DELINCVENȚA MEDIATICĂ A ȘOVINIȘTILOR VELIKORUȘI DIN RM

Aşa înţeleg unii libertatea de exprimare!

 

Nu mă miră când în RM ești atacat de reprezentanții  coloanei a cincea – scumpele noastre minorități naționale  TOATE vorbitoare de limbă rusă. M-am învrednicit de această atenție pentru faptul că am făcut mai multe apeluri să onoreze și să stimeze această palmă de pămâmt, unde au venit în calitate de colonizatori-ocupanți fie cu 200 ani în urmă, fie după ocupația sovietică din 1940. Fenomenul, însă,  nu are remediu: șovinismul velikorus, căpătând proporții halucinante în fostele colonii sovietice, atacă fără un pic de jenă orice chemare la comportament civilizat într-o societate unde ei nu mai sunt acasă în Rusia, ci mănâncă pânea agricultorului din RM. Că dă, mă rog, minoritățile rusolingve nu s-au dat în vânt după lucrul în câmp din  kolhoz pe care îl idolatrizează cu vervă și azi. Ele s-au oploșit prin instituțiile statului, au făcut servicii puterii de ocupație, mai stau și azi, fără să cunoască limba oficială a acestui stat, își tot continuă misiunea de agenți, otrăvind și isterizând deja tânăra generație, mai caustică și mai incisivă decât îmbătrâniții KGB-iști, ce-și ridică pensii de mii de ori mai mari decât pensiile pedagogilor.

Orice chemare către acești minoritari rusolingvi de a se integra în societate (a propos, această o cer multiplele documente europene…) este interpretată de ei ca o încălcare a drepturilor lor. Iscusită demagogie, nu? Mentalitate imperială crasă. Suntem unicul stat din regiune unde este asigurat învățământul în limba minoritară rusă începând din clasa I până la universitate, fără a propune soluții viabile pentru integrarea societală a absolvenților. Ce iese în final? Un specialist monolingv, inapt de a se integra în câmpul muncii – instituții publice -și pilotat în sectorul privat. În sectorul privat legislația lingvistică este încălcată flagrant, deoarece ni se oferă servicii și produse corespunzătoare personalului handicapat din punct de vedere lingvistic, deoarece nu vorbește  decât limba ascendenților săi colonizatori.

Am primit ieri un mesaj de amenințare cu moartea, în limba rusă, gen: dacă mai zic ceva despre minoritățile din RM – îți ridicăm mandatul, te băgăm la pușcărie și acolo de vei sinucide dracului …etc. Armata de forumiști de pe portalurile velikoruse xenofobe, șovine, cu domenii la Tirasol sau Moskova, mai nou, bloggerași, scribi de tot felul, varsă cerneală îndoită cu venin, ambele produse plătite generos din buzunarul fără fund al Gazpromului,  împroașcă noroi, scuipă scursură din cloaca ce le servește drept minte buimăcită și întunecată de ură și rasizm.  O adevărată delincvență mediatică, un război periculos, ce se dă în spațiul virtual, urmările căruia pot fi foarte grave (istoria cunoaște exemple). Și când te gândești că pe atunci nu era internet, doar presă scrisă.

Libertate de exprimare – de acord, dar de aici până la amenințarea cu moartea – e prea de tot. A dori deliberat moartea cuiva – e intenție de crimă.  Stimați delincvenți șoviniști velikoruși mediatici de tot soiul, acei care nu doriți să locuiți într-o societate civilizată, nu doriți să contribuiți la instaurarea acesteia în RM  – există libertatea de mișcare. Din câte știu președintele Putin a lansat un proigram de re-populare a Rusiei. Acolo chiar e nevoie de a soluționa problema demografică. Și nu veți mai avea nevoie să vă tot plângeți de încălcarea drepturilor. Poate acolo vă veți simți acasă?  Noi, majoritatea românească din RM, tot avem drepturi. Nu ni le încălcați, libertatea unui  individ se termină acolo unde începe libertatea altuia. Suntem la noi acasă.  Să ne respectăm reciproc. Ne mișcăm spre UE. Dar Dumneavoastră?

 

Published

6 comments

 1. Sa mai stiti, stimata doamna, ca mai exist si unii reprezentanti ale minoritatilor nationale care cu usurinta se asimileaza si se integreaza in societatea moldoveneasca, vorbind in romana si cu stima de patrie. Acei reprezentanti stau linistit si cuminte ramind respinsi in societatea de unde au venit. Nu cred ca dstra nu aveti prieteni in jurul dstra (rusi, ucraineni) care o posed limba de stat la un nivel inalt si nu sunt sovenist sau comunisti prin natura sa.

 2. Nu pe blogul Dvs, dar in ziarele cele mai citite din RM ar trebui sa publicati aceste rinduri, dna Gutu !

  Mult respect pentru atitudinea Dvs!

  Nu stiu daca se va forma vre-o dată un nivel critic al dorintei de a lua decizii adecvate in acest sens.

  Din pacate, majoritatea partidelor politice, in goana dupa suflete electorale, promoveaza o politica laşă, acceptînd fara probleme dialoguri mieroase, în rusă, cu şovinii pe care-i vizaţi.

 3. ALERTA TERORISTA ANTI-UNIONISTA:
  ————————————————————–
  Jurnalista independenta unionista Valenta Gălușcă de la Ciocana,
  / fosta redacor-sef la revista catolica
  a Episcopiei romano-catolice de Chişinău / catedrala
  „Providenţa Divină” din Chişinău/,
  este hartuita si urmarita de teroristii sis-temului kgb
  “maldafnist statalist” pentru interviul realizat cu eroul patriot unionist Ilie Brat
  despre procesul nostru ireversibil de Re-Unire cu Patria-mama România, care ia o amploare nebanuita !
  – articol publicat pe site-il sau:

  http://cerulalbastru.com

  Electricitatea, telefonul si accesul Internet i-au fost blocate,
  ca si in cazul dr. Iacob Căpăţină /oficial: Golovca, nume rusificat / de la Botanica,
  presedintele Asociatiei Anti-Pact Ribbentrop-Molotov,
  un alt erou mucenic unionist decedat recent in ianuarie.
  ————————————————————————————–
  Sa salvam viata acestei noi martire unioniste,
  din lunga lista a altor eroine nationale unioniste omorâte, iradiate, otravite:
  – cântareata Doina Marin Aldea-Teodorovici,
  – deputata Lidia Istrati,
  – poeta Leonida Lari,
  etc.!
  ————————————————————————-
  HALAL orientare europeana democratica filat-elista AIE !
  HALAL un asemenea Presedinte adormit Nicolae Timofte !
  HALAL justitie mafiotica ifrim-ica infirma din RM !

 4. Aveti dreptate, de ce trebuie sa finantam ceia ce ne distruge noua neamul si limba. Asta va duce ca in final sa nu mai stim cine suntem si in ce limba vorbim, ceea ce se intimpla deja, nu mai stim care este limba noastra, romana sau moldoveneasca, nu stim cine suntem, romani sau moldoveni. Agitatia rusa merge in plina voie, avem filme in rusa, televiziune in rusa, radiou in rusa, peste tot se aude cineva sa vorbeasca in rusa, iar noi trebuie sa ne conformam lor din cauza ca ei nu inteleg ce spunem. Trebuie sa punem capat acestui fenomen de spalare a creerilor. Altfem peste 50 de ani la intrebarea cine suntem? vom raspunde ca si natiunile de dupa caucaz ocupate de rusi, vom spune si noi ca suntem rusi. Trebuie sa exterpam de pe pamantul nostru, aceasta limba artificiala rusa care nici macar nici nusi cunaste bine originile. Asta se poate face doar prin invatamant in limba de stat (romana sau moldoveneasca, nu conteaza pe care o credeti valabila – oarecum e aceiasi), angajare numai celor care cunosc limba, interzicerea ocuparii locurilor de functionar public a celor care nu cunosc limba, documentatie doar intr-o singura limba, inscriptii pe institutii, magazine etc. doar in limba de stat, filme traduse calitativ in limba noastra, nu cu subtitre ci traduse (de ce nu se finanteaza sectorul dat??? de ce privim filme in rusa??? chiar si la cinematograf???). in unele scopuri chiar si internetul ar putea fi limitat la siteuri care exclud rusa. de ce folosim soft pentru calculatoare in mare parte in limba rusa? interzicerea si acestuia! chiar daca piratam contentul media, de ce sa nu facem o echipa de voluntari care sa traduca si sa sonorizeze filmele in romana (chiar daca legea cu privire la dreptul de autor interzice asta). toate astea sunt o arma puternica de influenta, noi insa nu atacam, noi trebuie sa ne aparam cu ea. altfel vom ramane doar un petec de pamant sub talpa nemiloasa a Rusiei

 5. NOI SUNTEM STAPANI LA NOI ACSA !!!
  =====================================================
  Eu refuz in calitate de cetateana RM si contribuabil fiscal sa finantez din impozitele mele institutiile (la plural) de invatamant bugetare cu predare in limba rusa,pe teritoriul National “repMOLDOVA”.
  =====================================================
  Eu sustin Doamna deputat Gutu Ana !!!
  rusilor daca nu doresc sa se INTEGREZE in societatea civica din RM nu au decat sa plece in patria lor de origine… le vom procura si bilete de intoarcere prin trun program special guvernamental….

  =====================================================

 6. Mult respect pentru asa atitudine! Acest post de blog trebuie sa-l publicati in toate ziarelele existente din RM astfel ca sa stie toti ca a venit timpul sa invete si romana. Altfel, bayu-bay…

Comments are closed.