Daily Archives

One Article

DISCURSUL PE MARGINEA PROIECTULUI DE HOTĂRÂRE A PARLAMENTULUI REFERITOR LA ADERAREA RM LA UNIUNEA EUROASIATICĂ

Posted by on

26 SEPTEMBRIE,  ȘEDINȚA  PLENARĂ A   PARLAMENTULUI  RM

Domnule Președinte,

Doamnelor și Domnilor deputați,

La această oră crucială pentru destinul european al Republicii Moldova am ajuns să dezbatem în plenul Parlamentul la inițiativa PCRM necesitatea organizării unui referendum legislativ prin care populația votantă s-ar pronunța asupra necesității aderării RM la uniunea euroasiatică. Or, ce poate servi drept dovadă a avansării RM pe calea democrației decât condescendența AIE de a include în ordinea de zi acest proiect de hotărâre a parlamentului. Într-o societate democratică orice idee are dreptul la viață, atâta timp cât va găsi suținători și promotori în rândul populației active.

Toate par a fi judicios aranjate  pe polița democrației emergente a RM, numai că, stimați deputați din fracțiunea PCRM, argumentele dumneavoastră în favoarea uniunii euroasiatice nu țin în actuala conjunctură politică.

Apropierea  RM de UE este un fapt împlinit, prin viteza cu care AIE a realizat punctual și consecvent angajamentele ce țin de încheierea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv acordului de instituire a Zonei de Comerț Liber, aprofundat și cuprinzător și a Acordului de liberalizare a regimului de vize. În condițiile developării rapide a agendei europene, brusc, stimați colegi comuniști, ați simțit nevoia de a contrapune dezideratului de integrare europeană un proiect care stupefiază prin opacitatea sa. Acest proiect existent doar în strategiile visătorilor de la Kremlim,  pare să ia contur mai ales în RM – un stat în derivă identitară pronunțată, unde dispozițiile nostalgice par să fi găsit un teren propice – o adevărata terra grata – pentru animatorii ideii de refacere a URSS. Unde mai pui că această idee este abundent alimentată de o armată întreagă de gangsteri mediatici, generos plătiți din caznaua estului petrolifer,  care niciodată nu seacă.

Membrii PCRM tot cheamă  oponenții politici să le fie lăsat în pace trecutul comunist, plin de crime odioase săvârșite sub semnul secerii și ciocanului,  dar, în afară de acest trecut, care continuă să le modeleze tehnologiile politicianiste, nu au găsit nimic original, decât să le propună cetățenilor o schimbare cu 180 de grade a vectorului de politică externă – integrarea pleanră în viitoarea Uniune euroasiatică.

Brusc, stimați colegi din PCRM,  v-ați pătruns de umilă apreciere a plebiscitului ca formă a democrației electorale, trecând cu buretele uitării peste scurta dumneavoastră memorie a boicotării referendumului din 5 septembrie 2010.  Atunci ați făcut din referendum o sperietoare și ați dezavuat cetățenii în a participa la soluționarea blocajului instituțional, pe care tot dumneavoastră l-ați alimentat timp de doi ani și jumătate. Ca să nu mai amintim schimbarea de către partidul dumneavoastră a vectorului de politică externă, cel puțin de trei ori pe parcursul anilor 2001-2009.

Stimați colegi din PCRM, nu creați speranțe a propos de acest referendum, nu vă faceți iluzii deșarte referitor la deziluzia poporului cu privire la ideea integrării europene. Integrarea europeană este mai viabilă ca oricând! Cele mai mari investiții ne vin din UE, granturi și proiecte de infrasctructură ne vin tot din UE, exporturile produselor din RM se îndreaptă deja mai mult spre UE, învățământul se integrează în spațiul european al cunoașterii și cercetării. Din păcate, calitatea de membru CSI nu ne-a adus nicidecum gaze ieftine, și nici  pe viitor, nimeni nu ne dă garanția că în uniunea euroasiatică ne așteaptă edenul economic. Lucoarea, stimați membri ai PCRM, demult nu mai vine de la răsărit, chiar dacă nu negăm necesitatea menținerii unor relații economice bazate pe parteneriat echitabil și paritar.

Cunoaștem cu toții simplul adevăr al modernității: pentru  dezvoltarea socio-economică durabilă a unei țări, este imperios necesar să fie asigurată funcționarea inalienabilă a instituțiilor democratice. La acest capitol Uniunea Europeană constituie un etalon și un garant al proceselor democratice ireversibile, atât pentru statele-membre UE, cât și pentru cele care aspiră la acest statut, inclusiv RM.

Ce se întâmplă în spațiul estic la capitolul democrație? Pedeapsa cu moartea, abolită demult în lumea civilizată? Amenzi și încarcerări pentru dreptul la libertatea de exprimare? Autoritarizm și șantaj în plan internațional? Finanțarea separatizmului și ocupație militară în fostele colonii sovietice? Spre aceste pseudo-valori doresc oare să se îndrepte cetățenii RM? Cu siguranță, nu, stimați colegi.

Republica Moldova este un stat cu vocație eminamente europeană, în primul rând, prin valorile sale civilizaționale  românești, care sunt deja integrate plenar în cultura europeană. Când spunem Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuși, Liviu Rebreanu, Emil Cioran – memoria genetică europeană ne asociază cu Victor Hugo, Shopenhauer, Auguste  Rodin,  Ortega y Casset, Umberto Eco.

Nu avem nimic împotriva Rusiei lui Dostoievschii, Lomonosv și Ceaikovskii, dar  (și suntem foarte expliciți în acest sens), nu dorim să ne legăm destinul geopolitic de uniunea euroasiatică, unde domină incertitudinea, șantajul și serioase derapaje de la procesul democratic.

La întrebarea cu subtext biblic Quo vadis, Republica Moldova? Partidul Liberal, dar și întreaga AIE răspunde: in Europa.

În consecință logică a celor spuse mai sus, Fracțiunea Partidului Liberal va vota împotriva proiectului de hotărâre a parlamentului ce ține de organizarea referendumului legislativ cu privire la aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Vă mulțumesc pentru atenție!