DREAPTA ATENȚIONEAZĂ GUVERNAREA ASUPRA PERICOLULUI CEDĂRILOR EXCESIVE ÎN FAȚA REGIMULUI SEPARATIST DIN STÂNGA NISTRULUI

Posted by on

Comunicat de presă

Partidul unionist Dreapta este îngrijorat de modul în care autoritățile Republicii Moldova poartă negocierile în formatul 5+2, care au redemarat la Berlin în iunie 2016 după doi ani de blocaj. Conform textului protocolului semnat de  Republica Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE și autoproclamata administrație de la Tiraspol, Republica Moldova urmează să facă o serie de cedări importante, precum recunoașterea titlurilor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din stânga Nistrului și permisiunea de a circula în spațiul UE a autovehiculelor cu plăci de înregistrare din raioanele separatiste.

Dreapta atenționează actuala guvernare a Republicii Moldova despre inadmisibilitatea unor astfel de cedări, fără a obține la rându-i cedări din partea administrației separatiste. Amintim, că libera circulație în zona de securitate sporită a cetățenilor Republicii Moldova continuă să fie obstrucționată, limitată, cu grave încălcări ale drepturilor constituționale ale cetățenilor noștri. Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în zona de securitate sporită, se confruntă  zilnic cu problemele legate de libera circulație, nu au posibilitate să-și vândă mica producție agricolă în piețele din orașele apropiate din stânga Nistrului, le este confiscată producția agricolă și alte obiecte personale de larg consum, pe care le transportă prin frontierele improvizate de regimul separatist de la Tiraspol.

În aceste condiții, Dreapta consideră că orice cedare din partea actualei guvernări în fața regimului separatist din stânga Nistrului reprezintă încă un pas periculos spre transnistrizarea Republicii Moldova și spre o viitoare federalizare a Republicii Moldova, care se va produce  inevitabil, dacă nu se va insista pe schimbarea urgentă a formatului de negocieri cu includerea României ca parte decidentă în format, și transformarea forțelor așa zis ”pacificatoare” rusești într-o misiune cu adevărat internațională, civilă,  sub egida ONU.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 11.06.2016