REUNIUNEA COMISIEI COMUNE PENTRU INTEGRARE EUROPEANĂ ÎNTRE PARLAMENTELE RM ȘI ROMÂNIEI, 18-19 iunie 2013

Posted by on

DSC01019 DSC01028 DSC01044 DSC01064 DSC01068

La 18-19 iunie 2013 la București a avut loc cea de a doua reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentele  RM și României. Delegația Parlamentului RM a fost condusă de  Doamna Ana Guțu, deputat PL, co-președintă a CCIE, Președinta Comisiei pentru politică externă și integrare Europeană din Parlamentul RM. Delegația română a fost condusă de Domnul Florin Constantinescu, co-președinte CCIE, vicepreședinte al Senatului.

În cadrul reuniunii CCIE deputații din RM au avut întrevederi cu președintele Senatului României Domnul Crin Antonescu, cu președinți și membri ai comisiilor Senatului și Camerei Deputaților din România – Comisia pentru politică externă, Comisia pentru afaceri europene, Comisia cultură și media. Deputații din RM au avut întrevedere  și cu Domnul Eugen Tomac, președintele Comisiei Senatului României pentru comunitățile românilor din afara granițelor țării, cu senatorul Viorel Badea, cu alți membri ai Comisiei. În ziua de 19 iunie membrii CCIE s-au întâlnit   cu ministrul afacerilor externe al României Domnul Titus Corlățean, cu secretarii de stat ai ministerelor justiției, fondurilor europene și dezvoltării regionale.

Pe parcursul întrevederilor partea română și-a afirmat sprijinul necondiționat al României pentru RM pe calea integrării europene, a salutat depășirea crizei politice și instaurarea unui guvern pro-european la Chișinău, fapt care va asigura parafarea Acordului de Asociere a RM cu UE la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus din toamna acestui an.

Partea moldovenească a primit asigurări în ceea ce privește urgentarea interconexiunilor energetice între România și RM, în special, construcția gazoductului Iași-Ungheni și a branșamentului de energie electrică Suceava-Bălți.

Deputații din parlamentul RM au abordat de asemenea unele chestiuni ce țin de fluidizarea eliberării permiselor de mic trafic la frontieră, reducerea taxelor consulare pentru cetățenii din RM ș.a.

În Declarația finală părțile au convenit să contribuie activ, în primul rând,  la impulsionarea cooperării înte RM și România pe dimensiunea parlamentară (schimb de expertiză și experiență între comisiile permanente ale ambelor parlamente). Declarația de la București mai conține o serie de angajamente ce țin de intensificarea schimburilor academice și școlare în domeniul educației, intensificarea cooperării în sfera economică prin instituirea unui for economic moldo-român, în sfera dezvoltării regionale și rurale, protecției mediului ș.a.

 

Următoarea reuniune a CCIE va avea loc la 5-6 noiembrie 2013 la Chișinău.

Declarația CCIE din 19 iunie 2013, Senatul României, București

Declaratia p.1 Declaratia p.2

Vezi Componenta CCIE / partea româna

Vezi Componenta CCIE/ partea RM