KAZACUL ROGOZIN ȘI POCLONUL ”FASCIȘTILOR” DE LA GUVERNARE

Posted by on

Are ce are Republica Moldova ca spațiu post-totalitar cu cele trei vicii atât de emblematic definite de Grigore Vieru: pisma, pâra și poclonul.

Pisma, adică invidia (faimoasa parabolă despre capra vecinului) e subiect  etern la moldoveni, inclusiv în domeniul politic (istoria competiției Filat-Plahotniuc încă nu a luat sfârșit).

Pâra s-a instaurat pe meleagurile mioritice pruto-nistrene după ocupația sovietică, atunci când țăranii locali făceau pușcărie politică pentru denunțul vecinului, mai golan și mai lichea decât gospodarii satului. De altfel, istoria statului sovietic RSSM este istoria golanilor parveniți, descendenții cărora și azi deplâng dispariția URSS – mutantul roșu cu opoprtunități pentru pârâtori și lingăi.

Cât despre poclon – acest obicei rușinos de a-ți îndoi coloana vertebrală în fața celui pe care îl consideri mai puternic, mai bogat, mai superior, mai-mai-mai – moldovenii l-au moștenit tot de la sovietici. Frica, băgată în oasele moldovenilor înfometați și deportați i-a deprins să fie precauți și atenți, i-a făcut să aduleze călăul, filonul lui Ștefan cel Mare fiind completamente anihilat, de sabia lui Ștefan nici nu mai zic nimic.

De 25 de ani chipurile independenți, Republica Moldova pretinde să aibă imaginea unui stat cu toate atribuțiile sale. În aparență – pare că totul e ok: constituție avem, legislativ, guvern și președinție avem, RM e subiect de drept internațional. Doar că, atunci când vine vorba despre problema securitară – se prăbușește totul. Avem separatism real și în devenire, avem armată slabă cu echipamente expirate, și, desigur, în aceste condiții, avem conducători pe potriva problemelor|: ei fură miliardul ziua în amiaza mare, pun povara banilor furați pe seama cetățenilor rămași, dar din ce în ce mai puțini, și, cireașa de pe tortul comportamentului conducătorilor moldoveni este poclonul. Doar că acest poclon reprezintă o îndoitură de coloană atât de dezgustătoare,  încât nu se încadrează nici măcar în scenografia absurdului.

Astfel, Rogozin – zis Dimitrii, liderul kazacilor în războiul de pe Nistru,  ne face ”fasciști” în memoriile sale, se plimbă nestingherit prin RM, prin feuda separatistă din stânga Nistrului, și râde, râde, stimați concetățeni, de prostia anecdotică a moldovenilor, pe care îi asemuiește cu niște ”găini ce se agită în coștereață”…. Uite că acest Rogozin, (a câta oară!) din nou vine în RM, iar ”fasciștii”  pro-europeni de la guvernare îl vor plimba cu protocol cu tot pe la Cricova și vor ”cotcodăci” poclonitor în fața acestui individ, interzis în UE prin sanțiuni.

 

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE ȘI INTEGRĂRII EUROPENE AL REPUBLICII MOLDOVA

 

Partidul Unionist Dreapta cere Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să-l declare pe Dmigtrii Rogozin persona non-grata pe teritoriu Republicii Moldopva, stat asociat UE, în consens cu sancțiunile aplicate acestui cetățean al Rusiei de către Uniunea Europeană.

Este inadmisibil  ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituțional al RM în războiul de pe Nistru în 1992, care a ofensat în repetate rânduri cetățenii RM și conducerea statului, care a încercat să strângă și să transporte  ilegal documente electorale, ce confirmă separatismul din stânga Nistrului,  să fie primit în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, capitala de fapt servind drept escală pentru a merge la Tiraspol, centrul regiunii secesioniste din 1992 încoace – adevărata destinație a lui Rogozin.

Partidul DREAPTA consideră că orice discuție oficială cu această persoană este lipsită de sens, cu atât mai mult că superiorii săi, nu odată au menționat că Rogozin nu trebuie luat în serios.  Discuțiile oficiale cu Rogozin legiferează, de fapt, recunoașterea independenței regiunii secesioniste Transnistria, care este destinația principală a lui Rogozin.

Partidul DREAPTA condamnă orice abordare de pe pozițiile ”fratelui mai mare cu mâna pe robinetul de gaze naturale”. Dreapta amintește că  RM nu mai este ”republică-soră”, și nici Rusia nu mai este URSS. Atitudinea ostilă a Rusiei față de RM, manifestată prin embargourile economice, prin susținerea constantă a regimului separatist de la Tiraspol, denotă lipsa de voință a Rusiei de a lua în serios parteneriatul cu Republica Moldova. Dreapta consideră că doar reunificarea Republicii Moldova cu România va deschide noi perspective de negociere a unor relații diplomatice corecte, bazate pe respect reciproc și paritate.