Monthly Archives

4 Articles

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Posted by on

De ziua națională a României le doresc tuturor românilor să fie mândri de țara lor, să fie solidari în promovarea valorilor românești, care valori sunt și cele europene.

Marea Unire din 1 decembrie 1918 a însemnat pentru românii din  Basarabia începutul unei perioade de reîntoarcere la matricea civilizațională firească. Cei 22 de ani au însemnat pentru noi, românii din Basarabia, lumină și cultură, progres și dezvoltare.

Astăzi România este alături de Republica Moldova în parcursul său european, este Țara de unde vine adevărul nostru istoric și lingvistic, suntem români și limba noastră e română.

La mulți ani, dragi români!

REUNIUNEA ADUNĂRII PARLAMENTARE A FRANCOFONIEI BIROUL EUROPA, 19-21 noiembrie, MONTREUX, ELVEȚIA

Posted by on

  

În perioada 19-21 noiembrie la Montreux, Elveția, are loc reuniunea anuală a Regiunii  Europa al Adunării Parlamentare a Francofoniei. Ana Guțu, președinta delegației RM la APF, participă la această reuniune. Biroul Europa al APF întrunește 30 de delegații ale statelor membre ale APF din Europa. Genericul reuniunii din acest an este  ”Guvernanța economică în vederea restabilirii încrederii în viitor” și ”Rolul întreprinderilor în promovarea limbii franceze”. L’invitation a été acceptée.

În cadrul reuniunii președinților delegațiilor parlamentare Ana Guțu a formulat invitația către președinția APF Biroul Europa de a organiza reuniunea APF Biroul Europa la Chișinău, în noiembrie 2013. Genericul reuniunii APF Biroul Europa va fi ”Limba franceză – limbă europeană a dialogului intercultural  educațional și științific”. Invitația a fost acceptată.

RM este stat membru al Organizației Internaționale a Francofoniei din 1997 și parlamentul RM este membru al APF din 1998. Chișinău a găzduit o singură dată reuniunea președinților delegațiilor parlamentare europene la APF în anul 2002. Președintele delegației parlamentului RM la APF de atunci a fost Ion Varta.

***

Le 19-21 novembre à Montreux se tient la réunion de l’Assemblée Parlementaire de la Francophonie Région  Europe, qui regroupe 30 délégations des parlements nationaux des pays et régions européens. Le générique de la réunion de cette année est “La gouvernance économique en vue de restaurer la confiance des entreprises dans l’avenir” et “Le role des entreprises dans la promotion de la langue française – la place du français dans les relations économiques”. Ana Gutu, présidente de la section moldave, a formulée l’invitation d’organiser la réunion de l’APF Bureau Europe de 2013 à Chisinau. Le thème de la réunion sera “Le français – langue européenne du dialogue  interculturel éducationnel et scientifique”.

 

SEMINAIRE INTERNATIONAL SUR LE CLASSEMENT DES UNIVERSITES

Posted by on

  

Le 16-17 novembre l’Agence Universitaire de la Francophonie organise à Bucarest, ASE, un séminaire international ayant comme thème “La fin des classements. De la compétition  à la coopération universitaire”. Le séminaire regroupe environ 60 participants-experts francophones, responsables des établissements universitaires, recteurs, présiidents, venus de 17 pays francophones du monde entier. Le séminaire a comme but le lancement d’une réflexion sur l’implication de l’AUF dans la problématique des classements internationaux des universités. A la fin du séminaire les participants dresseront un cahier de charges et un plan d’action afin de mettre en place un futur outil d’évaluation des universités francophones selon une typologie qui se base sur l’approche multicritères, compte tenu des missions des universités (recherche, ensegnement, services à la ciité), des particularités des régions du monde, des financements etc.

Ana Gutu a présidé la séance de 16 novembre consacrée à la réception des classements par les parties prenantes et par les acteurs intéressées.

Voir ICI le Programme du séminaire

Voir ICI la contribution de Mme Ana GUTU au séminaire

VIZITA ÎN CROAȚIA, 6 noiembrie 2012

Posted by on

  

La  6 noiembrie, 2012 a avut loc  vizita oficială a unei delegații a parlamentului RM în Croația, țară care se află în ajunul aderării sale la UE. Membrii delegației sunt și membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană. În cadrul vizitei deputații vor avea întrevederi cu oficialități ale parlamentulkui și guvernului croat. Vizita delegației parlamentului RM în Croația a fost organizată cu sprijinul PNUD Moldova și are drept scop familiarizarea parlamentarilor din RM cu experiența de aderare a Croației la UE. Din delegație au făcut  parte Ana Guțu, Igor Corman, Valeriu Ghilețchi și Iurie Chiorescu.

Membrii delegației s-au întâlnit cu Domnul Nenad STAZIĆ, vice-președintele parlamentului croat, Domnul Neven MIMICA, vice-prim-ministrul Criație ,cu Domnul Daniel MONDEKAR, președintele Comisiei parlamentare pentru integrare europeană și membrii acestei comisii, cu membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă, cu Domnul Peđa GRBIN, președintele Comisiei parlamentare pentru Constituție, regulament și afaceri politice, cu  Domnul  Peđa GRBIN, directorul generale pentru afacerui europene al guvernului croat. Toți oficialii croați au asigurat membrii delegației că odată cu integrarea Croației în UE, care se așteaptă către luna iunie 2013, Croația va susține plenar parcursul european al RM și este gata să contribuie concret, prin consiliere și împărtășire a experienței celor 12 ani de efort conjugat al Croației în drum spre UE. Atât oficialii croați, cât și membrii delegației au recunoscut insuficența schimburilor economice între Croația și RM,fapt care poate fi remediat în vitorul apropiat prin organizarea vizitelor reciproce ale  factorilor decizionali din domeniul economic din ambele state. Colegii croați au accentuat importanța structurării judicoase a instituțiilor care urmează să implementeze Acordul de Asociere al RM cu UE, dar și necesitatea selectării resurselor umane din aceste pe criterii și principii de competență profesională înaltă, completate cu abilități de comunicare în limbile de circulație europeană.  Un accent important a fost pus pe necesitatea amendării constituției RM, așa cum a făcut CRoația în 2010, când a introdus în textul constituțieri trei paragrafe importante care țin de sistemul judiciar al Croației, de integrarea europeană a Croației (capitol ce va intra în vigoare din 2013) și un capitol ce vizează consensul politic referitor la integrarea Croației în UE.

Colegii croați au accentuat de asemenea necesitatea realizării unei comunicări eficiente cu cetățenii RM în vederea explucării avantajelor și beneficiilor pe care le va aduce cu sine integrarea RM în UE. Strategia de cimunicare la acest subiect, inclusiv cu sprijinul mass-media, este crucială pentru a câștiga bătălia în favoarea integrării europene, mai ales în condițiile RM, unde este vehiculată și așa zisa alternativă de integrare în spațiul euroasiatic.