DELINCVENȚA MEDIATICĂ A ȘOVINIȘTILOR VELIKORUȘI DIN RM

Posted by on

Aşa înţeleg unii libertatea de exprimare!

 

Nu mă miră când în RM ești atacat de reprezentanții  coloanei a cincea – scumpele noastre minorități naționale  TOATE vorbitoare de limbă rusă. M-am învrednicit de această atenție pentru faptul că am făcut mai multe apeluri să onoreze și să stimeze această palmă de pămâmt, unde au venit în calitate de colonizatori-ocupanți fie cu 200 ani în urmă, fie după ocupația sovietică din 1940. Fenomenul, însă,  nu are remediu: șovinismul velikorus, căpătând proporții halucinante în fostele colonii sovietice, atacă fără un pic de jenă orice chemare la comportament civilizat într-o societate unde ei nu mai sunt acasă în Rusia, ci mănâncă pânea agricultorului din RM. Că dă, mă rog, minoritățile rusolingve nu s-au dat în vânt după lucrul în câmp din  kolhoz pe care îl idolatrizează cu vervă și azi. Ele s-au oploșit prin instituțiile statului, au făcut servicii puterii de ocupație, mai stau și azi, fără să cunoască limba oficială a acestui stat, își tot continuă misiunea de agenți, otrăvind și isterizând deja tânăra generație, mai caustică și mai incisivă decât îmbătrâniții KGB-iști, ce-și ridică pensii de mii de ori mai mari decât pensiile pedagogilor.

Orice chemare către acești minoritari rusolingvi de a se integra în societate (a propos, această o cer multiplele documente europene…) este interpretată de ei ca o încălcare a drepturilor lor. Iscusită demagogie, nu? Mentalitate imperială crasă. Suntem unicul stat din regiune unde este asigurat învățământul în limba minoritară rusă începând din clasa I până la universitate, fără a propune soluții viabile pentru integrarea societală a absolvenților. Ce iese în final? Un specialist monolingv, inapt de a se integra în câmpul muncii – instituții publice -și pilotat în sectorul privat. În sectorul privat legislația lingvistică este încălcată flagrant, deoarece ni se oferă servicii și produse corespunzătoare personalului handicapat din punct de vedere lingvistic, deoarece nu vorbește  decât limba ascendenților săi colonizatori.

Am primit ieri un mesaj de amenințare cu moartea, în limba rusă, gen: dacă mai zic ceva despre minoritățile din RM – îți ridicăm mandatul, te băgăm la pușcărie și acolo de vei sinucide dracului …etc. Armata de forumiști de pe portalurile velikoruse xenofobe, șovine, cu domenii la Tirasol sau Moskova, mai nou, bloggerași, scribi de tot felul, varsă cerneală îndoită cu venin, ambele produse plătite generos din buzunarul fără fund al Gazpromului,  împroașcă noroi, scuipă scursură din cloaca ce le servește drept minte buimăcită și întunecată de ură și rasizm.  O adevărată delincvență mediatică, un război periculos, ce se dă în spațiul virtual, urmările căruia pot fi foarte grave (istoria cunoaște exemple). Și când te gândești că pe atunci nu era internet, doar presă scrisă.

Libertate de exprimare – de acord, dar de aici până la amenințarea cu moartea – e prea de tot. A dori deliberat moartea cuiva – e intenție de crimă.  Stimați delincvenți șoviniști velikoruși mediatici de tot soiul, acei care nu doriți să locuiți într-o societate civilizată, nu doriți să contribuiți la instaurarea acesteia în RM  – există libertatea de mișcare. Din câte știu președintele Putin a lansat un proigram de re-populare a Rusiei. Acolo chiar e nevoie de a soluționa problema demografică. Și nu veți mai avea nevoie să vă tot plângeți de încălcarea drepturilor. Poate acolo vă veți simți acasă?  Noi, majoritatea românească din RM, tot avem drepturi. Nu ni le încălcați, libertatea unui  individ se termină acolo unde începe libertatea altuia. Suntem la noi acasă.  Să ne respectăm reciproc. Ne mișcăm spre UE. Dar Dumneavoastră?