REPLICĂ PENTRU ANALISTUL DIN ”GROTA CON(TRA)FORT”

Posted by on
REPLICĂ PENTRU ANALISTUL  DIN  ”GROTA  CON(TRA)FORT”

În editorialul său din 2 noiembrie, la Radio Europa Liberă, analistul și scriitorul Vitalie Ciobanu se indignează  de faptul că prea puțină lume a ieșit la vot și că, vezi, Doamne, liderii unioniști au compromis idealul Unirii prin prestația slabă în materie de voturi. Mai mult, acesta aruncă săgeata în adresa liderilor unioniști, numindu-i ”politicieni lipsiți de credibilitate”.

Opinia analistului inamovibil de la Radio Europ Libere  este că toți candidații ar fi trebuit să se retragă din cursă, deoarece miza acestor alegeri este cu totul alta.

Domnule Vitalie Ciobanu, scriitor și redactor-șef al revistei Contrafort, ați auzit cumva despre democrație? Cunoașteți oare definiția democrației și că aceasta presupune pluralism de opinii, libertate de exprimare și mai cu seamă, dreptul de a milita politic pentru o idee? Idee, domnule Ciobanu, nu materie! Cine sunteți dumneavoastră pentru a vă aroga misiunea de etichetare a liderilor unioniști din Republica Moldova? Ce ați făcut dumneavoastră personal pentru promovarea românismului și unionismului? Ați ajuns cumva în toate cătunele din Republica Moldova de la Giurgiulești până la Naslavcea ca să donați cărți românești bibliotecilor școlare? Să le vorbiți profesorilor și elevilor despre Unire? Ați pregătit cumva curricula școlară și universitară pentru tinerele generații de după 1989? Ați pledat pentru adevărul științific și unionism  în instanțe judiciare? Ați ținut discursuri academice și politice în fața forurilor europene pentru a spune întregii lumi că suntem români și vorbim limba română,  și că națiunea română trebuie reîntregită?

Ținem foarte bine minte cu toții editorialele dumneavoastră, prin care ați glorificat un lider de culoare verde, de ce nu-l mai pomeniți acum? Unde este acel lider? E la pârnaie și nu mai are nevoie de scribuiarzi la curte pentru a ticlui editoriale și discursuri patetice?

Câte lecții ați ținut, domnule Ciobanu, în fața tinerilor de la 1989 încoace? Câte cărți ați editat fără nici un ban din bugetul public? Câte proiecte internaționale ați gestionat pentru a arăta fața cea mai bună a resurselor umane din Republica Moldova? Spuneți că Ana Guțu nu e credibilă. Vă amintesc, Ana Guțu nu a cântat niciodată osanale niciunui lider politic, ci invers, a mers împotriva unor lideri politici miopi, asumându-și decizii de importanță vitală pentru acest teritoriu lovit de provizorat, pe nume Republica Moldova.

În tot acest răstimp, dumneavoastră, ați preferat să rămâneți în zona de con(tra)fort intelectual, scriind editoriale și citindu-le de pe foaie la microfonul Europei Libere sau publicându-le într-o revistă, pe care  o difuzați tot în România.

Doar că Unirea nu se va face pe paginile revistei Contrafort, prin snobism și eclecticism nu prea  contribui la schimbarea mentalităților sociale. Scrieți vot util? Din cauza ”utilității” votului, pe care o promovați, din cauza ipocriziei analiștilor de curte ce au  modelat opinii publice, de 25 de ani se tot perindă la puterea statului de tip gubernial Republica Moldova escroci,  farisei și hoți. Dumneavoastră, domnule Vitalie Ciobanu, și alții ca dumneavoastră, ați tot îndemnat cetățenii să fie cuminți și să voteze util, ba culoarea verde, acum pe cea galbenă, și tot așa, până la epuizarea culorilor curcubeului.

Eu, Ana Guțu, profesor universitar, din familie de profesori, am învățat românismul nu din cărți, ci de la bunici, de la părinți.  Trei culori și o singură credință:  românească, aceasta este ideea pentru care militez politic, și vă chem și pe dumneavoastră să o faceți asumat, deschis, cu responsabilitate.  Ieșiți din studioul Europei Libere, coborâți de pe paginile revistei Contrafort, mergeți în mase, mergeți prin școli, discutați cu oamenii, militați politic pentru Unire. Aceasta înseamnă angajament intelectual. Restul – e foaie verde pe cale de a se îngălbeni…..

Apocalipsa deja e demult la ea acasă în Republica Moldova. Nici un lider mesianic nu mai ridică din mizerie acest teritoriu! Oamenii pleacă, tineretul fuge, domnule Ciobanu. Vă întrebați de ce au ieșit puțini cetățeni la vot? Stranie întrebare! Miliardul furat e pus pe umerii noștri. Și nu e un secret că tare mulți analiști, formatori de opinie și tehnologi politici s-au înfruptat din el!  Și nu le-a tremurat mână, când au luat salarii groase în plic!

Prin invectivele la adresa unioniștilor, sau, chiar a conservatorilor care l-au votat pe Valeriu Ghilețchi, nu faceți decât să respingeți voturile lor. Adevărata muchie de cuțit, domnule Ciobanu, este conștiința noastră. Ea trebuie să ne ghideze pe calea cea dreaptă – doar Unirea cu Țara este mântuirea noastră. De la înlocuirea pionilor esența noastră ființială nu se schimbă. Doar că lupta devine mai aprigă. Lupta pentru Unirea cu Țara noastră România.