INSTRUCŢIUNE-BOMBĂ DE LA SERVICIUL VAMAL – CETĂŢENI, ACUM AVEŢI TAXE INCLUSIV PE SARMALE ŞI SCRUMBIE!

Posted by on

Serviciul Vamal pregăteşte  o nouă instrucţiune referitor la transportarea bagajelor neînsoţite din şi spre Republica Moldova. Din conţinutul proiectului ordinului reiese că cetăţenii, care vor trimite bagaje neînsoţite vor fi obligaţi să completeze declaraţii vamale pe un anumit formular, însoţit de copia buletinului sau paşaportului persoanei expeditoare.  Instrucţiunea va intra în vigoare de la 1 februarie 2013. Noile prevederi permit vameşilor să desfacă bagajele neînsoţite pentru verificări  referitor la conţinutul lor şi corespunderea declaraţiilor completate de expeditori.

Apar mai multe întrebări în acest sens: ce doreşte Serviciul Vamal să realizeze prin această instrucţiune? Completarea în termene utile a bugetului de stat sau este vorba de fapt, de o nouă diversiune împotriva diasporei care alimentează cu fonduri  Republica Moldova pentru a o ţine pe linia de plutire?

Considerăm că nouă instrucţiune va prejudicia enorm micul business al transportatorilor care transmit coletele cetăţenilor RM din interior spre exteriorul statului şi invers, dar şi va stopa mica circulaţie a mărfurilor de larg consum în ambele direcţii.

Vezi AICI textul final al ordinului în fază de aprobare cu privire la vămuirea bagajelor neînsoţite