Interviu pentru ziarul “Maluri de Nistru”

Posted by on
Interviu pentru ziarul “Maluri de Nistru”

Вопросы для интервью с Анной Гуцу для газеты «Берега Днестра».

К большому сожалению русскоязычный сегмент молдавской читательской аудитории мало знаком с румыноязычными политиками. Справедливости ради стоит отметить, что румыноязычные граждане так же мало осведомлены о противоположной стороне. В значительной мере именно этим и обусловлен тот раскол, в котором пребывает наша страна последние тридцать лет.

Наша газета с самого своего создания пытается исправить данную ситуацию. На наших страницах выступают все политики. Кроме того, на страницах нашей газеты мы постоянно рассказываем о событиях, происходящих не только в Кишиневе, но и в Гагаузии и Приднестровье.

Сегодня гостем нашей редакции стала Анна Гуцу. Это известный молдавский политик. Она была депутатом от либеральной партии, возглавляла партию «Правые», ее кандидатура выдвигалась на выборах президента.

Сейчас она возглавляет департамент по отношениям с Республикой Молдова в Румынии. Ее представил сам премьер-министр Румынии Людовик Орбан, а румынский депутат Еуджен Томак, назвал это «важным посланием для румынских граждан по ту сторону Прута», а также поблагодарил премьера Румынии за то, что тот сдержал обещание и создал «эту важную структуру, которая придаст новый импульс отношениям двух государств с совместным прошлым и будущим».

– Уважаемая г-жа Гуцу. Спасибо, за Ваше согласие дать интервью нашему изданию.

– Vă mulțumesc pentru invitație.

– Вы были достаточно известны в Молдове. Чем был вызван Ваш отъезд из Молдовы. Это связано с Вашей профессиональной деятельностью или вы уехали по личным мотивам?

– Eu nu am plecat din Republica Moldova, doar am acceptat să activez în Guvernul României în calitate de secretar de stat în cadrul recent creatului Departament pentru Relația cu Republica Moldova – a fost o invitație pe care am primit-o de la Traian Băsescu și Eugen Tomac, ambii europalamentari, liderii Partidului Mișcarea Populară din România.

– В Румынии Вас назначили на пост главы департамента по отношениям с Молдовой. Каковы планы этого департамента.

– În conformitate cu Hotărârea de Guvern Nr.137 din 17.02.2020 Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova are misiunea de a  contribui la realizarea politicii statului român vizând consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova. DRRM contribuie, prin proiecte de cooperare bilaterală, la promovarea identității și valorilor românești în Republica Moldova, inclusiv prin păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor, realizează activități pentru promovarea spațiului comunicațional comun și a comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie.

– Недавно Вы шокировали молдавских политиков и чиновников своим заявлением о том, что теперь вся помощь из Румынии больше не будет управляться молдавскими властями. С чем это связано?

– Cred că a fost o interpretare eronată a presei. De fapt eu am spus că DRRM, pe lângă atribuțiile pe care le are legate de implementarea proiectelor pe dimensiunea educațională, culturală și mass-media,  va privilegia cooperarea descentralizată, bazată pe colaborări în baza acordurilor de înfrățiri între localitățile din România și cele din Republica Moldova. În afară de aceasta, Comitetul interinstituțional pe care îl va întruni DRRM cel puțin de două ori pe an, și care va fi constituit din secretari de stat din cadrul fiecărui minister din Gvernul României, responsabili pentru cooperarea cu Republica Moldova, va coordona și va monitoriza proiectele  finanțate de Guvernul României  în Republica Moldova. Ambele axe – cooperarea la nivel central și la nivel descentralizat vor face parte din politicile complexe ale României vis-avis de Republica Moldova, șa cum prevede Acordul de parteneriat strategic între ambele state românești, încheiat în 2010. 

– В последние годы вокруг средств, выделяемых Румынией в Молдовы было много скандалов. Некоторые политики утверждает, что большая часть этих средств используется не по назначению. Как Вы планируете организовать контроль?

– Nu cunosc să fi existat scandaluri legate de ajutoarele primite de Republica Moldova din partea Guvernului României. Știu că circa 1000 de grădinițe au fost reparate și dotate cu echipamente moderne pentru a asigura educația adecvată a copiilor la nivel preșcolar, cunosc că circa 200 de autobze școlare au ajuns în localitățile rurale și acum elevii au mijloc de transport decent pentru a ajunge la școală, automobilele românești au ajuns la dispoziția poliției Republicii Moldova – și toate aceste ajtoare au venit să sprijine calitatea infrasructurală în diverse domenii profesionale și sociale. DRRM nu se va ocupa de verificarea și controlul ajutoarelor venite din România în Republica Moldova – aceasta nu este misiunea Departamentului.

– Как Вам прогнозируете развитие взаимоотношений Румынии и Молдовы?

– România a fost, este și va fi mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența etnică a acsetora, indiferent de viziunile lor politice sau confesiunile religioase. România a susținut plenar semnarea și ratificara Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE și continue să sprijine Republica Moldova în parcursul său european – adică afirmarea statului de drept, funcționarea democratică a instituțiilor, independența justiției, libertatea de exprimare – principii fixate, de ltefl, și în Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE.

– Возможно ли объединение наших стран?

– Unificarea celor două state este posibilă pe cale pașnică și democratică, în conformitate cu articolul 1 al Tratatului de la Helsinki – prin decizie asumată fie de parlamentele ambelor state, fie prin referendum. Pentru aceasta e nevoie de o masă critică electorală, mai cu seamă în Republica Moldova, care să trimită în parlamentul din Chișinău o majoritate unionistă confortabilă pentru a vota unificarea celor două state românești. Voi aminti că pactul Ribbentrop-Molotov a fost condamnat în Declarația de independență a Republicii Moldova, constituționalizată la 5 decembrie 2013. Prin reunificarea României cu Republica Moldova s-ar pune capăt acestei consecințe a celui de-al doilea război mondial, în urma căruia națiunea română a rămas divizată în două state.

– Ваше видение разрешения проблемы Приднестровья. Насколько я знаю свою рабочую биографию Вы начали с преподавательской деятельности именно там. Каким Вам помнится Тирасполь и его жители?

– Soluționarea politică a diferedului din stânga Nistrului nu va fi posibilă în timpul apropiat, deoarece formatul de negocieri 5+2 este unul depășit și non-funcțional, iar cele 22 mi de tone de armament rusesc mai staționează în stânga Nistrului. Mi-am început cariera pedagogică în orașul Tiraspol, era un oraș tipic sovietic, foarte ideologizat, militarizat, cu o limbă română rudimentară pe acre o auzeam sporadic doar la facultatea unde activam.

– Что будет с Приднестровьем в случае объединения Молдовы и Румынии?

– Din păcate Republica Moldova nici acum nu administrează constituțional teritoriul din stânga Nistrului. Chișinăul oficial a făcut multe cedări, dar administrația autoproclamată din stânga Nistrului până în prezent face presiuni asupra școlilor românești, obstrucționează libera circulație a cetățenilor Republicii Moldova în zona de securitate sporită, tensionând situația din regiune, care este una jenantă în plină inimă a Europei de Est. Nu văd niciun viitor pentru populația ostatică din stânga Nistrului – până la urmă, oamenii de acolo trebuie să știe ce vor și unde își văd viitorul. Cred că și ei merită o viață civilizată, într-o Europă a valorilor și libertăților, nu a constrângerilor și a fricii.

– Не так давно после того как Координационный совет по телевидению и радиовещанию вынес решение о запрете использования в СМИ русских названий населенных пунктов Молдовы Вы раскритиковали это решение. Мало кто об этом знает. Чем была вызвана такая Ваша позиция?

– Sunt lingvist și consider că denumirile georgrafice trebuie ortografiate în conformitate cu regulile ortografice respectve. În limba franceză scriem Londres, în limba engleză screm London, în limba română scriem Londra – dar e vorba despre același oraș. Nu poți modifica prin lege organică gramatici și ortografii, oricare ar fi limba. Astfel de decizii pot fi luate de academii în cazuri extrem de rare….

– Расскажите немного о себе. В сети ходит множество разных слухов. Начиная с того, что Вы были секретарем комсомольской организации и заканчивая тем, что Ваш муж был полковником армии СССР.

– Ha-ha! Asta-i bună….Nu am fost activist al komsomolului, nici membru de partid, nu am ocupat nicio funcție în struturile komsomoliste sau comuniste ale URSS, aveam rude în România, bunicii erau români cu acte în regulă, nu aveam cum să ajung în aceste structuri  (slavă Domnului) și nici nu mi-am dorit niciodată. Am absolvit cu eminență univesrtatea, dar nu mi s-a acordat cea mai înaltă bursă anume din cauza că nu am fost activist komsomolist. Soțul a făcut 2 ani de armată la Tiraspol, deoarece a fost înrolat obligatoriu în calitate de traducător după absolvirea universității. A fost absolvent eminent și l-au luat la armată ”cu arcanul”. Nicio clipă nu și-a dorit să rămână în armata sovietică, prietenii știu de ce….Ambii am făcut carieră pedagogică în instituții de învățământ superior din Chișnău.

Наша газета всегда открыта к сотрудничеству. Если Вы посчитаете нужным добавить какие то вопросы будет только рады.

Артем Вареница

Учредитель издания