PARTIDUL UNIONIST DREAPTA CHEAMĂ LA COEZIUNE ÎN JURUL IDEII UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA

Posted by on
PARTIDUL UNIONIST DREAPTA CHEAMĂ LA COEZIUNE ÎN JURUL IDEII UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA

Comunicat de presă

Turul doi al scrutinului prezidențial a demonstrat că Republica Moldova nu a făcut mari progrese în materie de democrație electorală, din 2009 până în prezent, în pofida experiențelor similare în scrutinele parlamentare din 2010, 2014, legiuitorul nu a acordat dreptul la vot tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mai cu seamă celor circa 1 mln de cetățeni stabiliți cu traiul peste hotare.

Dreapta a atenționat nu o singură dată despre necesitate introducerii tuturor formelor votului la distanță – votul prin corespondență, votul prin procură și votul electronic. Din cauza lipsei de voință politică a liderilor și partidelor politice de la guvernare, mii de cetățeni din diasporă au rămas în afara procesului electoral. Pe de altă parte, multiplele fraude electorale precum votul în absență, transportarea organizată contra bani a alegătorilor din stânga Nistrului pentru a vota în partea dreaptă a Nistrului, obstrucționarea accesului la vot al studenților –  cu siguranță au schimbat rezultatul scrutinului în favoarea candidatului pro-moscovit și pot fi calificate drept fraude electorale, care trebuie investigate penal.

Partidul unionist DREAPTA a calificat din start aceste alegeri prezidențiale drept viciate, inclusiv din cauza manipulărilor la care s-au dedat instituțiile media aservite partinic, concurenții electorali și clericii bisericii ortodoxe din Republica Moldova, aflate în serviciul Patriarhiei Ruse. Considerăm că nici organele judiciare nu și-au făcut datoria, deoarece concurenții electorali finanțați din surse exterioare oculte, fapt interzis de lege, nu au fost excluși din cursă.

Partidul unionist Dreapta a sesizat Comisia de la Veneția și a atenționat instituția asupra imperfecțiunilor electorale din Republica Moldova, de asemenea, a prezentat o notă scrisă membrilor misiunilor de observare a alegerilor prezidențiale din instituțiile europene.

Din păcate, rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova denotă faptul că Republica Moldova nu a avansat prea mult de la 1996 până în prezent. Miza acestor alegeri, ca și a tuturor scrutinelor electorale, a fost orientarea geopolitică a Republicii Moldova. Un președinte pro-rus, dornic de a federaliza Republica Moldova, unul care reprezintă interesele altui stat, reprezintă un adevărat pericol pentru cetățeni. Discursul anti-unionist al lui Igor Dodon, intenția lui de a readuce în spațiul public problematica identitară și lingvistică   servește drept un semnal de mobilizare a tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare, anticipate sau ordinare. Dreapta consideră că a venit timpul coagulării forțelor politice unioniste, capabile să cumuleze votul unioniștilor pentru declanșarea procesului de unificare a celor două state românești.

Republica Moldova a ajuns în punctul de a-și decide soarta pentru binele cetățenilor săi, și decizia epocală, unica valabilă și viabilă în acest sens, este unificarea  plenară cu România, astfel asigurându-le tuturor cetățenilor fără nicio discriminare – protecție economică, socială și securitară. Rezultatul alegerilor demonstrează eșecul opțiunii stataliste – fie ea de dreapta sau de stânga. A venit timpul afirmării plenare a unionismului politic în mod sincer și asumat. Unirea cu România este singura cale de a asigura un viitor împlinit pentru toți cetățenii.

 

Serviciul de presă al partidului unionist DREAPTA, 14.11.2016