Băsescu, la un an în politica din R. Moldova – interviu pentru curentul.md

Posted by on

La 25 iunie anul trecut a început istoria politică a lui Traian Băsescu în Moldova. La primul Congres Extraordinar, fostul președinte al României era ales cu unanimitate de voturi în funcția de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), formațiune cu care se angaja să înfăptuiască reunirea României Mari. Cu ocazia împlinirii unui an de la eveniment, CURENTUL a discutat cu Ana Guțu, prim-vicepreședinta PUN despre schimbările pe care le-a adus Traian Băsescu în politica moldovenească.

Ana Guțu, prim-vicepreședinta PUN: „Alegerea lui Traian Băsescu în fruntea Partidului Unități Naționale cu un an în urmă a constituit un eveniment politic de mare importanță, deoarece în Republica Moldova nu există politician de talia dumnealui – fost președinte al României în două mandate, fost primar de București în două mandate, fost ministru în cinci guverne, fost comandant de navă – cu un astfel de palmares nu e de mirare că Traian Băsescu este unicul politician care adună azi mii de oameni la întâlnirile din teritoriu. Misiunea lui Traian Băsescu în Republica Moldova este cea mai nobilă – să lămurească cetățenilor că unica soluție pentru toate problemele economice, sociale, securitate este Unirea Republicii Moldova cu România. Cetățenii au aflat de PUN, partidul și-a ramificat structurile teritoriale, Traian Băsescu a circulat prin republică și a reușit să consolideze segmentul unionist. Venirea lui Traian Băsescu i-a bucurat pe unioniști, dar, din păcate, l-a supărat rău pe Igor Dodon, care, după ce i-a luat cetățenia RM lui Băsescu, nici acum nu poate dormi liniștit de „răul” unioniștilor și visează la interzicerea partidelor și ONG-urilor unioniste. Cu regret nu doar socialiștii lui Dodon l-au atacat mediatic pe Traian Băsescu, ci și reprezentanții partidelor de dreapta,aceștia simțindu-se oarecum amenințați de popularitatea domnului președinte Băsescu în Republica Moldova în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Politica din Republica Moldova avea nevoie de o revigorare și asta s-a întâmplat – pentru prima dată în cei 27 de ani de independență ai RM un politician de talie europeană a trecut Prutul nu doar din curtoazie sau curiozitate, ci s-a implicat direct în crearea și gestionarea unui partid politic unionist – PUN”, a relatat Ana Guțu.

Potrivit Anei Guțu, grație venirii lui Băsescu PUN a reușit să consolideze rândurile, a început să apară în preferințele electorale ale cetățenilor,iar mai recent, a participat la alegerile locale anticipate din Chișinău,candidatul PUN Constantin Codreanu acumulând un 4,65% în primul tur de scrutin.

„Considerăm că acest scor este bun, ținând cont de faptul că PUN este un partid foarte tânăr”, a menționat prim-vicepreședinta.

Până la implicarea în politica din Moldova, Traian Băsescu a fost președinte al României între 2004 și 2014. Din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD.