DACĂ AR PUTEA DA TIMPUL ÎNAPOI, AR PREFERA SĂ NU SE FI NĂSCUT ÎN URSS. DEZVĂLUIRILE ANEI GUȚU DESPRE PRIMUL LOC DE MUNCĂ ȘI PASIUNEA SA!

Posted by on
DACĂ AR PUTEA DA TIMPUL ÎNAPOI, AR PREFERA SĂ NU SE FI NĂSCUT ÎN URSS. DEZVĂLUIRILE ANEI GUȚU DESPRE PRIMUL LOC DE MUNCĂ ȘI PASIUNEA SA!

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, ex-deputat, este protagonista proiectului TRIBUNA – „Primii bani, primul loc de muncă”.

Astfel, Ana Guțu ne-a dezvăluit că, primii bani din activitate remunerată i-a primit la 18 ani, după munca în kolhozul Larga, raionul Cahul, deoarece pe timpul sovietic toți studenții erau obligați să presteze munci în kolhozuri, din contul semestrului de studiu, de obicei – toamna, la culesul strugurilor.

„Țin minte că am cheltuit acei bani pe cumpărarea dicționarelor de limbă franceză Petit Robert și Petit Larousse, care costau circa 150 ruble, pe care mi le-a procurat o prietenă din Vilnius și mi le-a expediat prin poștă. Astfel de dicționare nu erau în vânzare la Chișinău”, și-a amintit ea.

Totodată, Ana Guțu a spus că primul loc de muncă a fost la Institutul Pedagogic din Tiraspol, unde a fost angajată în calitate de lector-asistent cumulard la Catedra Limbi Străine și laborant la Catedra Pedagogie și Psihologie Preșcolară, iar primul salariu se ridica la circa 100 ruble sovietice.

„Primul salariu l-am cheltuit pe plata chiriei (o cameră într-un apartament micuț la intrare în Tiraspol), cărți de care aveam nevoie pentru lecțiile de limbă franceză și cheltuieli curente – transport public, produse alimentare”, a povestit Secretarul de Stat.

Referindu-se la ce a învățat la primul loc de muncă stabil, Ana Guțu a menționat: „Greu de spus că aș fi învățat ceva despre ce nu știam. Aveam o pregătire intelectuală suficientă pentru a face față procesului didactic. Am fost mirată de nivelul scăzut al cunoașterii limbii române de către personalul didactic din Institut. Am simțit pe pielea mea atitudinea discriminatorie a locuitorilor din Tiraspol față de cei care vorbeau limba română în public. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată”.

Ana Guțu a mai spus că, dacă ar da timpul înapoi, ar fi preferat să nu se fi născut în URSS. „Un sistem socio-politic comunist, care mi-a plafonat oportunitățile de studii și de carieră profesională. Cât privește pasiunea mea pentru limba franceză, cred că oricum această pasiune s-ar fi manifestat oriunde m-aș fi născut, oriunde aș fi făcut școală”, a conchis Guțu.

Andriana Cheptine

Interviu pentru tribuna.md