pascale, în plină pregătiri legate de vopsirea ouălor și coacerea cozonacilor, două evenimente au marcat viața publică din RM: expoziția tehnicii militare americane în PMAN și sondajul BOP.

O simplă expoziție de tehnică militară în PMAN a stârnit furia isterică a stângii extreme, ai căror lideri demult trebuia să fie trași la răspundere penală pentru subminarea securității cetățenilor și corupție activă. Finanțați generos din surse rusești, Dodon + Usatâi and Co s-au dezlănțuit împotriva evenimentului, extinzând atacul asupra oficialităților americane, asupra ambasadei SUA la Chișinău. În viziunea acestora 9 mai este sărbătoare strict rusească, la care trebuie să răsune doar cântecele lui Kobzon. ”Spasibo dedu za pobedu” strigau tinerii socialiști în ziua de 6 mai, mărșăluind falnic pe strada Ciuflea din Chișinău. Pentru acești tineri, ai căror bunici nici nu au mirosit praful de pușcă, dar și alți retardați ai istoriei, le voi spune următoarele. Daca nu debarcau aliații occidentali, printre ei și americanii, la 6 iunie 1944 în Normandia, nu exista nicio victorie asupra nazismului în 1945. Acest adevăr eu îl cunosc nu doar din cârti – bunicul Ion Petrov și unchiul Vasile Lupașcu mi-au povestit cu lux de amănunte cum armata sovietică i-a folosit pe soldații săi, mai ales cei de altă naționalitate decât rusa, în calitate de carne de tun. Cu o suta de grame de vodkă și 50 grame de pâine neagră pe zi, soldații erau obligați să lupte în tranșee, mulți din ei pierzându-și viețile din cauza incapacității comandanților ruși. Erau impuși să tragă aiurea rafale (tirul armei asupra unui bombardier era ineficient și inutil) în avioanele inamicului cu pistolul țintit la tâmpla. Cine încerca sa se opună, era împușcat pe loc de ofițerii ruși. Noaptea, cu riscul de a fi omorâți, unchiul și bunelul meu se strecurau în tabără americanilor pentru a cere niscaiva mâncare. Americanii erau generoși – noroc de conservele, zaharul și pâinea americanilor – altfel nu mai reveneau de la război bunicul Ion si unchiul Vasile. Si nici “pobeda” nu mai era. Doar că americanii au luptat și au eliberat Europa, după care s-au întors pe la casele lor. Pe când armata rusă, odată poposită în 1940 și 1944, a rămas dincolo de Nistru și se pregătește de parada de anul acesta de 9 mai.

Sondajul BOP a venit și el să condimenteze pasiunile înainte de prezidențiale. Nimic nou sub soare: moldovenii tot pe Putin îl iubesc, unii lideri scad, alții, cică peste noapte cresc, sunt semănate iluzii, care din start sunt avortate ca proiecte generatoare de bunăstare pentru cetățenii Republicii Moldova. Culmea sondajului BOP este constatarea (neroadă din punctul meu de vedre), că ponderea unioniștilor a scăzut (sic!) cu 4 procente în raport cu sondajul BOP precedent

Apare întrebarea: cui îi convine această manipulare? Fiindcă, a constata azi că unioniștii sunt în scădere, după ce opțiunea unionistă este îmbrățișată fără tăgăduire de tot mai largi segmente ale societății, inclusiv de minoritățile naționale și etnice, după impresionantul marș unionist din 27 martie, la care spre deosebire de manifestații platformiste, dodoniste și usatiste  lumea a ieșit din convingere și nu pentru bani – înseamnă a manipula cu rea-voință opinia publică. Sociologii știu de ce.

Perspectiva politică, indusă de toate sondajele din ultimul timp, unul mai deocheat decât altul (după cifrele desenate îți dai seama cine a comandat sondajul), este: dragi moldoveni, i-ați experimentat pe Filat, Ghimpu și Plahotniuc – mai experimentați și cu Dodon, Usatâi și Sandu. Și mai așteptați vreo 25 de ani, poate-poate va ieși soarele și pe ulița voastră. Doar că ”ulița” Republica Moldova deja s-a transformat în ghetou – un ghetou din care dezertează tot tineretul, în care satele mor rapid și irevocabil, un ghetou pentru experiențe politice una mai dezolantă decât alta. Ghetoizarea Republicii Moldova   poate fi evitată doar prin unificarea cât mai rapidă cu România – nu e vorba de exagerare, nici de disperare. Unirea RM cu România este remediul anticancerigen miraculos, restul promisiunilor nu sunt decât paliative, menite să prelungească agonia unei entități statale, pe care unii mai visează să o relanseze prin fețe și partide noi cu apucături vechi.

Sărbătorile pascale ajung la epuizare, moldovenii vor merge duminică și luni la cimitire pentru a-și cinsti ascendenții. Încet, dar sigur,  mulți moldovenii au înțeles că mesele întinse în cimitire nu mai sunt o așa zisă ”tradiție” inamovibilă, ei au înțeles că nu masa întinsă pe mormântul strămoșilor asigură perpetuarea memoriei genetice de neam. Rămâne ca după aceste sărbători pascale moldovenii din Republica Moldova, care tot români sunt, să realizeze cât mai rapid necesitatea revenirii la sursa devenirii lor istorice și naționale. Rugăciunile lor să răzbată la Dumnezeu, chiar dacă vor merge în două biserici, vor asculta slujba preotului în două limbi, își vor face cruce de două ori și vor cere sănătate pentru Putin și pentru…vedeți și voi sondajele!