„Viața în carantină!”: Ana Guțu: „Am nimerit în autoizolare la Chișinău, apoi la București”. Cum se descurcă cu activitatea la Departamentul pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României, Ana Guțu, doctor și profesor universitar, spune că cea mai incomodă resctricție pe timp de izolare este cea a libertății de mișcare. Despre aceasta Ana Guțu a vorbit în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața în carantină!”.
„Fiind demnitar în Guvernul României am nimerit în autoizolare la Chișinău, apoi la București, fapt care m-a făcut să activez la distanță. Noile tehnologii informaționale permit acest lucru, există multiple mijloace de comunicare, pe care le-am exploatat cu succes pentru a reuși lansarea apelului la proiecte în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova”, a spus Ana Guțu.
Ana Guțu menționează că o carte de filosofie, un recital de muzică preferată îi susțin moralul în carantină. „Pe timp de izolare, fiind solicitată să muncesc la distanță, nu prea am avut când să-mi permit luxul de a mă ocupa de hobby-urile mele. Timpul trece mult prea repede în autoizolare, când ai o agenda intensă ca demitar. Voi reveni la hobby și mă voi putea relaxa doar când se va găsi soluția sigură împotriva Covid-19: vaccinuri, tratamente sigure, prevenție”, spune Ana Guțu.
Ana Guțu afirmă că în izolare savurezi momentele plăcute alături de familie. „Îmi cunosc limitele, ca să nu zic „talentele”. Pe timp de izolare te faci bucătar, frizer, croitor, florist, sau, pentru nepoțelul meu mult prea adorat – actor, animator, poet, cântăreț. Autoizolarea în pandemie este și ocazia perfecta de a savura fericirea clipelor petrecute împreună cu membrii familiei”.
Cât privește munca la distanță, Ana Guțu spune că este mult mai solicitantă. „Munca la distanță cu implicarea noilor tehnologii informaționale/comuncaționale este mult mai solicitantă decât activitatea profesională prezențială. Activând la distanță deseori depășești programul zilei de muncă de 8 ore, și tot mai redactezi, mai dai telefoane, mai discuți până seara foarte târziu. Probabil, e similară situația și pentru profesori, alte categorii de specialiști. Mai puțin sunt vizați medicii din prima și a doua linie în aceste vremuri de răstriște. Un gând pios pentru toți lucrătorii medicali și sacrificiul lor, le exprim profunda gratitudine și admirație”, a punctat Ana Guțu.
Ana Guțu ne-a spus că în contextul pandemiei se atestă mai multe pierderi. „La nivel personal pierderile se cifrează în libertatea de mișcare, de mobilitate profesională și socială. La nivel general-uman suntem într-o dezastruoasă criză existențială.Cursa contra-cronometru în căutarea tratamentului pentru bolnavii de Covid-19 bate recorduri absolute. Laboratoarele științifice propun, inovează, testează. Molecula-minune se lasă așteptată, iar vaccinul anti-Covid-19 va fi gata abia peste un an, când pandemia, poate, va fi trecut deja. Mastodonții industriei automobile vor produce sute de mii de aparate pentru ventilare artificială a plămânilor, dar, abia luni mai târziu. Industriașii textili vor inunda spitalele cu măști/echipamente de protecție, poate peste săptămâni, luni. Între timp coronavirusul a făcut ravagii, „dezgolind” urât impotența sistemelor sanitare naționale din circa 180 de state. Incredibilă este puterea acestui organism mutant cu chip floral să dea peste cap planurile omenirii la început de secol XXI. Deocamdată suntem în război, unul bizar, în care inamicul de câțiva milimicroni încearcă să demonstreze Omului că nu a atins încă Graal-ul cunoașterii. Iar unor potențați ai lumii nu le servește nici arma nucleară pe care o au, nici bogățiile, inclusiv, cele petroliere imense, nici conturile bancare cu infinite zerouri”, spune Ana Guțu.
Primul lucru care âl va face Ana Guțu când se va termina perioada pandemică va fi reluarea navetei București-Chișinău cu mai puține eforturi birocratice și sanitare.
Cât privește lumea, Ana Guțu menționează că după pandemie va intra în perioada de adaptare. „Va fi o perioadă de adaptare, de pre-normalitate, cu respectarea gesturilor-barieră: măști, distanță fizică, igienizare. Totuși, din momentul în care Covid-19 va pierde din încărcătura virală și vor apărea tratamentele sigure, vaccinurile anti-Covid-19 – oamenii își vor relua cursul vieții și obișnuințele cotidiene: activități profesionale, întâlniri de familie, călătorii. Aceasta nu înseamnă că pandemia Covid-19 va trece fără consecințe pentru omenire: țările își vor revedea atituidnea față de sistemele lor sanitare/medicale, vor reveni la suveranitatea națională în materie de autosuficiență industrială în caz de pandemii (producerea medicamentelor, echipamentelor medicale, dispunerea unor investiții serioase în cercetare etc). Probabil, unii angajatori vor trage concluzii referitor la beneficiile fabuloase pentru companii, generate de telemuncă, ei optimizându-și chletuieliel de birou și logistică (aceste diligențe vor cădea pe umerii angajaților). Dar, în general, viața va merge înainte, cu toate frumusețile și splendorile ei. Să fim optimiști și să privim cu încredere în viitor”, a spus Ana Guțu.
Cristina Parfeni
Vezi aici interviul