DREAPTA CHEAMĂ DEPUTAȚII SĂ NU ADOPTE LEGEA 257 DIN 08.06.2016 CARE PUNE PE UMERII CETĂȚENILOR FURTUL MILIARDULUI

Posted by on

Comunicat de presă

Partidul unionist Dreapta este îngrijorat de intenția actualei guvernări de a adopta proiectul de lege cu numărul 257 înregistrat în parlament la 8 iunie 2016 Pentru aprobarea proiectului de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de  stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015.

Conform proiectului de lege, parlamentul trebuie să voteze  o  emisiune a obligaţiunilor de stat pentru a rambursa timp de 25 de ani suma de 13,5 miliarde de lei, achitată de guvern din rezerva BNM în noiembrie 2014 și aprilie 2015, ca garanție a depunerilor în bănci ale clienților Băncii de Economii, Unibank şi ai Băncii Sociale. Proiectul de lege prevede, în mod absolut inexplicabil și scandalos, majorarea  dobânzii anuale – aceasta ajungând la de 5%, pe când, potrivit contractelor de acordare a creditului, încheiate între Banca Națională a Moldovei și cele 3 bănci comerciale, mărimea ratei dobânzii era de 0,1%.

Astfel, actuala guvernare intenționează să legalizeze punerea pe umerii cetățenilor pe o durată de 25 de ani schema întoarcerii miliardelor spălate prin băncile moldovenești cu sprijinul instanțelor judiciare corupte.

Dreapta cheamă toți deputații din parlamentul Republicii Moldova să nu voteze proiectul de lege numărul 257 din 08.06.2016, ci să-și exercite atribuțiile de control guvernamental pentru a impulsiona investigațiile, inclusiv pe dimensiunea internațională, ce țin de dispariția miliardului din băncile comerciale din Republica Moldova.

Dreapta cere să fie cât mai urgent judecate și condamnate persoanele vinovate de furtul miliardului în cadrul unui proces public, care să fie urmărit în timp real de toți cetățenii Republicii Moldova. Dreapta cere aplicarea articolelor din Codul penal cu privire la confiscarea extinsă a averilor celor ce se fac vinovați de furtul miliardului.

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 19.07.2016