ADRIAN DUPU ȘI ”TALENTUL” SĂU POLITIC

Posted by anagutu on

ADRIAN DUPU ȘI ”TALENTUL” SĂU POLITIC

 

În atenția Prim-ministrului României, domnului  Marcel Ciolacu

În atenția Președintelui PNL România, domnului Nicolae Ciucă

Scrisoare deschisă

Azi am fost surprinsă când am descoperit o versiune video a unei dezbateri electorale pentru europarlamentarele din România, difuzată la un post de televiziune din Chișinău la 6 iunie 2024. La dezbatere au participat trei candidați electorali : unul din partea alianței PSD-PNL, unul din partea Alianței Dreapta Unită și al treilea din partea Partidului AUR.

Nu am urmărit nicio dezbatere electorală în campanie, pentru că știam foarte bine cu cine voi vota la europarlamentarele din 9 iunie 2024. Un coleg m-a atenționat că reprezentantul coaliției PSD-PNL Adrian Dupu, actualul secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din Guvernul României, a menționat umila mea persoană în cadrul dezbaterilor cu titlu denigrator. Curiozitatea m-a făcut să vizionez acea dezbatere, care, din punctul meu de vedere, nu a prezentat o lecție bună de urmat pentru tinerii politicieni.

Și uite că în plină desfășurare a ping-pongului de invective electorale între candidați, apare și numele Ana Guțu. În dorința de a critica oponenții politici, Adrian Dupu a pus la îndoială corectitudinea numirii mele politice la 16 ianuarie 2020 în calitate de Secretar de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (departament înființat la propunerea lui Traian Băsescu și PMP),  eu fiind propusă de Partidul Mișcarea Populară, care a făcut parte din guvernul minoritar condus de Ludovic Orban.

Care a fost pretenția formulată de Adrian Dupu ? Citez ad litteram, ”Orban a numit-o  (la DRRM ) pe Guțu, care i-a luat banii lui Nicolae Dabija”.  Dumnezeu să-l ierte pe Nicolae Dabija.

Să formulezi o astfel de învinuire în cadrul unei dezbateri electorale este, cel puțin, o lipsă de bun simț și o sete nemărginită de manipulare pentru a cerși votul alegătorului.

Ceea ce trebuie să știe cetățenii este faptul că timp de un an și două luni, cât mi- am exercitat funcția de Secretar de stat la DRRM din partea Partidului Mișcarea Populară, eu, profesor Ana Guțu,  am respectat cu strictețe legislația națională a României, care ține de funcționarea DRRM și reglementează finanțarea proiectelor din bugetul public al Guvernului României. Nu există nicio învinuire oficială sau acuzare în adresa mea pe motiv că aș fi încercat să încalc legislația.

Niciodată nu am pus la îndoială ceea ce face România pentru Republica Moldova, ba dimpotrivă, am promovat și voi promova în continuare românismul, identitatea românească, voi încerca să apăr și să promovez limba română pe teritoriul Republicii Moldova.

Totuși, probabil a venit momentul să adresez câteva întrebări superiorilor guvernamentali și politici ai lui Adrian Dupu, aceste întrebări ținând de statutul și funcționarea DRRM în raport cu eficiența acțiunilor/proiectelor finanțate din bani românești.

Ca să înțelegeți ce am în vedere voi menționa următoarele.

Timp de un an și două luni cât am activat în calitate de secretar de stat la DRRM, această structură nu avea persoană juridică și funcționa în cadrul Secretăriatului General al Guvernului României. Pe timp de pandemie, fără posibilitatea de a face angajări în stare de urgență medicală, practic, am avut numai mult de 14 angajați, cot la cot cu mine, au gestionat și au dus la bun sfârșit, de o manieră absolut corectă, legală, proiecte finanțate de guvernul României în valoare de circa 2 milioane lei românești.

Întrebare: după venirea lui Adrian Dupu în calitate de Secretar de stat la DRRM, cum a fost posibil ca acest micro-departament să se transforme într-o mașinărie funcționărească cu peste 100 de angajați ? Oare puținele mega-proiecte festivaliere-expoziționale etc., pe care le finanțează guvernul României prin DRRM nu pot fi gestionate de un număr mai mic de angajați ? Sau poate DRRM, așa cum spune gura lumii prin București,  s-a transformat într-o sinecură a activiștilor politici din PNL? De ce durata de aplicare pentru proiecte în cadrul DRRM nu este una accesibilă, ci foarte restricționată pe parcursul unui an de zile, fapt ce duce la clientelizare, prin fidelizarea doar a unor și acelorași beneficiari ? De ce în perioada secretariatului general DRRM al lui Adrian Dupu au fost reduse finanțările către instituțiile media din Republica Moldova, instituții care promovează românismul, identitatea și cultura românească (printre ele și hebdomadarul ”Literatura și Arta” al răposatului Nicolae Dabija) ? De ce nu sunt finanțate proiecte mediatice de promovare a rolului României în calitate de susținător permanent al Republica Moldova în aspirațiile sale euro-atlantice ? De ce funcția de Secretar de stat al DRRM în Guvernul României, așa cum am văzut cu toții în acest an, este pe larg exploatată în scopuri electorale și mai puțin în scopul promovării identității românești, comunității de cultură, limba și neam în România și Republica Moldova ?

Mai la urma urmei, de ce Guvernul României nu consideră necesară aflarea într-o astfel de funcție a unei personalități marcante din Republica Moldova, și nu a unui fad anonim din partidele aflate la guvernare? În această funcție nu pot accede oameni pe criteriul  care și cât finanțează partidul.  Parcursul lui Adrian Dupu este inadecvat din punct de vedere al intereselor naționale ale României! El a fost Secretar de stat la Ministerul transporturilor în Guvernul condus de Ludovic Orban, iar după schimbarea politică în toamna 2020 – nu a mai avut loc politic acolo și ”a fost exilat” la DRRM. D, da, anume exilat! Căci nu i-a plăcut nici sediul din Primăverii 22, nici biroul său, a ordonat schimbări de proiectare a încăperilor subalternilor, pentru care s-au cheltuit inutil bani, apoi a cerut guvernului un sediu mai mare etc.etc.

Nu-i voi cere lui Adrian Dupu să formuleze scuze publice, pentru că îmi dau seama de nivelul său insuficient de pregătire intelectuală și deontologică. L-aș sfătui să ia lecții de tehnologii politice, de comunicare, să citească mai mult, și, mai cu seamă, să nu se laude că el cunoaște diferența dintre Rezina și Rezeni. În Republica Moldova trebuie să cunoști mult mai multe, inclusiv cine este Ana Guțu.

I-aș fi recunoscătoare Guvernului României, MAE, să nu-l mai trimită  pe Adrian Dupu atât de des la Chișinău în delegații oficiale, pentru că a infectat în exces prin prezența sa sterilă din punct de vedere al conținutului ideatic, instituțiile media, care sunt finanțate de DRRM. Este jenant să vezi cum aceste instituții media finanțate de DRRM se străduie din răsputeri să-i asigure lui Adrian Dupu vizibilitate (cu treabă și, mai ales, fără) în știrile pe care le difuzează.

Din păcate Adrian Dupu, în afară de limbajul de lemn în stil papagalicesc nu are ce să ofere publicului:  reia fraze șablon, le repetă, și, uneori se stropșește la oponenți, fâcând-o în stil semi-teatral absolut ridicol.

Sper că această scrisoare va fi citită de șefii politici ai lui Adrian Dupu, de superiorii săi guvernamentali.

Eu, în calitate de cetățean al României și cetățean al Republicii Moldova, repet: îmi doresc ca în fruntea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova să fie numită o personalitate notorie, cu profundă înțelegere și cunoaștere a realităților din Republica Moldova, personalitate care să se ocupe mai puțin  sau chiar deloc de tragerea sforilor politice, de interese clientelare de partid.

Dar, desigur, cel mai bun sfat pe care îl pot da autorităților politice ale României este să înființați un Minister al Unirii cu Republica Moldova, dacă vreți ca Româna să facă istorie într-o Europă atât de turbulentă.

 

Ana Guțu

Doctor în filologie romanică, profesor universitar

pentru activități academice și politice:

Decorată cu ordinul ”Steaua României în Grad de Mare Cruce” (2013)

Decorată cu ”Ordinul Republicii” al Republicii  Moldova (2014)

Decorată cu ”Ordinul Legiunea de Onoare” al Republicii Franceze în Grad de Cavaler (2014)